Πύρρειος νίκη για την Ουκρανία κατά της Ρωσίας στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το δικαστήριο αρνήθηκε επίσης να αποφανθεί σχετικά με την κατάρριψη του MH17, λέγοντας ότι οι παραβιάσεις στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών αφορούσαν μόνο τη νομισματική και οικονομική υποστήριξη και όχι την παροχή όπλων ή εκπαίδευσης, όπως ισχυρίζεται η Ουκρανία. [EPA-EFE/REMKO DE WAAL]

Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ διαπίστωσαν την Τετάρτη (31 Ιανουαρίου) ότι η Ρωσία παραβίασε στοιχεία της συνθήκης κατά της τρομοκρατίας του ΟΗΕ, αλλά αρνήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι η Μόσχα ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Με την ίδια απόφαση, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) διαπίστωσαν ότι η Ρωσία παραβίασε μια συνθήκη κατά των διακρίσεων, καθώς δεν υποστήριξε την ουκρανόγλωσση εκπαίδευση στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν νομικό πλήγμα για το Κίεβο καθώς το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της Ουκρανίας να διατάξει αποζημιώσεις και για τις δύο παραβιάσεις και διέταξε μόνο τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας Anton Korynevych τόνισε ότι η απόφαση ήταν σημαντική για το Κίεβο επειδή όντως διαπίστωσε ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

«Είναι η πρώτη φορά που επισήμως και νομικά, η Ρωσία αποκαλείται παραβάτης του διεθνούς δικαίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση.

Η Ουκρανία είχε καταθέσει την αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, το 2017, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει μια αντιτρομοκρατική συνθήκη χρηματοδοτώντας φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Οι δικαστές είπαν ότι η Μόσχα παραβίασε την συνθήκη του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας καθώς δεν διερεύνησε πιθανούς ισχυρισμούς ότι  εστάλησαν κεφάλαια από τη Ρωσία στην Ουκρανία για να χρηματοδοτήσουν ενδεχομένως τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η επιτροπή των 16 δικαστών διέταξε τη Ρωσία να διερευνήσει κάθε αληθοφανή ισχυρισμό για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για αποζημιώσεις.

Το δικαστήριο αρνήθηκε επίσης να αποφανθεί σχετικά με την κατάρριψη του MH17, λέγοντας ότι οι παραβιάσεις στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών αφορούσαν μόνο τη νομισματική και οικονομική υποστήριξη και όχι την παροχή όπλων ή εκπαίδευσης, όπως ισχυρίζεται η Ουκρανία.

Η Ουκρανία είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσία προμήθευσε το πυραυλικό σύστημα που κατέρριψε το αεροσκάφος, αλλά δεν είχε ισχυριστεί οικονομική υποστήριξη σε αυτή την περίπτωση.

Σε ακρόαση στο δικαστήριο της Χάγης τον περασμένο Ιούνιο, η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι χρηματοδότησε και ήλεγχε τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ως μυθοπλασία και «κατάφωρα ψέματα».

Στην υπόθεση, η οποία διήρκεσε σχεδόν επτά χρόνια, το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εξόπλισε και χρηματοδότησε φιλορωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών που κατέρριψαν την MH17 τον Ιούλιο του 2014, σκοτώνοντας και τους 298 επιβάτες και το πλήρωμα.

Τον Νοέμβριο του 2022, ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην δύο Ρώσους και έναν Ουκρανό σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο τους στην καταστροφή.

Στην Κριμαία, η Ουκρανία είχε πει ότι η Ρωσία προσπαθεί να διαγράψει τον πολιτισμό των εθνοτικών Τατάρων και των Ουκρανών. Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς που αφορούσαν τους Τατάρους, αλλά έκρινε ότι η Μόσχα δεν έκανε αρκετά για να υποστηρίξει την ουκρανική γλωσσική εκπαίδευση.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι τελεσίδικες και χωρίς έφεση, αλλά δεν έχει τρόπο να εφαρμόσει τις αποφάσεις του.

Την Παρασκευή, το ΔΔΔ θα αποφανθεί σε μια άλλη υπόθεση στην οποία η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι εφάρμοσε ψευδώς τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 για να δικαιολογήσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

EURACTIV.com with Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα