Ποιος εκνευρίζει ποιον στη Γαλλία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο εκνευρισμός και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Γαλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απέναντι στους ανεμβολίαστους προκάλεσαν αντιδράσεις. Πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα;

  Μόνο εμβολιασμένοι στα καφέ στο Παρίσι

Ο εκνευρισμός και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Γαλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα απέναντι στους ανεμβολίαστους προκάλεσαν αντιδράσεις. Πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα;

Όσο πιο γρήγορα αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο πιο μεγάλη η πίεση στην κυβέρνηση να υιοθετήσει γρήγορα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα μη εμβολιασμένα άτομα από τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν περιορισμούς σε κινηματογράφους, θέατρα ή μπαρ. Το κοινοβούλιο όμως φαίνεται να μην εγκρίνει αυτά τα σχέδια προς μεγάλη ενόχληση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

«Μου αρέσει να τους τη σπάω και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους», έγραφε η εφημερίδα «Le Parisien» την Τετάρτη αναφερόμενη στα λεγόμενα του Προέδρου Μακρόν για τους  μη εμβολιασμένους. Η αργκό που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Μακρόν ενόχλησε πολλούς και εξόργισε την αντιπολίτευση.

Η ακροδεξιά αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο αναξιοπρεπή. Ωστόσο και οι Σοσιαλιστές θεώρησαν ότι η δήλωση Μακρόν δεν ήταν αρμόζουσα για το αξίωμά του.

Δεδομένου όμως ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε κάτι παραπάνω από τρεις μήνες δεν προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του.

Στα ύψη τα κρούσματα

Γαλλία / πρόεδρος ΜακρόνΠρόεδρος Μακρόν: Μέτρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι στα ύψη, πάνω από 332.000 μολύνσεις σε μια μέρα. Χωρίς την πανδημία, ο Μακρόν θα ήταν κάθε άλλο παρά σε κακή θέση στον αγώνα για την προεδρία. Ο 44χρονος πολιτικός προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις την περασμένη άνοιξη.  Ωστόσο η έξαρση της πανδημίας τον αναγκάζει μερικές φορές να παίρνει αντιδημοφιλείς αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.  Ο Μακρόν μετά την υποχρεωτική εισαγωγή εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας το καλοκαίρι, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση μόνο για όσους έχουν αναρρώσει, εμβολιαστεί ή υποβληθεί σε εξετάσεις, έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση επέμεινε και σε άλλα μέτρα. Απαγόρευση φαγητού στο τρένο μεγάλων αποστάσεων για τρεις εβδομάδες, όχι πλέον φαγητό για όρθιους στο μπαρ και για κάποιο διάστημα υποχρεωτική τηλεργασία.

Τα πιο εκτεταμένα όμως μέτρα τώρα θα αφορούν στο μέλλον τα πέντε εκατομμύρια ανεμβολίαστους στη χώρα. Το λεγόμενο πάσο υγείας θα πρέπει να γίνει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού δεν είναι πλέον αρκετό για την είσοδο σε θέατρα, κινηματογράφους ή μπαρ.

Η κυβέρνηση θα καθορίσει αργότερα τα μέτρα που θα ισχύσουν για αυτούς που έχουν αναρρώσει.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στα νέα προγραμματισμένα μέτρα λέγοντας πως θέλει να συνεχίσει να ενοχλεί τους ανεμβολίαστους. Λίγο πριν στην Εθνοσυνέλευση υπήρξε έντονη διαμάχη για το ζήτημα και πολλοί έκαναν λόγο για οπισθοδρόμηση.

Ο Μακρόν δεν έχει μόνο άδικο…

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών, Παρίσι Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών στο Παρίσι

Μετά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης στην επιλογή των λέξεων από τον Μακρόν, ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ υπερασπίστηκαν τα σχεδιαζόμενα μέτρα απέναντι στους ανεμβολίαστους. «Ποιος ενοχλεί ποιον σήμερα;» ρώτησε ο Ατάλ και δήλωσε ότι όσοι αντιτίθενται στον εμβολιασμό καταστρέφουν τις ζωές γιατρών, ηλικιωμένων και καταστηματαρχών.

Ο Καστέξ δήλωσε ότι αυτό που είπε ο Μακρόν είναι αυτά που άκουσε όταν επισκέφτηκε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί πιθανότατα τη Δευτέρα. Οι βουλευτές θα καλέσουν και το Συνταγματικό Συμβούλιο να ελέγξει διάφορα σημεία στο κείμενο. Φαίνεται πάντως απίθανο οι νέες ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή στις 15 Ιανουαρίου όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Ράχελ Μποσμάγιερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα