ΠΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Ζαχαρία Σκούρα, Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ

Τα προβλήματα χρονίζουν και επιδεινώνονται. Κάθε φορά που σπάει ένα σπυρί καταλαβαίνεις πόσο εκτεταμένη είναι η μόλυνση και πόσο βαθιά είναι η σήψη.

Εγκύκλιος παιδεία με τσιτάτα, παπαγαλίες, έλλειψη επιχειρημάτων, ορθού λόγου κ.ά., φυσικό είναι να οδηγεί σε κοινωνίες του φαίνεσθαι, του επιδεικνύειν, της δοκησισοφίας, του ωχαδελφισμού και άλλων παλιών και νέων παθογενειών.

Ο λόγος στοχαστών, επιστημόνων, ανθρώπων που ψάχνουν, που αφουγράζονται, που πονούν, που προβάλλουν αξίες, θάβεται γρήγορα μέσα στην οχλαγωγή από επιτήδειους που διαθέτουν τα μέσα και την ισχύ. «Μη μου τους κύκλους τάραττε». Οι πολίτες μειώνονται και οι υπήκοοι αυξάνουν.

1 «Ας σταθούμε σε δύο λέξεις, που αν και φαίνεται να έχουν την ίδια σημασία, διαφέρουν ουσιαστικά και χαρακτηρίζουν την εκάστοτε κοινωνία, οι έννοιες πολίτης και υπήκοος. Πολίτης σήμαινε στα αρχαία ελληνικά ο ελεύθερος άνθρωπος που ήταν μέλος της πόλης και του τρόπου διακυβέρνησης, με ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και δικαίωμα συμμετοχής στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η ενεργητική αυτή έννοια διέφερε κατά πολύ από την παθητικότητα που εκφράζει η έννοια υπήκοος, που στην αρχαιότητα πάλι σήμαινε, αυτός που ακούει και κατ΄επέκταση ο ευπειθής, ο υποτασσόμενος στον ηγεμόνα ή στην χώρα.

Πολίτης λοιπόν ή υπήκοος, ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις ή παθητικότητα, αμηχανία και υποταγή; Ποιες είναι οι θέσεις και ποιες οι αντιθέσεις στις ενσπειρόμενες φοβίες «πολιτισμένων απειλών» όπως: διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης, παγκόσμια οικονομία,  παγκοσμιοποιημένος πλανήτης, χρηματιστήρια αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης  και τόσες άλλες βαρύγδουπες εκφράσεις;

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: Αυξάνεται η ανισότητα στον πλανήτη. Οι 62 πιο πλούσιοι άνθρωποι διαθέτουν τόσο πλούτο, όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μας.»

Και βεβαίως θα εμφανίζονται πάντα οι σωτήρες που θα επικαλούνται την ανεπάρκεια και την ανικανότητα των προηγουμένων, θα μιλούν για την άμεση ίαση των χρόνιων παθήσεων, θα υπόσχονται «γη της επαγγελίας» … και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται … … και η αδράνεια θα μεγαλώνει τον φόβο και την απογοήτευση …

Τα προβλήματα είναι πολλά και όσο δεν τα λύνεις τόσο θα συσσωρεύονται και θα αυξάνονται. Οι κοινωνίες δεν προετοιμάζονται για την 4η λεγόμενη τεχνολογική επανάσταση. Οι «από μηχανής θεοί» δεν φαίνεται να είναι … διαθέσιμοι, και η διάθεση για επίλυση των προβλημάτων δεν είναι ορατή … Η καλλιέργεια θέλει χρόνο για να αποδώσει και για να πετύχει θέλει τον κατάλληλο σπόρο, το κατάλληλο χώμα αλλά και τον κατάλληλο χρόνο σποράς.

Οι καιροί ου μενετοί …

2 «Όλο και πιο έντονα κουδουνίζουν στα αυτιά και καρφώνεται στο μυαλό ο στίχος του Τζον Ντον (1624) και το πιστεύω του Έρνεστ Χεμινγουέι (1940) … όταν ακούς να χτυπά η καμπάνα, μη ρωτάς για ποιόν χτυπάει, να ξέρεις ότι χτυπάει για σένα …».

1, 2 – Ζαχαρίας Σκούρας. Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η Ζωή στην Ανθρωπόκαινο (2019) Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ζαχαρίας Σκούρας

*Η επιλογή των φωτογραφιών και του σκίτσου είναι των Ανιχνεύσεων

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η κριση δεν είναι βαθιά, διότι τότε θα έπρεπε να την βιώνουμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά.
  Η χώρα παραμένει μία με πολίτες δυο κατηγοριών, χωρίς σοβαρή αστική τάξη και σε σχέση με το κίνημα στου Γουδή, χωρίς ανερχόμενες τάξεις.
  Οι “νέοι” με τα παρωχημένα πανό και τα κοινότοπα συνθήματα όπως και εν μέρει τις κόκκινες σημαίες, “συλλογικότητε”, “συνδικάτα” και δικηγόροι, δεν νομίζω ότι μπορούν να παραπέμψουν σε κοινωνικά αιτήματα για ανατροπή.

 2. Πολύ πίσω (Γουδί) μας πήγατε κ. Λούμπεν .
  Εμείς -σχεδόν όλοι – ζήσαμε ”εκείνα τα ωραία χρόνια του ΠΑΣΟΚ ” ,που βλέπουμε ότι και μετά το 2010 συνεχίζονται και ούτε ο Ηρακλής με τους άθλους του δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση αλλά και ούτε οι πολλοί συνέλληνες θέλουν την διόρθωση αυτής της κατάστασης .
  Τους αρκεί ότι θυμώνουν και τα βάζουν με όλους .
  ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΩΖΕΙ.

  • Δεν είναι τόσο απλά φίλτατε.
   Βέβαια το ΠΑΣΟΚ έβγαλε τα μάτια στον λαό αλλά το έκαμε επειδή παρέλαβε έναν λαό, τον οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις της δεξιάς αντιμετώπιζαν ως άβουλη μάζα προς διαχείριση.
   Επιπλέον δεν είναι έτσι ότι ο κόσμος επέλεξε πάντα άκριτα το ταπεινό ιδιωτικό του συμφέρον.
   Σας υπενθυμίζω ότι είναι ο ίδιος ο λαός ο οποίος έδωσε το 1990 τρεις διαδοχικές νίκες στην κάθαρση του αείμνηστου Μητσοτάκη, το 2004 και 2007 ψήφισε επίσης καθαρά την επανίδρυση του κράτους και τέλος, πριν εμπιστευθεί την διακυβέρνηση του τόπου στις… προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, ψήφισε την εφαρμογή των μνημονίων με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
   Αλλά επαναλαμβάνω, χωρίς σοβαρή αστική τάξη, δεν πρόκειται να τεθούν ουσιαστικά αιτήματα για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

   • Καμιά τάξη ανθρώπων δεν καθορισμένη και περιχαρακωμένη, πέραν του ότι στην Ελλάδα μας -η οποία μετά την άλωση της Πόλης δεν έζησε Μεσαίωνα και ούτε Αναγέννηση-οι τάξεις οριοθετήθηκαν από την θεωρία του Μαρξισμού και δαιμονοποιήθηκε η λεγόμενη αστική τάξη- η οποία περιλαμβάνει ανθρώπους φιλοπρόοδους, ολιγαρκείς , νοικοκύρηδες και χωρίς ισόβια παράπονα – από τον κομμουνισμό .
    Τις ξαναθυμηθήκαμε στην Μεταπολίτευση και ιδίως μετά το 1981 για να αποτελέσουν την μαγιά της κομματικής πελατείας των ”δημοκρατικών” δυνάμεων ,οι οποίες έκτοτε κυριαρχούν κοινωνικοπολιτικά ,ιδίως στην Παιδεία και στις Τέχνες ,αλλά και στην κυβερνητική εφαρμογή με τον κρατισμό -άγνωστο μέχρι το 1981- και διασπορά της κρατικής εξουσίας για να μην υπάρχει στην ουσία.
    Τα κυβερνητικά διαλείμματα του 1990-93 και 2004-2009 προήλθαν μετά τις υποθέσεις Κοσκωτά και Χρηματιστηρίου και οφείλονται στις προσωπικότητες των Κων/νου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή και από το 2019 στην ”αρά” του ΣυριζοΑνελικού πειράματος του 2015-2019 ,το οποίο ελπίζουμε να μη ξαναζήσουμε, παρά την δυστοπία του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

    • Το θεωρώ εξαιρετικά απλοποιητικό να ερμηνεύουμε τις εκλογικές επιτυχίες της ΝΔ ως οφειλόμενες στις αντίστοιχες προσωπικότητες. Σίγουρα είχαν και αυτές τον ρόλο τους αλλά πάντα σε συνδιασμό με την ανάλογη λαϊκή βούληση για αλλαγή (ίσως χωρίς αυτή η αλλαγή να αποτελείται από τα ίδια αιτήματα). Ειδικά το 2012 οφείλουμε να δούμε, ότι ο κόσμος έδωσε μια ακόμη ευκαιρία στις μεταρρυθμίσεις ώσπου οι ίδιοι οι εταίροι τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης.
     Η αστική τάξη στην χώρα μας δεν μπορεί να δαιμονοποιήθηκε διότι τέτοια αστική τάξη δεν υπήρξε ποτέ (με εξαίρεση την περίοδο 1897-1922, συμπεριλαμβανομένης και της αστικής τάξης των ομογενών στην Μ.Α. και στην Αίγυπτο).
     Χρειαζόμαστε επιγόντως μια κανονική αστική τάξη για να αντλήσουμε εξορθολογισμένα εθνικά συμφέροντα άλλα από εκείνο της εξασφάλισης πόρων από τους προϋπολογισμούς τρίτων.

     • Μόνο κ.Λούμπεν που δεν δημιουργείται αστική τάξη με σφύριγμα σφυρίχτρας και όταν όλοι οι αριστεροπροοδευτικοί την ”φτύνουν” κατά πρόσωπο καθημερινά και το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το κράτος μας αστικό και θέλουν όλοι μαζί να το καταργήσουν ,γιαυτό το υπέσκαψαν από το 1981 . Αλήθεια για να μη παρεξηγούμαι τις λέξεις οριοθετήστε τον αστό και την αστική τάξη . Σε κάθε περίπτωση μαζί σας ως εξελιχθείς από γεωργός, κάτοικος της επαρχίας,. αστός κάτοικος άστεως- αστός, αντιαριστερός .

    • “με τον κρατισμό -άγνωστο μέχρι το 1981-”

     Mάλλον επιλεκτική μνήμη έχεις, διότι τον κρατισμό με ό,τι αυτός επέφερε και την παράδοση τής παιδείας στην αριστερά, τής οικονομίας στους συνδικαλιστές/αγροτοπατέρες κλπ. η Ελλάδα γνώρισε μετά την μεταπολίτευση από το 1975-1981. Το ΠΑΣΟΚ απλώς συνέχισε αυτό που άρχισε η κυβέρνηση Καραμανλή:

     Ας μιλήσουμε και για το παρελθόν

     • Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο του κ.Κράλογλου της παραπομπής δεν συνιστούν φιλοσοφία και πολιτική κρατισμού ,γιατί είναι ειδικές που σχετίζονται με τις σχέσεις των επιχειρήσεων -επιχειρηματιών με την 7ετία .Κρατικοποίηση ήταν η κοινωνικοποίηση των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων και η ΔΕΚοποίηση όλων των Δημοσίων Οργανισμών από το ΠΑΣΟΚ, αγαπητέ Επισκέπτη ,-έστω τέως Πασοκτσή-.

     • Το έχεις φαίνεται χόμπι να γελοιοποιείσαι και μετά να κάνεις παράπονα ότι σε λένε γραφικό. Ούτε μπορείς να φανταστείς καν ότι κάποιος δεν ανήκε απαραιτήτως σε κόμμα. Όλη σου την ζωή για τα κόμματα την έδωσες. Τόσο σού κόβει, τόσο κάνεις.

 3. @Σ.Α.Ν.,

  το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αριστεροπροοδευτικοί όπως τους αποκαλείτε.
  Οι πυλώνες της παρακμής ήταν δυο:
  1. το βόλεμα στο δημόσιο,
  2. η φοροδιαφυγή και ο κομπραδορισμός στον ιδιωτικό (τρομάρα μας) τομέα
  Δεν μπορώ να ξεχάσω την επιχειρηματολογία για παράδειγμα του Γεωργιάδη κατά το δημοψήφισμα:
  “χωρίς ευρώ, τα ράφια στα σουπερ μάρκετ θα είναι άδεια” ή κάπως έτσι που στην ουσία αποτελεί ομολογία για το παρασιτικό της εγχώριας οικονομίας.
  Φυσικά και δεν δημιουργείτε αστική τάξη με παραγγελία. Είναι αυτό το οποίο τονίζω εδώ και καιρό: θέλει επανασύνδεση της εγχώριας ζήτησης με την εγχώρια προσφορά.

  • Επειδή εγώ δεν βολεύτηκα χωρίς εξετάσεις στο Δημόσιο και επειδή έζησα το μαζικό βόλεμα μετά το 1981 όλων πλην των παιδιών των φασιστών δεξιών για μια 10ετία σε σημείο που δεν υπήρχαν καρέκλες στις Υπηρεσίες και στις Τράπεζες και τις άλλες ΔΕΚΟ -που τότε έγιναν – συγχωρέστε με -ιδιαίτερα ο ακομμάτιστος από γεννήσεώς του και ο μάλλον απέχων από τις εκλογές κ. Επισκέπτης- αν είμαι οξύς.
   Να θυμηθούμε ότι το ΑΣΕΠ ψηφίστηκε το 1994 και εφαρμόστηκε -όπως εφαρμόστηκε- από το 1997,αλλά με διαλείψεις και πολλές Λαλιώτικες ελληνοποιήσεις πριν από τις εκλογές του 2000 ”για να μην έρθει η Δεξιά,. τότε που μας αποκάλυψε και ο κ. Σημίτης ότι και αυτός ήταν αντιστασιακός και πετούσε κροτίδες στην 7ετία.
   ”ΟΛΒΙΟΣ Ο ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΗΣ ΕΣΧΕΝ ΜΑΘΗΣΙΝ” .
   Υ.Γ Δεν πιστεύω αγαπητέ κύριε Λούμπεν να βολευτήκατε και εσεις χωρίς εξετάσεις στο Δημόσιο.

   • ” -που τότε έγιναν – συγχωρέστε με -ιδιαίτερα ο ακομμάτιστος από γεννήσεώς του και ο μάλλον απέχων από τις εκλογές κ. Επισκέπτης- αν είμαι οξύς.”

    α) Τέσσερεις παύλες στην σειρά, δείχνουν ότι ακόμη δεν έμαθες να χρησιμοποιείς τα σημεία στίξεως.

    β) Ακομμάτιστος ασφαλώς δεν γεννάται κανείς. Βλάκας, ναι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα