Προλειαίνεται η αποχώρηση των αμερικανών από το Ιράκ: Η «βαλκανιοποίηση» της Μ. Ανατολής προ των πυλών(;)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Μετά από δυο και πλέον δεκαετίες, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin. Δημοσίευμα του CNN, επικαλούμενο πηγές από το Πεντάγωνο, αναφέρεται επίσης στην «στρατηγική εξόδου» των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ιράκ.
Η απομείωση του «στρατιωτικού αποτυπώματος» των Αμερικανών από την ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν, δεν γίνεται τυχαία και έχει σχεδιαστεί βάσει της νέας παγκόσμιας Υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ.
Χάρτης-1: Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES): Περιοχή ενδιαφέροντος επεξεργασμένη με λιγότερες πληροφορίες.
Σε προηγούμενο σχόλιό μας (24/01/24) αναφερθήκαμε στις προβλέψεις του χάρτη που δημοσίευσε το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (FMES) και περιγράφει την νέα παγκόσμια Υψηλή Στρατηγική των ΗΠΑ. Στον χάρτη αυτόν (Χάρτης-1) επισημάνθηκε ότι ένα κυρίαρχο στοιχείο είναι η γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων (μωβ χρώμα) -ως σκληρό σύνορο χωρίς buffer zones, όπως ήταν η Ουκρανία φερειπείν πριν τον πόλεμο- που επαναχαράσσεται για να διασφαλιστεί η άμυνα των σημαντικότερων αμερικανικών συμμάχων (σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Αραβική Χερσόνησο) οι οποίοι εντοπίζονται στο επίμαχο τμήμα του Rimland (κίτρινο χρώμα). Επισημάναμε μάλιστα ότι η «νέα γραμμή άμυνας» προαναγγέλλει σχέδια διχοτόμησης κρατών και αλλαγής συνόρων, ή αλλιώς «βαλκανιοποίηση» (σσ. δημιουργία μικρών, ανίσχυρων και ελεγχόμενων κρατών) της Μέσης Ανατολής και αλλού.
Χάρτης-2 του άρθρου «Blood borders» του Ralph Peters (2006). Πηγή: http://armedforcesjournal.com/peters-blood-borders-map/
Σε άλλο σχόλιό μας (19/01/24) το οποίο προηγήθηκε, εξηγήθηκε από πού προέρχεται η ιδέα της «βαλκανιοποίησης» της Μέσης Ανατολής και συσχετίστηκε με το σχέδιο «Oded Yinon» αλλά και ένα δημοσίευμα στο επίσημο περιοδικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τίτλο «Blood borders» -δημοσιεύτηκε το 2006- όπου και παρουσιάστηκε ο Χάρτης-2.
Χάρτης-3: Η μωβ γραμμή σχεδιάστηκε ενδεικτικά από το iEpikaira βάσει του χάρτη Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής (Χάρτης-1) και αναπαριστά την γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων.
Αντιπαραβάλλοντας την «νέα γραμμή άμυνας» (Χάρτης-1) με τον Χάρτη-2, προκύπτει ο Χάρτης-3 ο οποίος δείχνει το Ιράκ διχοτομημένο σε Σουνιτικό Ιράκ και Σιιτικό Ιράκ. Η διαφαινόμενη αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ ενδέχεται να προλειαίνει αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, καίτοι τα σύνορα μπορεί να χαραχτούν διαφορετικά από την πρόβλεψη του Χάρτη-2.
Τέλος, είναι πρόδηλο από τους παραπάνω χάρτες ότι το Μεγάλο Κουρδιστάν (βλ. άρθρο 19/01/24) βρίσκεται εκτός της «νέας γραμμής άμυνας». Στην ουσία αποτελεί το σκληρό σύνορο της «νέας» απομειωμένης Rimland (βλ. προηγούμενη ανάλυση 01/09/22), γεγονός που εξηγεί και την άρση στήριξης των Κούρδων από τον τέως πρόεδρο της Αμερικής Ντ. Τραμπ, η οποία έπεσε τότε ως κεραυνός εν αιθρία…
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα