Ποιοι είναι, τι θέλουν και τι σκέφτονται για τον Μακρόν οι ψηφοφόροι του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Εννέα μήνες περίπου πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, έχει ενδιαφέρον να δούμε  το προφίλ, τα θέλω και τις σκέψεις των δυνητικών ψηφοφόρων του Μακρόν. Όχι όλων τους φυσικά, αλλά αξιοσημείωτων τμημάτων τους.

Σε αυτό θα μας κατατοπίσει πλήρως με στοιχεία η σχετική έρευνα, που διενήργησαν οι δημοσκοπικές  εταιρείες Ifop και Fiducial για λογαριασμό της εφημερίδας Journal du dimanche και του ραδιοφώνου Sud Radio, και που συνοψίστηκε στις 10-7-2021 από την Christine Ollivier στην ηλεκτρονική έκδοση της εν λόγω εφημερίδας.

Το προφίλ, οι αξίες και οι προσδοκίες των Γάλλων που ψήφισαν τον Macron το 2017

Τηλεγραφικά θα λέγαμε ότι πρόκειται για ψηφοφόρους μάλλον ικανοποιημένους από τον ηγέτη τους, για Κεντρώους παρά Δεξιούς και που αναμένουν από τον Μακρόν μεταρρυθμίσεις, ώστε η Γαλλία να πάει μπροστά κι όχι να χάνει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια σκηνή.

Αναλυτικότερα : αντί να έχει χάσει κάποιους, ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει δυνητικούς ψηφοφόρους από τις εκλογές του 2017. Ήταν τότε 24% που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών : η έρευνα λοιπόν που πραγματοποιήθηκε από τις παραπάνω εταιρείες δείχνει ότι φτάνουν τώρα στο 43% αυτοί οι ψηφοφόροι που έχουν ήδη πάει στο κάλπη για πάρτη του, έκτοτε, με ένα ψηφοδέλτιο στο χέρι  της «Δημοκρατίας Εμπρός» (La République en Marche-LREM), του κόμματος δηλαδή του Μακρόν. Το 26% το έκαναν μία φορά, το 17% σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτή η Γαλλία του Macron, είναι η ίδια που ψήφισε «ναι» στο ευρωπαϊκό δημοψήφισμα του 2005 για το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Δηλαδή η Γαλλία του αντεστραμμένου καθρέφτη της Γαλλίας των «Κίτρινων Γιλέκων» και της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Λεπέν. Η Γαλλία :

@ των στελεχών και των ανώτερων πνευματικά επαγγελματιών (το 61% αυτών έχουν ήδη ψηφίσει τον Macron ή το κόμμα του LREM),

@ των επιχειρηματιών (το 47%),

@ των εχόντων (το 61%),

@ των Παριζιάνων (το 48%) και

@ των κατοίκων που μεγάλωσαν σε αστικές περιοχές (το 46%), καθώς και

@ η Γαλλία των άνω των 65 ετών (το 52%).

Ψηφοφόροι από τη Δεξιά και «ταυτόχρονα» από την Αριστερά

Αυτή η Γαλλία πιστεύει στο μέλλον της και τον εαυτό της : μόνο το 47% των δυνητικών ψηφοφόρων του Macron για τις εκλογές του 2022 εκτιμάει ότι η χώρα τους βρίσκεται σε «παρακμή», όταν το 73% των Γάλλων είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα τους δεν έχει μέλλονΓια τους αισιόδοξους ψηφοφόρους του Μακρόν (les Marcheurs), η παγκοσμιοποίηση είναι μια ευκαιρία. Και η Ενωμένη Ευρώπη είναι μια δύναμη : το 85% από αυτούς την θέλουν άλλωστε να είναι ομοσπονδιακή. Αισιόδοξο, το εκλογικό σώμα του Μακρόν (LREM) είναι πεπεισμένο ότι ο κοινωνικός ανελκυστήρας εξακολουθεί να λειτουργεί (το 64% από αυτούς έναντι του 42% των Γάλλων).

Ενώ η ανασφάλεια, ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη Δεξιά και που θα μπορούσε να είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα των προεδρικών εκλογών του 2022, οι ψηφοφόροι του Μακρόν είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό το ζήτημα σε σχέση με τον μέσο εθνικό ψηφοφόρο. Μόνο το 44% των μακρονιστών θεωρεί ότι οι Γάλλοι «δεν είναι ασφαλείς πουθενά», έναντι του 64% του συνολικού πληθυσμού.

Είναι επίσης λιγότερο νευρικοί για τη μετανάστευση.

Από την άλλη όμως πλευρά, θέλουν μεταρρυθμίσεις. Και σε αυτό το γήπεδο περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Μακρόν το 2022. Εξ ου και η ανάσυρση από τον Μακρόν της παραμελημένης (λόγω και της πανδημίας) «μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος» που όλοι σχεδόν οι συνδικαλιστικοί φορείς απεχθάνονται και αρκετοί συνεργάτες του την θεωρούν «αυτοκτονική»,  9 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Με τη μέση δημοτικότητα του Macron να παραμένει σταθερά εδώ κι έναν χρόνο στο 40%, όπως έδειξαν στις 2-7-2021 έξι δημοσκοπικές εταιρείες στην εφημερίδα Le journal du dimanche για τον μήνα Ιούνιο του 2021, τι θα κάνει ;

Θα το «παίξει Μεταρρυθμιστής», όπως τον θέλουν οι πιστοί ψηφοφόροι του αλλά και μερίδα των Γάλλων που δεν επιθυμούν να βλέπουν τη χώρα τους να παρακμάζει, ή θα υποκύψει στις παραταξιακές σειρήνες «της αποφυγής του πολιτικού κόστους» που έχει εξορισμού μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση ; Και μάλιστα με τελείως ανοιχτή ακόμα την πανδημία ;

Ιδωμεν

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα