Πρόβα συνδιαχείρισης: Το «γκρίζο» παρασκήνιο πίσω από τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι πάγιοι στόχοι της Τουρκίας και η σταδιακή εγκατάλειψη από την Ελλάδα των «κόκκινων γραμμών» στο Αιγαίο.

Κοινές περιπολίες στο Αιγαίο Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό ισοδυναμεί με συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Μια δυσμενή εξέλιξη για τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» απ’ όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις έως σήμερα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα επιπλέον μεγάλο βήμα – άλμα- της Τουρκίας για την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου ότι έχει επιχειρησιακή ευθύνη στο Αιγαίο δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Πριν την εξέλιξη αυτή είχε προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ των δυο μερών εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Ελληνική επιτροπή είχε συναντηθεί μυστικά στην Κωνσταντινούπολη με αντίστοιχη τουρκική επιτροπή, τα αποτελέσματα της οποίας είχε επικυρώσει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Τότε, όπως είχε αποκαλύψει η Κύρα Αδάμ στις 29 Νοεμβρίου 2023 μπήκε και το θέμα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, με την έμπειρη δημοσιογράφο να επισημαίνει ό,τι επί της ουσίας πρόκειται για περιορισμό της ελληνικής ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι τις ημέρες που η ελληνική ομάδα ήταν κρυφά στην Κωνσταντινούπολη, όπου στην ατζέντα ήταν και το επίμαχο θέμα των κοινών… φιλανθρωπικών δράσεων (βλέπε μετανάστες) στο Αιγαίο, στο τουρκικό κοινοβούλιο – στις 16 Νοεμβρίου του 2023 – ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ότι «δεν κάνουμε πίσω από τις θέσεις μας. Ουδέποτε θα αφήσουμε απροστάτευτα τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”». Και μόνο η φράση ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο – όπως παρατηρούσε η Κύρα Αδάμ – ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που έχουν εντρυφήσει να διαβάζουν πίσω από τα ψιλά γράμματα διότι, όπως λένε, εκεί κρύβεται ο διάβολος, στις 7 Δεκεμβρίου διέγνωσαν τον κίνδυνο της συνδιαχείρισης στη Διακήρυξη των Αθηνών – που υπέγραψαν οι Μητσοτάκης – Ερντογάν – ότι οι δυο χώρες δεσμεύονται πως «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Τραγική ειρωνεία! Η αποκάλυψη για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο έρχεται ανήμερα της 28ης επετείου από τη νύχτα των Ιμίων, όταν και επισήμως γκρίζαρε το Αιγαίο. Από τότε η Τουρκία κάνει διαρκώς βήματα προς την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Σταθμός στην 28ετη πορεία της αποτέλεσε και η Συμφωνία της Μαδρίτης που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη επιτρέποντας στην Τουρκία με το πέρασμα των χρόνων να κατακερματίζει με την πλήρη άνεσή της την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, με:

  • Συνεχείς ανεξέλεγκτες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσης (που αποδεικνύει διαγραφή του FIR Αθηνών, το οποίο ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από την Ελλάδα).
  • Με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. στα νησιά.
  • Με κατακερματισμό της ελληνικής κυριαρχίας με πτήσεις άνωθεν ορισμένων αμφισβητούμενων νήσων και, κυρίως, πάνω από τις βραχονησίδες, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα.
  • Με εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή στην πλήρη απαγόρευση ελληνικών ασκήσεων και πτήσεων εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές των νησιών.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/233099/prova-syndiaxeirisis-to-gkrizo-paraskinio-piso-apo-tis-koines-peripolies-sto-aigaio

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όταν ο λόρδος Βύρων είδε τι είχε κάμει ο Σκώτος λόρδος Έλγιν στην Ακρόπολη, έγραψε «Quod non fecerunt Goti. Hoc fecerunt Scoti» (αυτό που δεν έκαναν οι Γότθοι, το έκαναν οι Σκώτοι).

    Ίμια 1996, Μαδρίτη 1997, Ελσινκι 1999 η αρχή από τον Σημίτη, το μέντορα τού Κούλεως. Γι αυτό, παραφράζοντας τον Βύρωνα, θα έλεγα “ό,τι ξεκίνησε ο Σημίτης, το τελειώνει ο κοπρίτης”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα