Μάρτιος 14, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Καταστροφή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Deir al-Balah στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας χθες (AFP)

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι προειδοποίησε για το σχέδιο του Ισραήλ να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα που θα απειλούσε τις ζωές περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου εκτοπισμένων που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Κάιρο χθες (Τετάρτη), ο Σίσι τόνισε ότι είναι απαραίτητη η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ο τερματισμός των επιθέσεων του Ισραήλ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα αποτελούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Νετανιάχου: Απαραίτητη η επίθεση στη Ράφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, ότι η είσοδος του ισραηλινού στρατού στη Ράφα ήταν «απαραίτητη για να επιτύχει ο πόλεμος τους στόχους του» και επεσήμανε ότι η επίθεση ήταν αναπόφευκτη παρά τις εκτεταμένες διεθνείς προειδοποιήσεις.

Συνεχίζεται η αποστολή βοήθειας στη Γάζα από την Λάρνακα

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του πρώτου πλοίου που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, το δεύτερο πλοίο ήταν έτοιμο να αναχωρήσει από το λιμάνι της Λάρνακας.

Σε χθεσινή του δήλωση, ο Κόμπος ανέφερε ότι από το Σάββατο έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Λάρνακας εμπορικό πλοίο μεγαλύτερης χωρητικότητας, το οποίο θα αποπλεύσει μετά την εκφόρτωση του πρώτου φορτίου πλοίου, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ο υπουργός είπε ότι το πλοίο και το φορτίο του επιθεωρήθηκαν από τις αρχές, χωρίς να διευκρινίσει το ποσό της βοήθειας που μετέφερε το πλοίο.

Το κεντρώο μπλοκ του Μπένι Γκαντς έχει διαλυθεί

Το κεντρώο μπλοκ που συγκεντρώθηκε γύρω από τον πρώην υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς  στην «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» του Ισραήλ έχει διαλυθεί.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος έφυγε από το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και προσχώρησε στον Γκαντς, ζήτησε τώρα να ενταχθεί στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ανακοινώνοντας τη διάλυση της ομάδας Εθνικής Ενότητας και το τέλος της συμμαχίας της με το Γαλανόλευκο κόμμα του υπουργού Μπένι Γκαντς.

Οι δύο πολιτικοί εντάχθηκαν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης τον Οκτώβριο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Asharq al Awsat

The Hellenic Information Team