“Πρώτα σύννεφα” στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

4/2/17 | 0 | 0 | 497 εμφανίσεις


Τα “πρώτα σύννεφα” εμφανίζονται στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ γεγονός όμως που το Τελ Αβίβ επιδιώκει να υποβαθμίσει μέσα από δηλώσεις.
Δόνα Καπαρτή

Όλα άρχισαν όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων στα κατεχόμενα εδάφη μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

“Ενώ δεν πιστεύουμε ότι η ύπαρξη των οικισμών αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη, η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων οικισμών πέρα από τα σημερινά τους όρια μπορεί να αποβεί μη σκόπιμη στην επίτευξη του στόχου αυτού”, ήταν η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ “δεν έχει λάβει επίσημη θέση για την εποικιστική δραστηριότητα” και ότι προσβλέπει στις συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αργότερα στον μήνα αυτό.

Μέσα από την ανακοίνωση είναι εμφανές ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της 15ης Φεβρουαρίου με πρωταγωνιστές τους δύο ηγέτες.
Άμεση ήταν ωστόσο η απάντηση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος επιδιώκοντας να ρίξει τους τόνους ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσο η δήλωση του Λευκού Οίκου θα μπορούσε να επηρεάσει τον εποικισμό της περιοχής, στο μέλλον.

“Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το σχολιάσουμε…Δε θα το χαρακτηρίσω ως μεταστροφή της θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό, είναι στην ατζέντα τους. Θα συζητηθεί στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον,” δήλωσε ο Ντάνι Ντανόν, πρεσβευτής του Ισραήλ, στην Ουάσιγκτον. “Δε μπορεί να συμφωνούμε πάντα και σε όλα,” συμπλήρωσε με νόημα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Τραμπ πριν καν εκλεγεί Πρόεδρος επιδίωξε να αναθερμάνει τις σχέσεις των Πολιτειών με το Ισραήλ θέτοντας μάλιστα επι τάπητος το ζήτημα μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις.

www.sigmalive.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/9/20 | (0 σχόλια)
    Protagon Team 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 «Μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο πραγματιστικό», ισχυρίζεται η αρμόδια επίτροπος. Θα είναι ευθύνη εκείνων που οραματίζονται μια «Ευρώπη-φρούριο» ο επαναπατρισμός όλων όσοι αποβιβάζονται ή ξεβράζονται στα ελληνικά νησιά ή στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας