Προ των πυλών οι εθνολαϊκιστές της AfD

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κρίσιμο τεστ την Κυριακή στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, ενόψει γενικών βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Το ακροδεξιό κόμμα AfD διεκδικεί την πρωτιά.

    
Προεκλογική συγκέντρωση της AfDΣτιγμιότυπο από προεκλογική συγκέντρωση της AfD στα τέλη Μαίου

Θα τα καταφέρει για μία ακόμη φορά; Από το 2011 κυβερνά στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Ράινερ Χάσελοφ. Στα 67 του χρόνια είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους. Την Κυριακή διεκδικεί την επανεκλογή του. Αλλά βρίσκει απέναντί του το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που ανέκαθεν ήταν ισχυρό στο συγκεκριμένο κρατίδιο και αυτή τη φορά διεκδικεί ακόμη και την πρωτιά στις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην AfD ένα ποσοστό γύρω στο 24%, δηλαδή όσο είχε πάρει και στις τελευταίες εκλογές, πριν από πέντε χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν φέτος αυτό το ποσοστό εξασφαλίζει μόνο τη δεύτερη ή ενδεχομένως ακόμη και την πρώτη θέση. Πάντως ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Χάσελοφ έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του: «Η εξαγγελία αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη και συνδέεται με το πρόσωπό μου. Έχω πει ότι με μένα δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με την AfD. Αν λάβουν εντολή οι Χριστιανοδημοκράτες, η μόνη συνεργασία που μπορεί να γίνει είναι με δημοκρατικά κόμματα, με τον χώρο του Κέντρου».

Φλερτ με την AfD

Ράινερ Χάσελοφ, πρωθυπουργός στη Σαξονία-ΆνχαλτΤην επανεκλογή του διεκδικεί την Κυριακή ο χριστιανοδημοκράτης Ράινερ Χάσελοφ

Ο σημερινός τρικομματικός συνασπισμός υπό τον Χάσελοφ δεν λειτούργησε πάντοτε απρόσκοπτα. Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στο Μαγδεμβούργο φλερτάρουν πλέον ανοιχτά με την ακροδεξιά AfD. Γνωρίζει βέβαια ο Χάσελοφ ότι όποιες και αν είναι οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κρατιδίου, μία συμμετοχή της AfD στην κυβέρνηση θα ήταν μοιραίο λάθος για τους Χριστιανοδημοκράτες και προσωπικά για τον πρόεδρο του κόμματος, Άρμιν Λάσετ, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν και μία μικρή άνοδο των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι, αν μη τι άλλο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κοινοβουλευτικό ανάχωμα εναντίον της AfD.

Λιγότερες δυνατότητες παρέμβασης έχει το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο πριν από πέντε χρόνια μπήκε στην τοπική Βουλή και φέτος φαίνεται να διπλασιάζει το ποσοστό του, αλλά παραμένει κάτω από τα ποσοστά των Πρασίνων σε εθνικό επίπεδο. Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, στο Μαγδεμβούργο, η συμπροεδρεύουσα του κόμματος και υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Αναλένα Μπέρμποκ, επιχειρεί να εστιάσει στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού. «Προ ημερών κάποιος δέχθηκε επίθεση, μόνο και μόνο γιατί φορούσε κιπά», αναφέρει η Μπέρμποκ. «Αυτά συμβαίνουν σε αυτό το κρατίδιο. Πρέπει να αντιταχθούμε, στην καθημερινότητά μας, στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς…»

Μικρό κρατίδιο, μεγάλα προβλήματα

Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των ΦιλελευθέρωνΘα κάνουν την έκπληξη οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ;

Η Σαξονία-Άνχαλτ είναι ένα από τα μικρότερα και πιο αραιοκατοικημένα κρατίδια της Γερμανίας. Η μεγαλύτερη πόλη είναι το Χάλε, με 237.000 κατοίκους, που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα το 2019, όταν ένας ακροδεξιός επιτέθηκε στη Συναγωγή της πόλης την ημέρα της εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ και άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Η ύπαιθρος στη Σαξονία-Άνχαλτ έχει ερημώσει, καθώς κλείνουν δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία, ο μέσος μισθός είναι κατά 700 ευρώ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στη Γερμανία, ενώ πολλοί ψηφοφόροι επικροτούν τους εθνολαϊκιστές της AfD και απαξιώνουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Το μόνο που φαίνεται να ευδοκιμεί σε αυτό το κρατίδιο είναι οι …ανεμογεννήτριες. Πουθενά αλλού στη Γερμανία δεν έχουν κατασκευαστεί τόσες πολλές, αν λάβουμε υπόψη τη συνολική επιφάνεια του κρατιδίου.Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες φαίνεται να έχει σχεδιαστεί και ως αντιστάθμισμα στην απολιγνιτοποίηση, η οποία, προσωρινά τουλάχιστον, καταργεί πολλές από τις θέσεις εργασίας που έχουν απομείνει στην περιοχή. Εκεί βρίσκουν πάτημα οι εθνολαϊκιστές, για να επικρίνουν την οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές. Χαρακτηριστική η δήλωση του υποψηφίου της AfD Όλιβερ Κίρχνερ: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θέλουν νομοθεσίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν θέλουν περιβαλλοντικό φόρο στα καύσιμα. Το κλίμα δεν θα σωθεί από τη Γερμανία, θα σωθεί από την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα…»

Γενς Τούραου

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα