Κ. Χολέβας: ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε προ ολίγων ημερών την κατεχόμενη Βόρειο Κύπρο και επανέλαβε τη γνωστή θέση του: Ο διάλογος θα ξαναρχίσει μόνον αν αναγνωρίσουν η Ελλάς και η Κυπριακή Δημοκρατία (την αποκαλεί Ελληνοκυπριακή Διοίκηση) την – παράνομη –  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Και προχωρεί σε πράξεις. Ας κατανοήσουμε τι προτίθεται να κάνει ώστε να σχεδιάσουμε την κοινή αντίδραση Αθηνών  και Λευκωσίας.

Ο Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ξεκινούν την ανέγερση κατοικιών στην Κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια. Δείχνουν ότι έχουν αποφασίσει να αγνοήσουν κάθε σύσταση του ΟΗΕ και της Ευρ. Ένωσης.

Η Τουρκία ήδη επιχειρεί την αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους. Είδαμε τη στρατιωτική άσκηση, από την οποία αποχώρησαν η Ισπανία και η Πολωνία λόγω συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί όλα τα διεθνή βήματα, στα οποία συμμετέχει. Για παράδειγμα έχει εντάξει ως παρατηρητή την αυτοαποκαλούμενη  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Η Συνέλευση, γνωστή με τα αρχικά TUKPA (Turkic States Parliamentary Assembly) έχει δώσει καθεστώς παρατηρητή και σε μία χώρα – μέλος της Ευρ. Ένωσης: Την Ουγγαρία. Μήπως πρέπει να διαμαρτυρηθούμε στην Ουγγρική Βουλή και να θυμίσουμε ότι παρακάθεται σε έναν Οργανισμό με μία παράνομη πολιτειακή οντότητα; Πως γίνεται η Ουγγαρία να παρακάθεται δίπλα στη νόμιμη Κυπριακή Κυβέρνηση στα όργανα της Ευρ. Ένωσης και από την άλλη να συζητεί με ψευδοκράτη, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ και την Ευρ. Ένωση;

Ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να προωθήσει μία μορφή διεθνούς αναγνώρισης των Κατεχομένων. Και η Αθήνα με τη Λευκωσία οφείλουν να έχουν προετοιμάσει τους διπλωμάτες τους για να παρατηρούν και να καταγγέλλουν κάθε σχετική παρατυπία. Θυμίζω ότι το 1983 το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είχαν  αναγνωρίσει αρχικά  το ψευδοκράτος, αλλά άλλαξαν γνώμη όταν είδαν την αντίδραση του ΟΗΕ.

40 χρόνια από την ανακήρυξη της παράνομης πολιτειακής οργάνωσης στα Κατεχόμενα (15 Νοεμβρίου 1983) και 100 χρόνια από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923), ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του θα αρχίσουν να υλοποιούν τον «αιώνα της Τουρκίας» από την Κύπρο. Ή τουλάχιστον θα το επιχειρήσουν. Εκεί έχουν στρατό, έχουν εποίκους, έχουν πειθήνια όργανα στην διακυβέρνηση. Όσο για τους Τουρκοκύπριους … δεν είναι σαφές πόσοι έχουν απομείνει στα Κατεχόμενα. Και αν υπάρχουν αντιδρώντες είναι δύσκολο να ακουσθούν.

Η Ελλάς και η Κύπρος γνωρίζουν καλά ότι η θεωρία των δύο κρατών στη Μεγαλόνησο δεν αποβλέπει σε αυτό ακριβώς που ορίζουν οι λέξεις, αλλά σε κάτι πιο χρήσιμο για τα τουρκικά σχέδια. Ο Ερντογάν έχει στο μυαλό του τη λύση της χαλαρής Συνομοσπονδίας με δύο αυτόνομες πολιτείες. Δηλαδή δύο κράτη σε συσκευασία ενός. Έτσι θα ελέγχει πλήρως τον Βορρά, αλλά θα έχει παρέμβαση και στον Νότο.

Είναι ευχάριστο γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επιζητεί τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα. Προέχει ο αμυντικός τομέας, αλλά πρέπει να δράσουμε και σε άλλους τομείς. Χρειαζόμαστε συνεργασία για την κοινή άμυνα των δύο κρατών μας, αλλά και ενίσχυση των δεσμών μας στην Παιδεία και στον Πολιτισμό.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 24.6.2023

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Δεν υπάρχουν “Κύπριοι” με την εθνική έννοια, δεν υπάρχει “Κυπριακό” έθνος. Ο όρος “Κύπριος” είναι τοπικός/γεωγραφικός, όχι εθνικός/εθνοτικός. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι, και κάποιες μικρές μειονότητες. Εθνοθρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες, θρησκευτικές μειονότητες όπως π.χ. οι Λατίνοι κ.α. Υπάρχει επίσης και μία ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα, οι Ρομά (κάποιοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι και κάποιοι χριστιανοί, ενταγμένοι στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα). Γιατί θα πρέπει ντε και καλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί; Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ως μειονότητα σε ένα κράτος κατά βάση Ελληνοκυπρίων.

  • Υπάρχουν Κύπριοι με την εθνική έννοια. Όπως υπάρχουν Βέλγοι με την εθνική έννοια, Αμερικανοί με την εθνική έννοια, όπως υπάρχουν Γάλλοι με την εθνική έννοια κι όπως υπάρχουν Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί με την εθνική έννοια.
   Αυτό το οποίο αναφέρετε είναι μια μπούρδα και μισή.
   Εσείς θεωρείτε πως δεν πρέπει να υπάρχουν Κύπριοι με την εθνική έννοια. Και είναι η άποψή σας ως πρόσωπο και άτομο. Σεβαστή μεν αλλα δεν περιγράφει “φυσικό” φαινόμενο. Το αντίθετο. Ποιός σας είπε πως τα εθνικά κράτη είναι απολύτως ομοιογενή;
   Οι τελευταίοι που θέωρησαν, όπως και σεις, πως τα εθνικά κράτη πρέπει να είναι απολύτως ομοιογενή ήταν οι Ναζί κι ο Χίτλερ.
   Μπερδεύετε το φυσικό με το επιθυμητό από εσάς. Το επιθυμητό από εσάς είναι το αφύσικο, κι όσο κι αν προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο δεν ξεγελάτε κανέναν.

 2. “Είναι ευχάριστο γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επιζητεί τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα”

  Χμμμ…. Ο Χριστοδουλίδης και οι Ελληνοκύριοι έχουν δικαίωμα για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα αλλά οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ανάλογο δικαίωμα για συνεργασία με την Τουρκία. Μάλιστα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  • Η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο και παραμένει εκεί παραβιάζοντας δεκάδες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα δυο μέτρα και δυο σταθμά αφορούν την συμπεριφορά της Τουρκίας. Σεβάσου πρώτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας κι έλα μετά να μιλήσουμε. Το κατάλαβες ή να στο ζωγραφίσω;

  • Να συνεργάζονται -όπως έκαναν πάντοτε από το 1960- οι Τουρκοκύπριοι με την Τουρκία-αλλά ως Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και όχι ως κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ σε Συνομοσπονδία με το Ελληνοκυπριακό.
   Τι δηλαδή επειδή εισέβαλε παρανόμως η Τουρκία το 1974 και κατέλαβε ένα μέρος ,το οποίο και γέμισε με εποίκους ,δικαιούνται να καταργήσουν την Δημοκρατία της Κύπρου , που ιδρύθηκε με την υπογραφή Βρετανών ,Ελλήνων και Τούρκων το 1960;;;.
   ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΩΝ ΚΡΑΤΩΝ -ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ -ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ;;;.
   Λογικός είστε κ. Αλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα