Ποιος είναι ο Ιμπραήμ Καλίν ο στενός συνεργάτης Ερντογάν  

1/6/17 | 0 | 0 | 980 εμφανίσεις

Γιώργος Καυκαλιάς
Οι φήμες που θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά στην αντικατάσταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον έμπιστό του συνεργάτη και μέχρι πρότινος Εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Αυτή η εξέλιξη όπως είναι αναμενόμενο θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς η αντικατάσταση γίνεται κυρίως λόγω του ότι ο Ερντογάν, δεν είναι ικανοποιημένος με τη στάση και τη συνεισφορά Τσαβούσογλου στα ζητήματα που αφορούν στη σχέση Τουρκίας-ΕΕ αλλά και στο Κυπριακό.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποιος είναι λοιπόν, ο Ιμπραήμ Καλίν, που θα κληθεί ένα τόσο σημαντικό και βαρυσήμαντο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Καλίν γεννήθηκε το 1971, είναι Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας και ανώτερος συνεργάτης στο Prince Alwaleed Bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding στο Georgetown University.

Ολοκλήρωσε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έκανε Διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο George Washington University.

Από το 2002 μέχρι το 2005 απετέλεσε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Θρησκευτικών Σπουδών στο του Πανεπιστημίου Holy Cross στο Worcester της Μασαχουσέτης. Από το 2005 μέχρι το 2009 ήταν διευθυντής στο SETA Ίδρυμα για Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα στην Άγκυρα.

Από το Δεκέμβριο του 2014 ο Έρντογάν ανακοίνωσε ότι ο Καλίν θα είναι ο πρώτος επίσημος Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας.

Κύριο αντικείμενο της εξειδίκευσής του είναι οι Ισλαμικές σπουδές και οι Μουσουλμανο-Χριστιανικές σχέσεις στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Το βιβλίο του με τίτλο “Ισλάμ και η Δύση” βραβεύτηκε το 2007 από την Ένωση Συγγραφέων της Τουρκίας, ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς.
Είναι επίσης εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας “A Common Word between Us and You”,  σε σχέση με το διαθρησκευτικό διάλογο και τις σχέσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών.

Ο Καλίν έχει επίσης σχέση με τη Σαουδική Αραβία και το χρηματοδοτούμενο Talal Center for Muslim-Christian Understanding (ACMCU)

Η διαμάχη Καλίν-Νταβούτογλου

Δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου. Βασική πηγή και αιτία της διαμάχης μεταξύ των δυο ανδρών, είναι το ότι ο Καλίν είχε εκφράσει την επιθυμία να διαδεχτεί αυτός τον Ερντογάν  στην πρωθυπουργία ενώ τελικά ο Ερντογάν επέλεξε τον Νταβούτογλου για τον διαδεχθεί.

Ο Καλίν αποτελούσε κόκκινο πανί για τον Νταβούτογλου, του οποίου την ανέλιξη μπλόκαρε με κάθε ευκαιρία καθώς διαφωνούσαν τόσο σε προσεγγίσεις όσο και σε επιδιώξεις γύρω από την εξωτερική πολιτική κυρίως της Τουρκίας. Ο Νταβούτογλου ήθελε να πλήξει τον  Kalın γιατί ο τελευταίος είχε αμφισβητήσει έντονα την εξωτερική πολίτικη του έναντι του Ισραήλ και ήταν ενάντια στην σκληρή στάση που κρατούσε η Τουρκία μετά την γνωστή κρίση του Mavi Marmara

Σύμφωνα με πηγές Wiklieaks, ο Καλίν διετέλεσε και πράκτορας της CIA. Την πληροφορία αυτή είχε  από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, ο  ειδικός ερευνητής του Stratfor, Kamran Bokhari.  Η δημοσίευση αυτή φάνηκε ότι ήταν αποτέλεσμα της παρασκηνιακής  διαμάχης μεταξύ του Νταβούτογλου και του İbrahim  Kalın.

Η σχέση Καλίν-Ερντογάν

Ο Καλίν διετέλεσε επί σειρά ετών υπεύθυνος εξωτερικής πολίτικης όσον αφορά τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου. Συνόδευε τον Ερντογάν σε όλα σχεδόν στα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Απο το 2009 και μετά είναι πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν, παρά το ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας ιδιόρυθμος και αυταρχικός ηγέτης. Ιδιαίτερα στενή επαφή έχουν μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου όταν ο Ερντογάν του είχε αναθέσει να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στις 19 Ιουλίου, ο Καλίν αποτελεί το βασικό εργαλείο του μηχανισμού Ερντογάν για την έκδοση του Γκιουλέν.
Σημερινή

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας