Πού πάει αυτή η πόλη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Κυριακή 18/2/2024 Ολύμπιον, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Η Parallaxi, το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας, που

συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια κυκλοφορίας, ξεκινά το 2024, μια σειρά από δράσεις που θα ανοίξουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη για μια σειρά από καίρια ζητήματα της Θεσσαλονίκης, στη ζωή και τον πολιτισμό, στο παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα της πόλης, οι ραγδαίες μεταβολές στο ιστορικό της κέντρο, οι μεταμορφώσεις ολόκληρων περιοχών σε τουριστικής χρήσης τόπους, η

επικράτηση της εστίασης ως βασική μορφή επένδυσης, οι νέες τουριστικές μονάδες που επελαύνουν, η φυγή στα προάστια, οι νέες χρήσεις ανοίκιαστων καταστημάτων, η κρίση στέγης, τα φιλόδοξα project που έρχονται αποτελούν υλικό για την πρώτη από αυτές τις συζητήσεις.

Πού πάει η Θεσσαλονίκη σήμερα;

H Θεσσαλονίκη μπροστά στο μέλλον της

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, μια συζήτηση δομημένη σε τρία μέρη.

Στο πρώτο, 4 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης συνομιλούν επί σκηνής με το Γιώργο Τούλα για το αρχιτεκτονικό παρελθόν της πόλης από το ’50 και μετά, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις χαμένες ευκαιρίες.

Τάσος Κωτσιόπουλος, Πέτρος Μακρίδης, Μόρφω Παπανικολάου και Βανέσα Τσακαλίδου, επίλεκτα μέλη της αρχιτεκτονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας σε μια de profundis κουβέντα για όσα έγιναν σε αυτή την πόλη.

Έναρξη: 2:30 μ.μ.

Θεσσαλονίκη: μία πόλη εκτός θέματος;

Κοιτώντας πίσω από τα κτίρια. Για ποιον/α είναι η Θεσσαλονίκη σήμερα, για ποιον/α μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη στο μέλλον ένας τόπος για να έχει ποιότητα ζωής, ευκαιρίες απασχόλησης και προοπτικές προσωπικής εξέλιξης; Μία πολυσυλλεκτική καταγραφή των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη σήμερα και των προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να θέσει για το μέλλον, προκειμένου να αντιστρέψει τις τάσεις φυγής ή μη αξιοποίησης του δυναμικού της. Πώς συνυπάρχουν οι διαφορετικές κοινότητες στη Θεσσαλονίκη; Τι σημαίνει η υποβάθμιση των δημόσιων και ιδιαίτερα των πράσινων χώρων για το σήμερα και το αύριο της πόλης; Μία ανοιχτή συζήτηση περί αναγκών, αρμοδιοτήτων και αλλαγών που σπανίως βρίσκουν θέση στο δημόσιο διάλογο.

Στο δεύτερο μέρος ο δημοσιογράφος και διευθυντής στην Ελλάδα του Ιδρύματος Heinrich Boll,  Μιχάλης Γουδής, συζητά με εκλεκτούς προσκεκλημένους που ειναι οι

  • Σοφία Χριστοφορίδου, Δημοσιογράφος, εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & InsideStory
  • Εύη Αθανασίου, Καθηγήτρια, Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ
  • Βασιλική Καρτσιακλή, Πιστοποιημένη Ξεναγός (ΑΠΘ) και ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot
  • Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Ηθοποιός

Τη συζήτηση πυροδοτεί μία αφήγηση της Σοφίας Νικολαΐδου

Έναρξη: 4 μμ

Διάλειμμα για καφέ

Τα φωτεινά παραδείγματα του μέλλοντος

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της Parallaxi Χάρης Δημαράς καλεί στη σκηνή την κ. Ιωάννα Ράλλη, εκπρόσωπο και Architect Consultant Executive της εταιρίας Alumil και παρουσιάζουν το εξαιρετικό project ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης. Στη συνέχεια, καλεί τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννη Μπουτάρη για μία περιεκτική συζήτηση που θα αφορά το εμβληματικό έργο και ο επίλογος της κουβέντας θα δοθεί από τον Νίκο Ευθυμιάδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Thess INTEC για το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη.

Έναρξη 6 μ.μ.

Το υλικό της ημερίδας θα βιντεοσκοπηθεί από ειδικό συνεργείο και θα φιλοξενηθεί στο youtube και το parallaximag όπως και τα κείμενα με τις παρεμβάσεις ως μια βάση διαλόγου για το μέλλον.

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα