Πυρά Κροάτη Προέδρου κατά Λονδίνου: «Υποκινεί σύγκρουση στην Ουκρανία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος κατέληξε κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «παραπλανά την Ουκρανία, την υποκινεί και την κρατά όμηρο της σχέσης μεταξύ του Λονδίνου, το οποίο έχει γίνει δύναμη δεύτερης τάξης, και της Ουάσιγκτον». [EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD]

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σταθερότητα χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία είναι ένας παράγοντας σε αυτή την εξίσωση και θα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία».

Ο Μιλάνοβιτς κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για «υποκίνηση» και πιστεύει ότι το να σπρώχνει την Ουκρανία προς την αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι «ανεύθυνο».

Ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, ο οποίος βρισκόταν στο Ζάγκρεμπ, ο Κροάτης πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν συναντάται με υπουργούς Άμυνας.

«Δεν γνωρίζω καν το όνομά του. Συναντιέμαι ενδεχομένως με εκείνους των εξωτερικών υποθέσεων ή με εκείνους της Ρωσίας, της Αμερικής. Δεν έχω τίποτα να συζητήσω με τους υπουργούς, ειδικά με του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν συναντιέμαι με τους υπουργούς Άμυνας εκτός από τις υπερδυνάμεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ και αυτό το καθιστά λιγότερο σημαντική δύναμη», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος κατέληξε κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «παραπλανά την Ουκρανία, την υποκινεί και την κρατά όμηρο της σχέσης μεταξύ του Λονδίνου, το οποίο έχει γίνει δύναμη δεύτερης τάξης, και της Ουάσιγκτον».

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Μπεν Γουάλας τόνισε ότι η Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο από κοινού στηρίζουν το δικαίωμα των κυρίαρχων κρατών να επιλέγουν το πεπρωμένο τους.

Με τον Κροάτη ομόλογό του, Μάριο Μπάνοζιτς, ο Γουάλας υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των υπηρεσιών τους.

Υπογράφηκε επίσης, συμφωνία που ρυθμίζει την ενίσχυση των σχέσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, καθώς και τη συνεργασία για την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς συναντήθηκε επίσης με τον Γουάλας. Αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με έμφαση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του φιλορώσου Κροάτη Προέδρου και της κεντρικής κυβέρνησης δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο έχουν κλιμακωθεί λόγω της ουκρανικής κρίσης.

EURACTIV.hr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα