Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Είκοσι άτομα ηγούνται της διαφθοράς στη χώρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Μετά την «ανάκριση», ο Πέτκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ικανοποιημένος που βλέπει τους ευρωβουλευτές να εμπιστεύονται την ετοιμότητα του υπουργικού συμβουλίου του για αλλαγές. [Georgi Gotev]

Σε κλειστή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ δήλωσε ότι είκοσι άτομα ηγούνται ενός βαθιά ριζωμένου συστήματος διαφθοράς στη χώρα. Όμως κατονόμασε μόνο έναν από αυτούς.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ενάμιση μήνα, μετέβη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Ομάδας Παρακολούθησης του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (DRFMG) στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το εν λόγω κοινοβουλευτικό όργανο απέκτησε προβολή αναδεικνύοντας τη διαφθορά στη Σλοβακία και τη Μάλτα.

Όσον αφορά στη Βουλγαρία, οι εργασίες της DRFMG συνέβαλαν στη δυσχερή θέση του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος έχασε την εξουσία το 2020 μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις που απαιτούσαν την παραίτησή του και του Γενικού Εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ.

Αυτή τη φορά τόσο ο Γκέσεφ όσο και ο Πέτκοφ κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το κράτος δικαίου.

Ο Γκέσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη συνέχεια ότι η κατάσταση του κράτους δικαίου στη Βουλγαρία έχει επιδεινωθεί σοβαρά τους τελευταίους μήνες και ότι είχε παρακαλέσει να εφαρμοστεί στη χώρα ο μηχανισμός της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, αλλά αυτή τη φορά από την ίδια την κυβέρνηση, κάτι που ο ίδιος ερμηνεύει ως σημαντική παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επισημαίνουν την έλλειψη, όπως λένε, αποτελεσμάτων από το έργο του και συνεχίζουν να τον παροτρύνουν να παραιτηθεί.

Μετά την «ανάκριση», ο Πέτκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ικανοποιημένος που βλέπει τους ευρωβουλευτές να εμπιστεύονται την ετοιμότητα του υπουργικού συμβουλίου του για αλλαγές.

Ερωτηθείς πώς αισθάνεται για το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα να χρησιμοποιήσει το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό για το κράτος δικαίου για την εφαρμογή ενισχυμένης παρακολούθησης στη Βουλγαρία, είπε ότι «θα απέδιδε αποτελέσματα να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη παρακολούθηση. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο».

«Είναι σαφές σε όλους ότι η εισαγγελία δεν λειτουργεί καλά. Όποια γλώσσα κι αν χρησιμοποιείτε, απλά βλέποντας τα γεγονότα, φαίνεται ότι δεν λειτουργεί, τελεία και παύλα», είπε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξεγελάσετε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με ωραία λόγια – οι άνθρωποι είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν αν κάτι είναι ψεύτικο».

Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, η Βουλγαρία έχει προτείνει στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να υπόκειται στην εποπτεία ενός δικαστή που θα ενεργεί προσωρινά ως εισαγγελέας.

Είπε επίσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός σκοπεύει να αλλάξει εντελώς τον ρόλο του Γενικού εισαγγελέα, μετατρέποντας τον ρόλο αυτό σε «διαχειριστή» και όχι σε προϊστάμενο.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου. Χρειάζεται υπομονή. Ελπίζουμε ότι όλοι οι ψηφοφόροι μας δεν θα απογοητευτούν. Αναλάβαμε μόλις πριν από ενάμιση μήνα», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν οι ευρωβουλευτές έθεσαν το θέμα του Ντελιάν Πέεφσκι και των αμερικανικών κυρώσεων βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι, ο Πέτκοφ είπε ότι το θέμα δεν είχε τεθεί άμεσα.

Ο Πέεφσκι είναι ένας «ολιγάρχης» και βουλευτής του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (που πρόσκειται στο Reniew), σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Ανέφερε, επίσης, ότι το πρόσωπο αυτό «έχει εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, ασκώντας εμπορία επιρροής και δωροδοκώντας για να προστατεύεται από τον δημόσιο έλεγχο και να ασκεί έλεγχο σε βασικούς θεσμούς και τομείς της βουλγαρικής κοινωνίας».

Επιπλέον, ο Πέεφσκι «διαπραγματεύτηκε με πολιτικούς για να τους παράσχει πολιτική υποστήριξη και θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα να λάβει προστασία από ποινικές έρευνες» κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών του 2019, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ.

Ερωτηθείς γιατί είναι δυνατόν ο Πέεφσκι, αν και υπό αμερικανικές κυρώσεις, να μπορεί να πουλάει ακίνητα έναντι εκατομμυρίων, ο Πέτκοφ είπε: «Αυτό, και για μένα, αποτελεί μεγάλη έκπληξη».

Όσον αφορά στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα με το προσωπικό σε όλα τα επίπεδα και ότι θα ακολουθήσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η ευρωβουλευτής Έλενα Γιόντσεβα, το μοναδικό βουλγαρικό μέλος της ομάδας παρακολούθησης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον διάλογο.

Η Γιόντσεβα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ υψηλές προσδοκίες από την νέα βουλγαρική κυβέρνηση, εξηγώντας ότι ήταν δύσκολο για τους ευρωβουλευτές να κατανοήσουν το μέγεθος της διαφθοράς στη Βουλγαρία.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα