Πρόεδρος Σερβίας: Αλλαγή συνόρων μόνο κατόπιν εντολής του ΟΗΕ

17/5/21 | 0 | 0 | 101 εμφανίσεις

Μάιος 15, 2021. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αλλαγή των συνόρων, αλλά αυτή η ιδέα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εάν είχε εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη ή από άλλο θεσμικό όργανο.

«Η αλλαγή των συνόρων είναι δυνατή μόνο υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών ή κάποιου άλλου θεσμού», δήλωσε ο Βούτσιτς στην TV Prva, προσθέτοντας ότι η θέση της Σερβίας βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή και πέραν αυτής έχουν γράψει για ιδέες για αλλαγή των συνόρων  των χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων ως ευκαιρία επίλυσης των ζητημάτων που παραμένουν άλυτα από τη διαδικασία αποσύνθεσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας,  βάσει των ιδεών με τα δύο δημοσιευμένα «non paper».

Τα μέσα ενημέρωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία​​ έγραψαν ότι αυτές οι ιδέες ήταν του πρωθυπουργού της Σλοβενίας  Γιάνεζ Γιάνσα, του οποίου η χώρα θα αναλάβει σύντομα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα «non paper», μια ιδέα που απορρίφθηκε από την ΕΕ.  Συγκεκριμένα ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Γερμανία, έχουν εκφράσει τη θέση της που είναι  ενάντια σε τέτοιες ιδέες, μάλιστα, χαρακτηρίζοντάς τες επικίνδυνες.

Στη γλώσσα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, το non-paper είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο εκτίθεται σε κλειστές διαπραγματεύσεις εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας για ένα αμφισβητούμενο ζήτημα.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    22/6/21 | (0 σχόλια)
    του Παντελή Οικονόμου Ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε στην Βουλή, πέρα και πάνω από επί μέρους διατάξεις, έχει ένα και μόνον ένα κύριο θέμα: την διαιώνιση του 8ωρου. Και αιτιολογική βάση δυο γνωστά επιχειρήματα. Πρώτο η, erga ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο