Στο ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας που έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε μία ηχηρή απουσία. Ήταν η απουσία του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (της γνωστής ΜΙΤ) και εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος τον δικαιολόγησε τότε λέγοντας μπορεί να μην είχε έρθει στην Αθήνα αλλά συνεργάζεται με τον αρχηγό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Αλήθεια τι είδους συνεργασία μπορούσε να έχει η ΕΥΠ με την ΜΙΤ; Ή εάν προτιμάτε, γιατί παρέμεινε ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους διοικητές των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, δηλαδή ανάμεσα στον Ιμπραχίμ Καλίν και στον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη; Και ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν από ένα χρόνο;

Η συνεργασία τους ήταν, όπως μου λένε διαρκής και ιδού το πρώτο αποτέλεσμα: Στην εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη προχώρησε η αστυνομία της Τουρκίας με βάση και πληροφορίες που διαβίβασαν στις αρμόδιες τουρκικές αρχές η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καθώς και το Λιμενικό.

Απλώς σας θυμίζω ότι μόλις προχθές η ηγεσία του Λιμενικού βρέθηκε στην Άγκυρα με θέμα το μεταναστευτικό. Έτσι οι αστυνομικές επιχειρήσεις με κωδική ονομασία «Ασπίδα 9» και «Ασπίδα 10» οδήγησαν στη σύλληψη σημαντικού αριθμού δουλεμπόρων και εκατοντάδων μεταναστών, που επρόκειτο να ταξιδέψουν από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πότε και γιατί η ΕΥΠ συνεργάστηκε με την τουρκική ΜΙΤ