Πολιτική κριτική από τον …Μυτιληναίο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο γερμανικός Tύπος για τον ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ, το εφοπλιστικό λόμπι και τα δημοσιεύματα του Spiegel Online. Συνέντευξη Στουρνάρα για την οικονομία στην ευρωζώνη.

    Μητσοτάκης και Σολτς στην Ακρόπολη

Σε εκτενή ανάλυση η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υποστηρίζει ότι «δεν είναι καλή η σημερινή εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη» και παραθέτει παραδείγματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο κομμάτι που αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις διαβάζουμε: «Όταν ο (Γερμανός καγκελάριος) Σολτς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποδέχθηκε με μία περιήγηση στην Ακρόπολη. Η Αθήνα ήλπιζε σε μία νέα αρχή με τον Σολτς, μετά τις επιβαρυμένες σχέσεις στην περίοδο διακυβέρνησης της Μέρκελ. Ωστόσο, πολλοί Έλληνες δεν βλέπουν βελτίωση και θεωρούν εγωϊστική τη συμπεριφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση».

Άνγκελα Μέρκελ, Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα αρχή μετά την εποχή Μέρκελ;

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα γράφει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αξιοσημείωτη εγκράτεια στην κριτική προς το Βερολίνο, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρηματίες, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής σε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, τα λέει έξω από τα δόντια. ‘Αισθάνομαι άβολα στη σκέψη ότι πολλά προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται από τη Γερμανία’ ανέφερε πρόσφατα ο Μυτιληναίος σε δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα. Οι Γερμανοί μπορεί ‘να έλυσαν μερικά προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα’. Η Γερμανία, ανέφερε ο Έλληνας επιχειρηματίας, επικαλείται την κοινοτική αλληλεγγύη στην ΕΕ, ‘αλλά την πετάει στον κάλαθο των αχρήστων, όταν δεν τη συμφέρει’».

Στουρνάρας: Θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης ΣτουρνάραςΑισιόδοξος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δηλώνει ο Γ.Στουρνάρας

Η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, ο κεντρικός τραπεζίτης «σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Γι αυτό καλεί την ΕΚΤ να εστιάσει περισσότερο στον κίνδυνο οικονομικής κρίσης κατά τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής». Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους εμφανίζεται αισιόδοξος: «Οι στρεβλώσεις στο κομμάτι της προσφοράς υποχωρούν σταδιακά. Ταυτόχρονα επιβραδύνεται η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Αλλά και η επιβράδυνση της ανάπτυξης μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα επαναφέρει τον πληθωρισμό εντός του στόχου που έχουμε θέσει».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι «οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί», αλλά «θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, ιδιαίτερα όσον αφορά της επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Απαντώντας στο ερώτημα, εάν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, επισημαίνει: «Όχι στο άμεσο μέλλον. Αλλά μακροχρόνια ο περιορισμός των κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών

Τάνκερ στο ΑιγαίοΠαραμένει ισχυρό και με επιρροή το εφοπλιστικό λόμπι

Με επίκαιρη αφορμή τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό, η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) εστιάζει στην ισχύ του εφοπλιστικού λόμπι. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «από τη Ν.Δ. και τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει τολμήσει να περικόψει, έστω και στο ελάχιστο, την τρομερή δύναμη και τα προνόμια των πολύ πλούσιων. Παραδοσιακά επωφελούνται από αυτό κυρίως οι Έλληνες εφοπλιστές. Από το 1953 ο κλάδος τους απολαμβάνει ποικίλες φοροαπαλλαγές, οι οποίες κατοχυρώνονται στο άρθρο 107 του Ελληνικού Συντάγματος. Καμία κυβέρνηση, καμία συνταγματική αναθεώρηση, κανένα πρόγραμμα περικοπών δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό. ‘Ετσι συσσωρεύουν δισεκατομμύρια, χρόνο με τον χρόνο. Και δεν μεγαλώνει μόνο ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών. Οι εφοπλιστικές οικογένειες Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Κυριακού και Μαρινάκη ελέγχουν τους πέντε από τους έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι ‘ταξιτζήδες της θάλασσας’, όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, καυχώνται στα ΜΜΕ ότι από το 2013 συνεισφέρουν ένα σταθερό ποσό για την ‘ενίσχυση’ του κρατικού προϋπολογισμού. Μέχρι στιγμής το ποσό ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από δω και πέρα όλοι μαζί οι εφοπλιστές καλούνται να πληρώσουν μόνο 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «η οικονομική ολιγαρχία στην Ελλάδα» αξιοποιεί και τις προνομιακές σχέσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «είτε παίρνοντας μεγάλες δουλειές, είτε αναβάλλοντας οικονομικές υποχρεώσεις, είτε εξασφαλίζοντας γενναιόδωρη διαγραφή χρεών. Μικρές επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από αντίστοιχες διευκολύνσεις».

Στα όρια δημοσιογραφίας και ακτιβισμού

Τα γραφεία του DER SPIEGELΤα γραφεία του περιοδικού DER SPIEGEL στο Αμβούργο

Στην υπόθεση του Spiegel Online, που πρόσφατα ανακάλεσε δημοσιεύματα για το προσφυγικό στην Ελλάδα, επανέρχεται η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Ασφαλώς ούτε η γερμανική εφημερίδα μπορεί να πει με βεβαιότητα, εάν πράγματι ευσταθεί το δημοσίευμα για τον θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Υπενθυμίζει όμως κάποιες βασικές αρχές: «Η υπόθεση είναι περίπλοκη και αγγίζει θεμελιώδη ερωτήματα της δημοσιογραφίας. Ποιον μπορεί κανείς να πιστέψει; Τί μπορεί να αποδειχθεί; Που είναι το όριο ανάμεσα στη δημοσιογραφία και τον ακτιβισμό; Προς το παρόν η έρευνα του SPIEGEL συνεχίζεται, τα αποτελέσματα αναμένονται τον Δεκέμβριο. Αλλά ήδη από τώρα διαφαίνεται πόσο δύσκολο είναι για τους δημοσιογράφους, με όλη αυτή τη δυστυχία που παρατηρούν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, να διατηρούν αποστάσεις από τα γεγονότα, να μην παίρνουν το μέρος καμίας πλευράς, να εξετάζουν τα στοιχεία με επιμέλεια».

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα