Ποιες είναι οι ισπανικές Θεούτα και Μελίλια ;

21/5/21 | 0 | 0 | 308 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, alkis@kalkis.eu  www.kalkis.eu

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, περίπου 8.000 μετανάστες έχουν εισέλθει παράνομα από το Μαρόκο στους ισπανικούς θύλακες της Θεούτα και της Μελίλας στην Αφρική. Και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επανα-προωθηθεί.

Αυτά είναι τα μέρη όλης της εμπορίας ανθρώπων κι όλων των ελπίδων για τους 8.000 μετανάστες.

Αλλά ποια ακριβώς είναι η Θεούτα και η Μελίλα ; Με αντίστοιχη έκταση 18,5 και 12,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτές οι πρώην πορτογαλικές κτήσεις είναι σήμερα δύο ισπανικοί θύλακες που βρίσκονται στη βόρεια ακτή του Μαρόκου, καθιστώντας τα τα μόνα ευρωπαϊκά εδάφη που έχουν κοινά χερσαία σύνορα με την Αφρική. Σε απόσταση 380 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο, το καθένα έχει περίπου 85.000 κατοίκους και απολαμβάνουν από το 1995 το μοναδικό στάτους των αυτόνομων πόλεων.

Μια ισπανική κυριαρχία που αμφισβητείται από το Μαρόκο

Από το 1956, το Ραμπάτ αμφισβητεί την προσάρτησή τους στο ισπανικό βασίλειο, θεωρώντας την ως ένα υπόλειμμα της αποικιοκρατίας. Τακτικά δε εφαρμόζονται από μέρους του μέτρα αντιποίνων, όπως :  ένας οικονομικός αποκλεισμός τους ή, όπως συμβαίνει τώρα, ένας «λευκός έλεγχος» στους μετανάστες, ώστε να περάσουν στην ισπανική πλευρά. Δηλαδή κάτι ανάλογο που κάνει η Τουρκία με τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Συνήθως οι Μαροκινοί πάνε καθημερινά να εργαστούν εκεί, πολλοί δε για να κάνουν λαθρεμπόριο. Το κλείσιμο των συνόρων πριν από 15 μήνες λόγω του Covid-19 ωστόσο, τσάκισε αυτό το εμπόριο και φτώχυνε τις γειτονικές μαροκινές περιοχές που ζουν από αυτό.

Το 2001, για να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση, η Μαδρίτη, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε την κατασκευή του φράγματος της Θεούτα, ενός φράχτη 8 χλμ. Με συρματοπλέγματα, κάμερες, θερμικούς αισθητήρες. Είναι αυτό το προπύργιο που οι υποψήφιοι για μετανάστευση έχουν παρακάμψει με τα πόδια, με βάρκες ή ακόμη και κολύμπι τις τελευταίες ημέρες. Δηλαδή με τον μόνο τρόπο για να φτάσει κανείς στην περιοχή Σένγκεν, χωρίς να επιχειρήσει την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου.

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/6/21 | (1 σχόλια)
    Η τραγική εμπειρία του Συριζα, και της εφαρμοσμένης Αριστεράς, μας έκανε να δούμε με ανακούφιση την έλευση Μητσοτάκη, παρότι ιδεολογικά αποκλίνουμε. Ο Συριζα παραμένει σημαντική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό και η παρουσία του απειλεί να δυναμιτίσει και την πολιτειακή ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο