ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Πριν λίγες ημέρες ο βρετανός πρωθυπουργός φέρθηκε με την μέγιστη δυνατή απρέπεια στον έλληνα ομόλογό του με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Δεν νομίζω πως θα φερόταν έτσι στον πρωθυπουργό κάποιας χώρας που υπολήπτεται.
Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται σε φωτογραφία να υποκλίνεται με τρόπο ανάρμοστο για το αξίωμά του κατά την είσοδο του Ερντογάν στο Μαξίμου. Ούτε ο θυρωρός δεν θα είχε τόση δουλοπρέπεια.
Ο Γεραπετρίτης δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Είναι εκφραστής του πυρήνα της αθηναϊκής άρχουσας τάξης και, μάλιστα, απο τα μορφωμένα στελέχη της. Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ακόμη και αν είναι ένας άνθρωπος υπερβολικά ευγενής, το αξίωμά του του επιβάλλει άλλη δημόσια συμπεριφορά απο αυτήν που έδειξε.
Στις διεθνείς σχέσεις οι συμβολισμοί έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους.
Η συμπεριφορά του Γεραπετρίτη δείχνει μια βαθιά δουλικότητα της ελληνικής άρχουσας τάξης και εκδηλώνει το φοβικό της σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία.
Ως κοινωνία πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Και να σταθούμε κριτικά απέναντι στο φαινόμενο. Είμαστε ένας δουλοπρεπής λαός που είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει ακόμη και την ελευθερία και αξιοπρέπειά του για τον φραπέ στην παραλία;
Ή θέλουμε μια αξιοπρεπή θέση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής που ζούμε;
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί-και γείτονές μας- δεν μας υπολογίζουν.
Μόνο εμείς βαυκαλιζόμαστε για την σπουδαιότητά μας. Για την ακρίβεια, την σπουδαιότητα των προγόνων μας.
Ως πότε θα μας σώζει;
ΥΓ: Μόλις διάβασα το βιβλίο του Βασίλη Κόντη για την επιχείρηση της MI6 και της CIA στην Αλβανία για να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς Χότζα, την περίοδο 1949-1954. Ακόμη και τότε φαίνεται οι ελληνικές κυβερνήσεις παρά την απόλυτη εξάρτησή τους απο τις ΗΠΑ είχαν ένα εθνικό έρμα. Είχαν και δική τους πολιτική. Σήμερα τα πάντα έχουν ρευστοποιηθεί.

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ναι είναι ευγενής ο κ. Γεραπετρίτης ο ευρυμαθής και άριστος πανεπιστημιακός και όπως αποδεικνύεται υπουργός, αλλά αυτό που έκανε ήταν υπερβολικό, για τον αδούλωτο -λέμε τώρα- ελληνικό λαό , που στην πλειοψηφία του που ”κείτεται χαμαί” σε κάθε λαμόγιο .
    Αν το επαναλάβει ”΄θα θέσει εαυτόν εκτός της κυβέρνησης ” της Νέας Δημοκρατίας , της οποίας δεν υπήρξε μέλος προ του 2019 .
    Αλλά πάει πολύ να θεωρείται ο εκ Καρπάθου ορμώμενος ετών 56 κ. Γεραπετρίτης ότι εκπροσωπεί την ελληνική άρχουσα τάξη,- η οποία χρόνια τώρα δεν κατονομάζεται-και η οποία μαζί με την τουρκική θα κάνουν ”δουλίτσες” αξίας πέντε δισ.ευρώ σε πέντε χρόνια, όπως συμφωνήθηκε σήμερα από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Έρντογαν.
    Αλήθεια μας έκαναν εθνικά υπερήφανους οι ένθερμοι ασπασμοί των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου και του κ. Τσίπρα με όποιον ”αντισυστημικό” και αντιδυτικό ”φύλαρχο” ερχόταν στην Αθήνα στα ωραία εκείνα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και του Σύριζα;;;.
    Πρέπει να είναι επιλεκτική η εθνική μας υπερηφάνεια ;;;.

  2. Νοιώθω οργή και ντροπή για την εξευτελιστική συμπεριφορά αυτού τού ραγιά, ο οποίος την ώρα εκείνη εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό και όχι μονάχα τον ελάχιστο εαυτό του, ή την όποια άρχουσα τάξη. ΣΙΧΑΜΑ!!

  3. ῾Ο συγκεκριμένος κάπου διάβασα ὅτι στήν ΠΔ ἀπέδιδε τιμή.
    ᾿Αλλά οἱ ὑποκλίσεις κάτι ἄλλο θυμίζουν ἐνῶ οἱ Ἕλληνες στήν ἀρχαιότητα οὔτε στούς θεούς δέν ὑποκλίνονταν. ῾Ο σεβασμός δέν στηρίζεται στίς ὑποκλίσεις καί μή ξεχνᾶμε τήν φράση τοῦ Διογένη στόν Μεγαλέξανδρο. Λέγεται ὅτι εἶπε καί ἄλλα στόν γιό τοῦ Φιλίππου ὅπως :

    “Εάν κατακτήσεις όλη την Ευρώπη και δεν ωφελήσεις τον λαό, τότε δεν είσαι ωφέλιμος. Εάν κατακτήσεις όλη την Αφρική και την Ασία και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος. Ακόμα και εάν περάσεις τις στήλες του Ηρακλέους και διανύσεις όλο τον ωκεανό και κατακτήσεις αυτή την ήπειρο που είναι μεγαλυτέρα της Ασίας και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος γιατί δεν ωφελείς το σύνολο”.

    Καί σέ ἀντίθεση μέ τόν Μεγαλέξανδρο, στό σήμερα τῆς χώρας μας ποῦ ἐκδηλώνεται ἡ φροντίδα τοῦ λαοῦ, στήν παιδεία, βλέπουμε τά ἀποτελέσματα, στήν ἐγκατάλειψη τῶν ἐκτός ᾿Αθηνῶν περιοχῶν ἀλλά καί στήν κακή ´ανάπτυξη ´ τῆς ᾿Αθήνας, στήν ἀδιαφορία γιά τούς νέους, στήν μή ἀξιοποίηση τῶν ἀρίστων κά ; Ἄν ἐπικεντρωθοῦμε στήν Παιδεία, μία ὁλοκληρωτική θεώρηση παιδείας ἱκανῆς γιά τόν ῾Ελληνισμό θά ἦταν μία πρόταση πού θά ἀφοροῦσε μέν τόν ῾Ελληνισμό ἀλλά ἀπευθύνεται καί σέ ἄλλους, γιατί αὐτή ἡ θεϊκή γλώσσα, ἡ φορέας ἀθανασίας, εἶναι ἡ ρίζα ὅλων.
    Ἕνα ὄνομα δέν εἶναι κάτι παρά μόνο ἄν δηλώνει συγκεκριμένο πρόσωπο, μέ συγκεκριμένο ἔργο, ἱστορία, προγόνους, ἀπογόνους.

    https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=7&text_id=1618

    • @ Ελένη Π.

      To σχόλιό μου December 8, 2023 At 11:07 am, μπήκε σαν απάντηση στο δικό σου, χωρίς όμως να το έχω δει. Αλλά μάλλον καλώς μπήκε. Απάντησε στο “῾Ο συγκεκριμένος κάπου διάβασα ὅτι στήν ΠΔ ἀπέδιδε τιμή”.

      Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Είσαι Έλληνας; Τί προσκυνάς;Σήκω πάνω! Εμείς και στους Θεούς, όρθιοι μιλούμε!

      Μεγάλη αλήθεια αυτό από έναν άνθρωπο που ήταν πραγματικός Έλληνας και όχι ανατολίτης. Τις μετάννοιες και τα μπρουσμπουτίσματα μάς τα έφερε ο χριστιανισμός από την Ανατολή. Ναι, Ελένη, εμείς οι Έλληνες, μιλούσαμε όρθιοι με τούς θεούς μας, διότι τούς είχαμε φτιάξει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν μας. Λογομαχούσαμε μαζί των, αντιδικούσαμε, δεν υποκλινόμασταν δεχόμενοι το όποιο καπρίτσιο των κλπ., κλπ. Η ξενόφερτη θρησκεία μάς δίδαξε να σκύβομε, διότι έτσι εξευμενίζομε κάποιον θεό, που δεν πλάσαμε εμείς, αλλά άλλοι για μάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα