ΠΟΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Hasan Göğüş, Τ24
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της ‘track-ll’ διπλωματίας στην Τουρκία είναι το τουρκοελληνικό φόρουμ (TGF). Το TGF ιδρύθηκε το 1998 και αποτελείται από εκπροσώπους των επιχειρήσεων, του ακαδημαϊκού χώρου, των μέσων ενημέρωσης και της διπλωματίας στην Τουρκία και την Ελλάδα.
Πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους δύο ή τρεις φορές το χρόνο στην Αθήνα και την Άγκυρα.   Το TGF συναντήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, μια αντιπροσωπεία πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων και εγώ, επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας.
Η ελληνική πλευρά ετοίμασε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα για την επίσκεψη αυτή. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φιλοξένησε την αντιπροσωπεία σε δείπνο. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Καλπαδάκη, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με διπλωματικούς ανταποκριτές των τριών μεγαλύτερων ελληνικών εφημερίδων, Καθημερινή, Το Βήμα και Τα Νέα.
Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα. Ο Δένδιας, ο οποίος είναι γνωστός για την αντιτουρκική ρητορική του σε κάθε ευκαιρία, έσταζε μέλι αυτή τη φορά.
Σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, άρχισε να δέχεται ερωτήσεις απευθείας χωρίς να κάνει εισαγωγική ομιλία. Στις απαντήσεις του είπε εκτενώς πόσο πολύ αγαπά την Κωνσταντινούπολη, ότι ο ΥΠΕΞ Çavuşoğlu ήταν φίλος του επί 20 χρόνια, ότι γνώριζε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας που δεν μπορούν να λυθούν, ότι μάλιστα στις διερευνητικές συνομιλίες, το 2003-2004, η λύση ήταν πολύ κοντά, ότι γνώριζε ότι δεν θα υπάρξει θετική εξέλιξη στις σχέσεις στο διάστημα που απομένει, καθώς του χρόνου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, αλλά ότι βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά τις εκλογές.
Ο υπουργός Δένδιας πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τον εξοπλισμό που γίνεται από την Ελλάδα, ότι γνωρίζει τη δύναμη του τουρκικού στρατού και ότι ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν στην Ελλάδα ολόκληρο το ναυτικό τους, και πάλι δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Τουρκία.  
Αν ο υπουργός Δένδιας μπορούσε να επαναλάβει το 10% από αυτά που είπε σε αυτή τη συνάντηση μπροστά στον Τύπο, μάλλον δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα
στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μπορεί ο Δένδιας να παραμείνει στη θέση του; Αυτό είναι πολύ αμφίβολο.  
Η Ελλάδα συζητά για τα 12 μίλια
Ο Καλπαδάκης, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τσίπρα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο εισηγείται στην κυβέρνηση την επέκταση των χωρικών υδάτων της Κρήτης στα 12 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στην Αδριατική στα 12 μίλια. Αυτή τη φορά, όπως γίνεται αντιληπτό, συζητείται η επέκταση των 12 μιλίων στα νότια της Κρήτης, ακόμη και στο Καστελόριζο, με τρόπο που δεν θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.
Παρόλο που η Μεσόγειος δεν αναφέρεται στην κοινοβουλευτική διακήρυξη της 8ης Ιουνίου 1995, την οποία η Ελλάδα θεωρεί ως «casus belli», η Τουρκία δεν θα δεχθεί οι διάδρομοι γύρω από την Κρήτη, οι οποίοι παρέχουν στην Τουρκία την έξοδο της από το Αιγαίο προς τη Μεσόγειο, να επηρεαστούν από μια πιθανή επέκταση των 12 μιλίων.  
Ο βασικός κανόνας στη διπλωματία είναι οι συνομιλητές να συναντώνται μεταξύ τους. Από αυτή την άποψη, πρέπει να υπήρξε ένας σημαντικός λόγος για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Blinken και του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια των επαφών μας στην Αθήνα, δεν μπορέσαμε να μάθουμε ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, αλλά είναι πιθανό ο Μητσοτάκης να προσπαθούσε να βολιδοσκοπήσει για τα 12 μίλια.
Είμαι βέβαιος ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό.   Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία;
Απ’ όσο γνωρίζω, ως αρχή στα θέματα του Αιγαίου, η Ελλάδα πάντα στήριζε τα επιχειρήματά της στο εθνικό δίκαιο, ενώ η Τουρκία πάντα έδινε έμφαση στο διάλογο. Ωστόσο, από τον Ιούνιο, φαίνεται ότι έχουμε απωλέσει τη ρητορική του διαλόγου έναντι της Ελλάδας.
Όλοι όσοι συναντήσαμε κατά τις επαφές μας στην Αθήνα ζήτησαν να μειωθεί η σκληρή ρητορική και να ξεκινήσει ο διάλογος.  
Φαίνεται ότι και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τον πόλεμο προπαγάνδας μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα ήταν πιο επιτυχημένη από εμάς στο να παρουσιάσει μια εικόνα υπέρ της συμφιλίωσης σε αυτόν τον πόλεμο. Η Τουρκία καλά θα κάνει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της σε αυτόν τον πόλεμο προπαγάνδας.
spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτοί ήταν οι ισχυρισμοί ενός Τούρκου δημοσιογράφου .
  Θα πρέπει να ερωτηθεί ένας Έλληνας παρευρισκόμενος δημοσιογράφος απο την Καθημερινή ή το Βήμα ή τα Νέα για να μας τους επιβεβαιώσει .

  Εάν το κάνει, τότε πολλά θα μπορούσαν να σχολιαστούν.

  Προς το παρόν το μόνο που θα μπορούσε να σχολιαστεί είναι ότι πολλοί μπορούν πατώντας πάνω στην δική μας υποχωρητικότητα να επικαλούνται ότι θέλουν…

 2. Δεν βλέπω τί έχει να προσφέρει αυτό το άρθρο εκτός από την πεποίθηση για την αχρηστότητα του σχετικού κλάμπ.

  • Την συνειδητοποίηση ότι σε δουλεύουν Λούμπεν. Αυτό προσφέρει. Όσο για το σχόλιο της κ. Παπαδοπούλου, ας μην έχει καμιά αμφιβολία ότι όσα γράφονται ως γεγονότα είναι αλήθεια.

 3. Που το στηρίζεσαι κύριε Σαββιδη ότι είναι αλήθεια?
  Από ποιες αποδείξεις προκύπτει αυτή σας η πεποίθηση ?
  Εδώ που φτάσαμε πρέπει να τα λέμε όλα.
  Σας θεωρώ δείγμα Πατριώτη και δεν έχω καμία αμφιβολία ως προς αυτό.

  “Ο υπουργός Δένδιας πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τον εξοπλισμό που γίνεται από την Ελλάδα, ότι γνωρίζει τη δύναμη του τουρκικού στρατού και ότι ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν στην Ελλάδα ολόκληρο το ναυτικό τους, και πάλι δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Τουρκία. ”

  Εάν ο Δένδιας θεωρηθεί ότι είπε πράγματι αυτή την φράση, τότε εξ’αντικειμενου τους δούλευε..
  Δεν εναρμονίζεται με τους κανόνες της λογικής ειδικά ως προς το σκέλος ΗΠΑ…

 4. “Ο υπουργός Δένδιας πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τον εξοπλισμό που γίνεται από την Ελλάδα, ότι γνωρίζει τη δύναμη του τουρκικού στρατού και ότι ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν στην Ελλάδα ολόκληρο το ναυτικό τους, και πάλι δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Τουρκία. ”

  Se non è vero, è ben trovato (κι αν δεν είναι αλήθεια, είναι εύστοχο), όπως λένε και οι Ιταλοί. Όταν λείπει η πολιτική βούληση για χρήση όπλων και από τον λαό το απαιτούμενο ηθικό, τα όπλα είναι άχρηστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα