Πότε επιτέλους η δημοκρατική Ευρώπη θα σταματήσει τις παρεμβάσεις των Δικτατόρων στο έδαφός της ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Αυτών που εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες μας, μέχρι τα όρια της αυτοκτονικής αφέλειας των ιθυνόντων μας, για να τις στραγγαλίσουν και να κάνουν την ήπειρό μας σαν τα μούτρα τους ;

Αυτό είναι, με ευπρεπή διατύπωση, το αγωνιώδες ερώτημα που συνάγεται από την σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που είδε το φως της δημοσιότητας στις 19-2-2022 από τον JeanPierre Stroobants στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde με τίτλο : «Το αυξανόμενο βάρος της ξένης παρέμβασης σε μια κακώς προετοιμασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση» (Le poids croissant des ingérences étrangères dans une Union européenne mal préparée). Πρόκειται για μια καυστική έκθεση που περιγράφει τις στρατηγικές πολλαπλής επιρροής οι οποίες εφαρμόζονται από τα αυταρχικά καθεστώτα για να παραμορφώσουν τη δημοκρατική συζήτηση στις χώρες της ΕΕ.

Πριν προχωρήσω στο περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω το άρθρο που έγραψα σχετικά στις Ανιχνεύσεις στις 19-5-2020 με τίτλο «Έτσι προωθούνται τα κινεζικά συμφέροντα στην Ευρώπη» : ΕΔΩ

Στις χώρες των Δικτατόρων (όπως, π.χ. της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας, κλπ.), όπου οι άνθρωποι τρέμουν να μιλήσουν για να τους αμφισβητήσουν (πλην των λαμπρών εξαιρέσεων που γεμίζουν φυσικά τις φυλακές, όταν δεν εξοντώνονται μέσα σε αδιευκρίνιστες συνθήκες), είναι πασίγνωστη η εφαρμογή της Διαφθοράς, ως εθνικού σπορ, την οποία χρησιμοποιούν και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμουφλαρισμένη σε «Συμβούλους Επωνύμων Ατόμων»  διορισμένους στα Διοικητικά Συμβούλια γιγαντιαίων επιχειρήσεων ελεγχομένων από το κράτος ή από τους Ολιγάρχες. Το αντάλλαγμα των επωνύμων ; Να επηρεάζουν θετικά τις κοινοτικές κυβερνήσεις για τους Δικτάτορες αλλά και άλλους κοινοτικούς φορείς.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποιοι είναι αυτοί οι δυτικοί επώνυμοι, που έναντι μιας κολοσσιαίας αμοιβής, παρέχουν τις «συμβουλευτικές υπηρεσίες τους». Πρώτος, και από τους καλύτερους, ο υπόδικος (και πρωτοδίκως καταδικασθείς) François Fillon για  το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του Πηνελόπης. Ο περί ου ο λόγος επώνυμος διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο των ρωσικού ομίλου πετρελαίου Zaroubejneft και της ρωσικής πετροχημικής επιχείρησης Sibur. Από τις οποίες σύρθηκε να παραιτηθεί κάτω από τον αποτροπιασμό των Γάλλων, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στις 25-2-2022 του Jérôme Béglé στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal du dimanche με τίτλο : «Ο  François Fillon παραιτείται από τα ρωσικά καθήκοντά του» (François Fillon démissionne de ses mandats russes).

Ο Jean-Pierre Raffarin «προωθεί ενεργά τα κινεζικά συμφέροντα στη Γαλλία», ο Jean-Marie Le Guen επειδή εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Huawei France : αυτές οι γαλλικές προσωπικότητες, πρώην πολιτικοί, μνημονεύονται στην έκθεση που κατατέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 από την Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (INGE) για τις ξένες παρεμβάσεις, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Οι παραπάνω δεν είναι φυσικά οι μόνοι που αναφέρονται σε αυτό το ογκώδες έγγραφο το οποίο θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Μάρτιο. Απεικονίζουν «την αρπαγή των ελίτ» που εφαρμόζουν η Ρωσία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να αξιοποιήσουν τα δίκτυα αυτών των προσωπικοτήτων «εις βάρος των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών».

Κι άλλοι εξέχοντες πρώην αξιωματούχοι αναφέρονται σε αυτήν την καυστική έκθεση. Ο γερμανός σοσιαλδημοκρατικός πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Paavo Lipponen, που εντάχθηκαν στην Gazprom και εργάστηκαν για την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Yves Leterme, συν-διευθυντής του κινεζικού επενδυτικού ταμείου ToJoy. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Τσέχος Stefan Füle, ο οποίος εργάστηκε για τον όμιλο CEFC China Energy.  Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl, που προσλήφθηκε από τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft,  κ.λπ. Όλοι θα το αρνηθούν βέβαια, αλλά συμμετέχουν, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, στην πολύπλευρη στρατηγική που ανέπτυξαν δικτατορικά καθεστώτα για να μολύνουν τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό διάλογο, να διαδώσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους καθώς και να ευνοήσουν την πόλωση της κοινής γνώμης, με κοινό στόχο να δημιουργήσουν «ένα διασπαστικό αποτέλεσμα» στις δυτικές κοινωνίες. Προς όφελός τους φυσικά. Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Libération, ανέφερε ωστόσο ότι σχεδόν όλοι οι παραπάνω αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, κάτω από τη γενική κατακραυγή, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Καμία επίγνωση του κινδύνου

Παραπληροφόρηση, χειραγώγηση κοινωνικών δικτύων, κατασκοπεία, παρενόχληση δημοσιογράφων και ερευνητών, κυβερνοεπιθέσεις ή επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς και κρίσιμες υποδομές, κ.λπ. : αυτοί είναι οι άλλοι τρόποι δράσης από κρατικούς παράγοντες ή ομάδες που συνδέονται με αυτούς τους Δικτάτορες, και που θα μπορούσαν να καταλήξουν να αποσταθεροποιήσουν μια κακώς προετοιμασμένη ευρωπαϊκή δημοκρατία, η οποία διαθέτει λίγα εργαλεία πρόληψης και της οποίας οι ηγέτες, ως επί το πλείστον, δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου (!), λένε οι συντάκτες της παραπάνω έκθεσης. Το αποτέλεσμα το ζούμε ήδη σήμερα στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα στοχοποιημένη από την έκθεση είναι η Ρωσία, η οποία παρενέβη στις αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές εκλογικές διαδικασίες την εποχή του Brexit, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές. Ζητούν επίσης περισσότερο σε βάθος έρευνες για αυτά τα επεισόδια. Η Μόσχα χρηματοδοτεί επίσης «λαϊκίστικά, εξτρεμιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία». Με στόχο τη «νομιμοποίηση των θέσεών της, τη μείωση της απομόνωσής της, την επίτευξη της άρσης των κυρώσεων». Η Μόσχα έχει αναλάβει επίσης ένα μεγάλο μέρος των 300 εκατομμυρίων δολαρίων265 εκατομμύρια ευρώ) που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πολιτικών παραγόντων σε 33 χώρες, όχι μόνο ευρωπαϊκές. Ένα ποσό που αναμφίβολα είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένο, δεδομένης της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αναφέρουν διάφορες πηγές που μελετούν τους μηχανισμούς ξένης επιρροής στην Ευρώπη.

Τα μέσα ενημέρωσης του RT και του Sputnik, που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, ξεχωρίζουν επίσης από την Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου INGE, ενώ ο οργανισμός Alliance for Securing Democracy, που φιλοξενείται από το German Marshall Fund, μόλις ξεκίνησε έναν «πίνακα των γαλλικών εκλογών του 2022» που επιβεβαιώνει την επιρροή τους : το πρώτο μέρος της μελέτης υπογραμμίζει ειδικότερα ότι στοιχεία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία έχουν παρέμβει στη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία και ότι το RT France έχει τώρα έναν αριθμό συνδρομητών συγκρίσιμο με αυτόν των γαλλικών καναλιών CNews ή France Inter. «Εδώ κι έναν χρόνο, το κανάλι ήταν ένα από τα 20 μέσα ενημέρωσης που απευθύνονται σε γαλλικό κοινό και λαμβάνουν τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις στο Facebook», αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

Περίπου 155 συστάσεις της έκθεσης

Η Κίνα δεν πρέπει να μας ξεφύγει, όταν πρόκειται για στρατηγικές παραπληροφόρησης και επιρροής, ιδίως μέσω των 200 Ινστιτούτων του Κομφούκιου που διαθέτει. «Πλατφόρμες λόμπι για οικονομικά συμφέροντα, για πληροφορίες, για τη στρατολόγηση πρακτόρων και κατασκόπων», σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση. Αυτά τα κέντρα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας προσέγγισης που συνίσταται επίσης στη δημιουργία ολοένα και πιο στενών σχέσεων με πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως αυτό στη Βουδαπέστη με τις ευλογίες του Ορμπαν.

Το καθεστώς της Άγκυρας (σιγά να μην έλειπε από αυτήν την καλή παρέα) κατηγορείται πάνω από όλα ότι χειραγωγεί τις τουρκικές κοινότητες που ζουν στην Ευρώπη, ώστε να χρησιμεύσουν ως σύνδεσμοι (ρελέ) για τις θέσεις της συντηρητικής ισλαμιστικής εξουσίας και να επηρεάζουν τις κάλπες στις χώρες υποδοχής. Η έκθεση αναφέρει επίσης τις απειλές που διατυπώθηκαν ιδιαίτερα σε δημοσιογράφους και αναφέρει την περίπτωση του εξόριστου αντιπάλου Erk Acarer, που δέχτηκε επίθεση στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 2021.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν εμπλέκει μόνο τα κράτη. Επιτίθεται επίσης στους γίγαντες του  Διαδικτύου (Web), κατηγορούμενοι ότι θέλουν να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος μη ασκώντας επαρκή έλεγχο στο περιεχόμενο των χρηστών τους. Χρησιμοποιούν επίσης αλγόριθμους που τονίζουν μόνο την πόλωση των συζητήσεων και δεν κάνουν καμία διάκριση μεταξύ αξιόπιστων πληροφοριών και «ψευδών ειδήσεων» (fake news ).

Η έκθεση τέλος κάνει λόγο τουλάχιστον 155 συστάσεις προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που καλούνται να υπερασπιστούν το δημοκρατικό μας σύστημα, τα δικαιώματα των πολιτών και τις μεγάλες υποδομές. Αυτό είναι, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, μια πραγματική επιταγή για την ασφάλεια, η οποία απαιτεί αυξημένη υποστήριξη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες. Ωστόσο, η εφαρμογή των συστάσεών της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την συνειδητοποίηση του προβλήματος, η οποία σε ολόκληρη την καθεύδουσα  Ευρώπη απέχει πολύ ακόμα από το να είναι γενική.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα