Πρόεδρος της Κροατίας: Αποκάλεσε «χαζό» τον ΥΠΕΞ για την επίσκεψή του στη Μόσχα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Τι έκανε στη Μόσχα; Θα περίμενα ότι πήγε για να επιπλήξει τον (Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ, αλλά όχι. Πήγε εκεί και παρέδωσε επίσημη πρόσκληση στον Πούτιν να επισκεφθεί την Κροατία», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στις 28 Ιανουαρίου. [EPA-EFE / KENZO TRIBOUILLARD / POOL]

Ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς αποκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γκόρνταν Γκέρλιτς Ράντμαν, «χαζό» για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου.

«Ο χαζός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Μόσχα τις προάλλες», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς  αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γκόρνταν Γκέρλιτς Ράντμαν στη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου.

«Τι έκανε στη Μόσχα; Θα περίμενα ότι πήγε για να επιπλήξει τον (Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ, αλλά όχι. Πήγε εκεί και παρέδωσε επίσημη πρόσκληση στον Πούτιν να επισκεφθεί την Κροατία», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στις 28 Ιανουαρίου.

Από την άλλη, ο Γκέρλιτς Ράντμαν την Κυριακή τόνισε τα εξής: «Θα πρέπει να επιδιώξουμε μια συμφωνία και να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη κρατική πολιτική, και οι δηλώσεις του (προέδρου) θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κράτους, καθώς και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, και βλάπτουν τη φήμη της Κροατίας στη διεθνή κοινότητα».

Αντιδράσεις ήρθαν και από τους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Φημολογείται ότι Κροάτες στρατιώτες θα σκοτωθούν για κάποιον. Αυτό που λέει (ο Μιλάνοβιτς) είναι ένα πλήρες κατασκεύασμα. Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν σοβαρή ζημιά στην Κροατία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Τόμισλαβ Σόκολ του κυβερνώντος κόμματος «HDZ» (ΕΛΚ).

«Είμαι κατά της πολιτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της Κροατίας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η φιλορωσική στάση του Μιλάνοβιτς υπονομεύει αυτή την αξιοπιστία και θεωρώ επίσης ότι και ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς υπονομεύει την αξιοπιστία της Κροατίας κυρίως με την ανοχή της διαφθοράς στις τάξεις του», δήλωσε ο Τονίνο Πίκουλα, ευρωβουλευτής του SDP (S&D).

«Η Κροατία χρειάζεται οπωσδήποτε έναν υψηλότερο βαθμό συναίνεσης μεταξύ των κορυφαίων ηγετών για χάρη της αξιοπιστίας της στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Željko Trkanjec | EURACTIV.hr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα