ΦΟΒΙΑ, ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ, ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Ο πρέσβης ε.τ. Νίκος Κανέλλος πιστεύει πως για να δώσει δυναμική στην προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας ο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώσει σήμερα κάτι σχετικό με την Σχολή της Χάλκης. Δεν έχω μιλήσει μαζί του αλλά τέτοιες διαπιστώσεις δεν μπορούν να στηριχθούν σε ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να βασίζονται σε πληροφορίες. Για να διακινδυνεύει, δημοσίως, την προβλεψη ο κ. Πρέσβης πρέπει να βασίζεται σε κάποια πληροφόρηση που θα έχει. Θα το δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά τα άλλα, το πλαίσιο της εξέλιξης των ελληνοτουρκικών έχει αρνητική χροιά για την Ελλάδα.

Όταν διακηρύσεις φιλία και αποχή απο πράξεις που θα την υπονομεύσουν αποδέχεσαι την παρούσα κατάσταση. Η παρούσα κατάσταση χαρακτηρίζεται απο:

1.- Το casus belli της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Δηλαδή, η Αθήνα αποδέχεται πως δεν θα κάνει τίποτε για να ασκήσει τα δικαιώματα που της παρέχει το δίκαιο της θάλασσας. Και δεν μιλάμε για ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Μιλάμε για χωρικά ύδατα. Στον ολόκληρο τον κόσμο η Ελλάδα είναι η μόνη παράκτια χώρα που δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
2.-Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αν και παράνομο, παγιώνεται με τις δεσμεύσεις της Διακήρυξης Φιλίας. Παγιώνεται, επίσης, η Γαλάζια Πατρίδα, οι Γκρίζες Ζώνες. Το ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους δεν σημαίνει τίποτε. Και η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αμφισβητείται. Ο βασιλιάς σκοτώθηκε, δεν παραδόθηκε. Δεν υπέγραψε παράδοση, όπως έλεγε και ο Κολοκοτρώνεις. Αλλά η Κωνσταντινούπολη είναι σήμερα τουρκική.
3.-Με τη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο Ερντογάν έθεσε ένα, ακόμη, ζήτημα: η αμφισβήτηση κυριαρχίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο, είπε. Επειδή στην Αθήνα ίσως δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό αν δεν το νοιώσουν ως άμεσο, δικό τους πρόβλημα, ο Ερντογάν είπε πως μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ακρόπολη ανήκει στην ελληνική κυριαρχία και αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το συζητήσει.
Ο σχετικός με τα παραπάνω κατάλογος μπορεί να διευρυνθεί.

Η Τουρκία αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο που αν το περάσει, που θα το περάσει, θα έχει ξεφύγει για τα καλά.

Η αποδοχή της Φιλίας με την Ελλάδα είχε σαφείς στόχους:

-Ο ένας ήταν το πιστοποιητικό καλής συμπεριφοράς προς την Ελλάδα που ζητούσαν οι ΗΠΑ απο την Άγκυρα και ο κ. Μητσοτάκης το παρείχε, για να προμηθευθούν τα F-16.
-Ο άλλος ήταν ότι η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα είναι μεγάλη. Ακόμη και το κόστος της καθημερινής αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων με τις παραβιάσεις είναι σημαντικό. Η Τουρκία, όμως, έχει διαμορφώσει την οικονομική βάση της και με τις επιλογές που κάνει προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα και κάποια στιγμή θα το ξεπεράσει.

Η Τουρκία αναζητά ενέργεια για την βιομηχανία της. Και την αναζητά σε διάφορες κατευθύνσεις. Μια απο αυτές είναι και η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων σε περιοχές ελληνικης ΑΟΖ.

Αναζητά γεωπολιτικό ρόλο. Στα Βαλκάνια τον πετυχαίνει ντε φάκτο, διότι δεν υπάρχει κανείς να την ανταγωνισθεί. Η Αλβανία έχει γίνει το μακρύ χέρι της. Στα Σκόπια δεν έχει, προς τον παρόν, επιρροή αλλά αν οι σχέσεις της γειτονικής χώρας επιδεινωθούν με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και η ευρωπαϊκή προοπτική τους υποχωρήσει, η Τουρκία θα προσφερθεί για βοήθεια. Στην Κεντρική Ασία επιχειρεί να επηρεάσει τις εξελίξεις με την στενή συνεργασία και την βοήθεια που παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και με την Ένωση Τουρκόφωνων λαών. Στη Μέση Ανατολή διεκδικεί απο τις ΗΠΑ ρόλο περιφερειακού τοποτηρητή για την αναχαίτηση του Ιράν, όπως αδρά φαίνεται απο ένα δημοσίευμα του Atlantic Council που δημοσιεύουν οι Ανιχνεύσεις. ΕΔΩ
Προσπαθεί να γίνει εξαγωγέας όπλων και αναπτύσει την αμυντική τεχνολογία της σε σημείο ανησυχητικό. Ενισχύει με νέα οπλικά συστήματα τις Ένοπλες Δυνάμεις της, κυρίως, το ναυτικό και απο δύναμη χερσαία επιχειρεί να γίνει και ναυτική δύναμη.

Επιδιώκει, τέλος, η Τουρκία να δορυφοροποιήσει την Ελλάδα. Με τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν οι εληνικές κυβερνήσεις φαίνεται να τα καταφέρνει. Φοβία, κατευνασμός και υποχωρητικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αθηναίκής πολιτικής.

Απέναντι σε όλα αυτά η Ελλάδα:

-Αποδυναμώνει την άμυνά της. Θέλει να “πουλήσει”, ουσιαστικά να στείλει στην Ουκρανία, 90 F-16. Αδειάζει τις αποθήκες της απο πολεμικό υλικό με το πρόσχημα ότι έχει λήξει και μας κάνουν χάρη όσοι το δέχονται διαφορετικά θα πληρώναμε για την καταστροφή του. Κανείς δεν έχει άμεση γνώση της ημερομηνίας λήξης του.

-Αποδυναμώνει το στρατιωτικό αποτύπωμά της στα νησιά, κατ επιταγήν της Τουρκίας και υπόδειξη των ΗΠΑ.

-Δεσμευμένη απο την Διακήρυξη δεν προχωρά σε τίποτε που έχει σχέση με τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

-Κυρίως, όμως, δεν διαμορφώνει στρατηγική.

Η κυβερνητική ομάδα διαχειρίζεται, απλώς, μια καθημερινότητα χωρίς στόχους ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Την ίδια συμπεριφορά με την Τουρκία ακολουθεί προς την Ελλάδα και η Αλβανία σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού της να καταστεί εθνικός ηγέτης.
Οι παρατηρητές του αλβανικού θεωρούν ότι στόχος του αλβανικού κράτους προς την Ελλάδα είναι να εμποδίσει την ενσωμάτωση των αλβανών στην ελληνική κοινωνία, η τόνωση του εθνικού τους φρονήματος με απώτερο στόχο όταν ως έλληνες πολίτες γίνουν αρκετοί, να δημιουργήσουν δικό τους πολιτικό κόμμα.
Δεν είναι σαφές αν στην Αθήνα ασχολούνται με το θέμα αυτό. Να υπενθυμίσω, απλώς, πως το Κοσσυφοπέδιο απέκτησε την συντριπτική αλβανική παρουσία με την κάθοδο αλβανών στην περιοχή και την αποχώρηση Σέρβων.

Οι κκ Ερντογάν και Ράμα παίζουν στα δάκτυλά τους την Αθήνα.

Στα Σκόπια η κυβέρνηση που αναδείχθηκε απο τις εκλογές μπορεί να δημιουργήσει νέα κατάσταση στις σχέσεις με την Ελλάδα και να τις οδηγήσει στην εποχή της αντιπαράθεσης.

Απέναντι σε όλα αυτά η Αθήνα ή δεν κάνει τίποτε ή προσπαθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα αφού ανακύψουν.
Η συνειδητοποίηση αυτής της αδυναμίας δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην ελληνική κοινωνία.
Ο έλληνας πρωθυπουργός προτάσσει την ησυχία στα ελληνοτουρκικά, αντίληψη που βρίσκει ανταπόκριση στην κουρασμένη, γενικώς, ελληνική κοινωνία. Αν συνεχώς παραχωρείς θα έχεις την ησυχία σου. Αλλά στο τέλος δεν θα σου μείνει τίποτε.

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Βουλωμένο γράμμα δεν διάβασε ο έμπειρος πρέσβης ε. τ κ. Κανέλλος ,αλλά και αυτός ( και εγώ έστω και αν παρεξηγηθώ) διερωτήθηκε γιατί ο κ. Ερντογάν κάλεσε να παραστεί στο δείπνο για τον κ. Μητσοτάκη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος .
    Μακάρι να ”ανταλλάξει ” την ”τζαμοποίηση” της Ιεράς Μονής της Χώρας με την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης , που είναι κλειστή από το 1971 .
    Τα άλλα περί Τουρκίας είναι γραμμένα από τον Νοέμβριο του 1973 ,αλλά αν εξαιρέσουμε τα Ίμια του 1996 όλα μένουν στα χαρτιά και μας περιμένουν να κάνουμε πρώτοι την αποκοτιά , όπως το 1974 στην Κύπρο (Μακάριος και Ιωαννίδης).
    Δεν τους κάναμε το χατίρι τόσα χρόνια μετά το 1996 και ούτε και τώρα θα τους το κάνουμε . Ας κοπιάσουν για να δοκιμάσουν .
    ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Δ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ. ”ΤΑΜΑΜ”;;;.

  2. Ο κ. Ράμα στην ομιλία του είπε πως “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και στους Αλβανούς”. Έβαλε και τους τσάμηδες στην ατζέντα, το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι είμαστε απόγονοι των Αλβανών. Άρα είναι φανερό το ποιοί είναι οι απώτεροι στόχοι της Αλβανίας, με την καθοδήγηση της γείτονος πάντα. Ας σκεφτούμε μόνο τι θα γινόταν αν έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε σε ομογενείς στην Αλβανία και έλεγε ότι η Αλβανία ανήκει στους Αλβανούς και στους Έλληνες. Που ανήκει εν μέρει. Όμως κ. Ράμα, επειδή μας προκαλείτε, η Ελλάδα ανήκει μόνο στους Έλληνες. Όποιος βέβαια θέλει να μετέχει της “Ελληνικής Παιδείας”, με την κλασσική έννοια του όρου, τότε μπορεί να λέγεται Έλληνας. Από επιλογή και χωρίς υστεροβουλίες. Μέχρι τότε, κι ακόμη και στην χειρότερη κατάντια να φτάσει η χώρα, υποθηκευμένη έστω, ξεπουλημένη ή οτιδήποτε άλλο, ανήκει μόνο στους Έλληνες.

  3. Ε όχι και κ. Ράμα αυτό το λαμόγιο που έχει κατακλέψει τις περιουσίες Αλβανών και Ελλήνων.
    Όσο για την καταγωγή τους καυκάσιοι που τους έφεραν οι Τούρκοι . Δείτε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους κοντοί με χοντρό λαιμό και αυγοειδές πρόσωπο όπως οι Γεωργιανοί.

    • Αυτό το σχόλιο είναι καθαρά ρατσιστικό. Να σκεφτούμε μόνο την ιστορία μας, τι χρωστάμε στου Αρβανίτες, από το 1821 να το πω, μέχρι και σήμερα, του πόσο κάποιοι ενσωματώθηκαν και λειτουργούν ως καθαροί πεντακάθαροι Έλληνες, δεν τα μπουζουριάζουν, δεν τα αγνοούμε.
      Στο κάτω κάτω, όταν ήρθαν την 10ετια 90 ήρθαν και κάλυψαν πολύ σοβαρές θέσεις παραγωγής. Εμείς μάθαμε τα παιδιά μας να μη λερώνουν τα χέρια τους, αυτοί όμως τα λερώνουν. Μην είμαστε αγνώμονες και άθλιοι. Μας βοήθησαν όταν κανείς από μας δεν θέλει να κάνει παραγωγή. Η παραγωγή είναι βρώμικη και σκληρή. Είναι όμως το enfand gatte’, της ανεξαρτησίας μιας χώρας. Ξέρετε ότι σήμερα δεν τους δίνουμε χαρτιά να φύγουν? Γιατί ποιος θα δουλέψει οικοδομή, χωράφια, γέφυρες και ο,τι άλλο;;; Εμείς;;; Οι λαπάδες;;;
      Για την ανικανότητα μας, δεν κατηγορούμε άλλους. Καλύτερη πολιτική χρειαζόμαστε. Ενσωμάτωσης, όχι απόρριψης και θεωρείες κατώτερων λαών. Ήδη για το ελληνικό δεν ακούσατε ότι θα ή έχουν φέρει εργάτες από Πακιστάν, Αφγανιστάν και ως ουκ εστι, να το κτίσουν;;; Και βοήθεια μας γιατί αυτοί δεν έχουν ιδέα από πέτρα ξύλο, τσιμέντο κλπ. Είτε να μαζεύουν χόρτα ξέρουν και να καλλιεργούν, είτε να είναι πρωτομάστορες στα ηλεκτρονικό τάδε, στα κομπιούτερ και τα γεννοσημα. Καθεις εφέ ω ενταχθεί τι να κάνουμε;;; Οι κοινωνίες μας πλέον έτσι κι αλλιώς δεν είναι πλέον «καθαρές». Δεν μπορεί να θελουμε , να κρατιόμαστε, να λειτουργούμε μέσω της παγκοσμιοποίησης που μας επιβάλουν και από την άλλη να συμπεριφερόμαστε όπως ο χιτλερ στους Εβραίους είτε οι Εβραίοι στους Παλαιστινίους.
      Αλλά τι λέω;;; Ένας λαός που συμπεριφέρθηκε στους Έλληνες της μικρασιας και αργότερα στους Έλληνες της Αιγύπτου σαν να είναι τουρκόσποροι, πως μπορεί να συμπεριφερθεί καλύτερα σε κάποιον που είναι όντως ξένος, αλλά θα μπορούσε να τον απορροφήσει, ρουφήξει ως έλληνα, όπως έτσι κι αλλιώς μας έδειξε η ιστορία. Θα μπορούσε ο Ραμα να κάνει αυτά που έκανε, αν είχαμε επιδείξει έστω έστω την ελάχιστη ευαισθησία στους ανθρώπους που είναι εδώ από το 90 σπούδασαν στα σχολεία μας, δούλεψαν στις επιχειρήσεις μας αν δεν τους κοιτάγαμε με μισό μάτι.???. Όχι και πάλι όχι. Η Ελλάδα και οι πολίτες της φυσικά θεωρούν ότι είναι κράτος παρίας, επιζεί χάρις της ελεημοσύνης των ισχυρών, ενίοτε και των ανίσχυρων.
      Κοντολογίς είμαστε για τα μπάζα. Αν οι Αλβανοί θέλουν να φτιάξουν την χώρα τους ας την φτιάξουν. Αν οι Σκοπιανοί επίσης ας το κάνουν. Τι συμφωνία Πρεσπών και τούμπανα. Με τα μυαλά που κουβαλάμε, ε… δεν πειράζει… τάχα μου και καλά δεν εγκρίναμε το α το Β και το σου στην βουλη και το δέλτα…. Για να έχουμε τον πάσα ένα μαζί. Και τώρα γλείφουμε εκεί που Χ…….και δεν υπάρχει σωσμος βεβαια. Και τι βλακείες να επικυρώσεις τι τώρα;;; Αυτά που δεν επικύρωσες;;; Και κυρίως το ένα το πρώτο το φίρ….
      Οκ. Δωστους στους Τούρκους, τουλάχιστον θα κάνουν σωστή δουλειά.
      Για ένα ενδιαφερόμαστε. Πως θα βγάλουμε μαύρα λεφτά, πως θα κτίζουμε αυθαίρετα και πως θα στέλνουμε τα παιδιά μας έξω. Έξω όμως. Και ποτέ να μη γυρίσουν. Γιατί εκεί μπορεί και να προκόψουν….
      Μην ανακατεύουμε άλλους στα δικά μας τα ΣΚ…..

  4. Ασφαλώς και δεν επικροτεί κανείς τα ρατσιστικά σχόλια. Οι Αρβανίτες είχαν ελληνική συνείδηση και η ελληνικότητα δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την φυλή. Κάποιοι έλληνες εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν τους Αλβανούς εργάτες, ειδικά τα πρώτα χρόνια, αλλά μήπως τους έλληνες δεν τους εκμεταλλεύονται; Ή μήπως επειδή εδώ θέλουν να γίνουν όλοι “επιστήμονες” και απαξιώνουν την χειρωνακτική εργασία, αυτό συνεπάγεται ότι η χώρα πρέπει να γίνει ξέφραγο αμπέλι στο βωμό της δήθεν “πολυπολιτισμικότητας” αυτού του ακαθόριστου χυλού καταναλωτών μόνο, τη στιγμή που υποδομές και ακίνητα ξεπουλιούνται; Ποιός εμπόδισε τους Αλβανούς ή τους Βορειομακεδόνες να κάνουν κράτος; Αυτοί δεν είναι-οι Αλβανοί- που συστηματικά και με σχέδιο καταπατούν τα δικαιώματα των Βορειηπειρωτών; Τώρα τελευταία βέβαια, όποιος λέει τα αυτονόητα του προσάπτεται η κατηγορία ότι αυτό είναι “αλυτρωτισμός”. Λέμε ότι δεν δεχόμαστε να προετοιμάζεται μεθοδικά το έδαφος ώστε οι μειονότητες και οι μετανάστες στην Ελλάδα να λειτουργήσουν στο μέλλον ως Δούρειοι Ίπποι, ας μην ξεχνάμε την Κύπρο για την οποία δεν ακούγονται και πολλά…Όπως πουθενά στον κόσμο στη σύγχρονη Ιστορία, δεν λειτούργησαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν έτσι οι έλληνες μετανάστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα