Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του λευκώματος “Εικόνες της Θεσσαλονίκης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρουσίαση του λευκώματος “Εικόνες της Θεσσαλονίκης – 120 καρέ μέσα από το φακό τεσσάρων δημοσιογράφων” των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία

 Ένα σημαντικό έργο που προστίθεται στην βιβλιογραφία της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται το δίγλωσσο λεύκωμα «Εικόνες της Θεσσαλονίκης – 120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων”, των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία και των “Αυτοπτών Μαρτύρων”, Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρου Θεοδωρακίδη, Χρήστου Καραγιαννόπουλου, Γιάννη Κεσσόπουλου, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή τιμητικής πλακέτας και περγαμηνής από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα στον ιδρυτή του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία, εκδότη κ. Αντώνη Μαλλιάρη, για την 60χρονη προσφορά του στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και στη διατήρηση της ιστορικής και εθνικής μνήμης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος προλογίζει, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, το λεύκωμα, επισήμανε ότι “οι φωτογραφίες των τεσσάρων δημοσιογράφων, που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό μια ιδιαίτερη ματιά στη Θεσσαλονίκη, που δεν είναι του επιτηδευμένου φωτογράφου ή του καλλιτέχνη, αλλά εκείνη του απλού περιπατητή, του επισκέπτη, που “καδράρει” οτιδήποτε του προξενεί εντύπωση”. Ο ίδιος συνεχάρη τον εκδοτικό Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία και τους δημιουργούς.

Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το λεύκωμα μαρτυρά “τα χίλια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας τεκμήριο για τον ιστορικό του μέλλοντος και ταυτόχρονα ξυπνάει σε κάθε αναγνώστη την επιθυμία να ανακαλύψει ξανά και ξανά τη Θεσσαλονίκη”.

Χαιρετισμό απήυθυνε ο βραβευμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας, επισημαίνοντας την εξαιρετική εργασία των δημιουργών του λευκώματος και η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, η οποία εξήρε την απόφαση των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία και των δημιουργών να προσφερθεί το 30% των εσόδων από τις πωλήσεις του λευκώματος, εν είδη χορηγία, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι δημιουργοί του λευκώματος Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Γιάννης Κεσόπουλος και Χρήστος Καραγιαννόπουλος, περιέγραψαν πως δημιουργήθηκαν οι «Αυτόπτες Μάρτυρες», ευχαρίστησαν όσους στήριξαν την πρωτοβουλία τους και αναφέρθηκαν στον κοινωνικό σκοπό της έκδοσης.

Όπως ανέφερε, άλλωστε, ο επιμελητής της έκδοσης, Φώτης Κουτσαμπάρης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, “ο εκδοτικός οργανισμός Μαλλιάρης-Παιδεία, όπως και οι συντελεστές του έργου, με την έκδοση αυτού του  λευκώματος δεν αποσκοπεί να εξασφαλίσει κέρδη αλλά είναι ένα αντίδωρο στο αναγνωστικό κοινό που τον στηρίζει για δεκαετίες”. Επανέλαβε ότι το 30% των εσόδων από τις πωλήσεις του λευκώματος, εν είδη χορηγία, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ακολούθησε συζήτηση και η εκδήλωση έκλεισε με υπογραφή αντιτύπων από τους δημιουργούς.

Το λεύκωμα

Το δίγλωσσο λεύκωμα «Εικόνες της Θεσσαλονίκης», με υπότιτλο 120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων, των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία, περιλαμβάνει 120 φωτογραφίες, 84 εκ των οποίων εκτέθηκαν στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τον γενικό τίτλο «Αυτόπτες Μάρτυρες», στη Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης.

Είναι μια συλλογική ενότητα εικόνων της πόλης, που αποτυπώθηκε από τους δημοσιογράφους Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρο Θεοδωρακίδη, Χρήστο Καραγιαννόπουλο και Γιάννη Κεσσόπουλο, η οποία καταγράφει άγνωστες πτυχές και στιγμές της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης. Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σύντομα κείμενα που έγραψαν αποκλειστικά για κάθε ένα καρέ σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Η έκδοση συμπληρώνεται με σύντομο ιστορικό σημείωμα και χρονολογικό πίνακα από την Ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ. έως το 2006, του αείμνηστου Απόστολου Βακαλόπουλου, και συμπληρώνεται από το 2007 μέχρι σήμερα από τη συντακτική ομάδα των εκδόσεών.

Βράβευση του εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη

από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα

Τιμητική πλακέτα και περγαμηνή απένειμε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας στον ιδρυτή του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία, εκδότη κ. Αντώνη Μαλλιάρη για την 60χρονη προσφορά του στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και στη διατήρηση της ιστορικής και εθνικής μνήμης μέσα από τις εκδόσεις 2000 και πλέον τίτλων βιβλίων. Η απονομή έγινε το βράδυ της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και στα πλαίσια εκδήλωσης παρουσίασης του νέου δίγλωσσου λευκώματος “Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες – 120 καρέ μέσα από το φακό τεσσάρων δημοσιογράφων”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Ο κ. Αντώνης Μαλλιάρης ανταπέδωσε, χαρίζοντας στον Δήμαρχο ένα αντίτυπο του συγκεκριμένου λευκώματος, που έχει ως δημιουργούς τους “Αυτόπτες μάρτυρες”, διακεκριμένους δημοσιογράφους Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρο Θεοδωρακίδη, Χρήστο Καραγιαννόπουλο και Γιάννη Κεσσόπουλο. Σημειώνεται ότι το 30% των εσόδων από τις πωλήσεις του λευκώματος θα δοθούν με μορφή χορηγίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για σημαντική προσφορά του κ. Μαλλιάρη, στον πολιτισμό και την πόλη, στην ποιότητα των εκδόσεων του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία, και ιδιαίτερα στις δράσεις προβολής του βιβλίου και προώθησης της φιλαναγνωσίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στα ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν από τον Οργανισμό, μεταξύ των οποίων το 12τομο έργο «Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού», το 3τομο έργο του Νίκολας Χάμοντ «Ιστορία της Μακεδονίας», το 10τομο έργο «Ελλάδα, Ιστορία και Πολιτισμός», το 3τομο έργο του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου «Θεσσαλονίκη …εν θερμώ – Ο συγκλονιστικός 20ός αιώνας της πόλης», το λεύκωμα «Αναμνήσεις από την παλιά Θεσσαλονίκη» του Απόστολου Βακαλόπουλου και το λεύκωμα “Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες”.

Ο κ. Αντώνης Μαλλιάρης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τιμή της βράβευσης, η οποία, όπως είπε “έρχεται ως επισφράγισμα μιας πορείας που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με πολύ εργασία, κόπο, δυσκολίες, επιμονή και σειρά δράσεων για το βιβλίο και τον πολιτισμό. Η επιβράβευση αυτή είναι μια ενθάρρυνση και παράλληλα δέσμευση για συνέχιση του έργου μας με νέα ποιοτικά έργα και παροχές στο αναγνωστικό κοινό, που οφείλουμε πολλά ακόμη να προσφέρουμε”. Επίσης ευχαρίστησε το κοινό της Θεσσαλονίκης, τους φορείς, την οικογένεια του, το προσωπικό του οργανισμού, τους συγγραφείς και λογοτέχνες, με τους οποίους συνεργάστηκε, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τους δημιουργούς του λευκώματος “Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες”, τις προσωπικότητες που χαιρέτισαν την έκδοση και τους συντάκτες των κειμένων που συμπληρώνουν τις φωτογραφίες του λευκώματος.

Το λεύκωμα

Το δίγλωσσο λεύκωμα «Εικόνες της Θεσσαλονίκης», με υπότιτλο 120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων, των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία, το οποίο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, προσθέτει ένα ακόμη σημαντικό έργο στην βιβλιογραφία της Θεσσαλονίκης.

Περιλαμβάνει 120 φωτογραφίες, 84 εκ των οποίων εκτέθηκαν στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τον γενικό τίτλο «Αυτόπτες Μάρτυρες», στη Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης.

Είναι μια συλλογική ενότητα εικόνων της πόλης, που αποτυπώθηκε από τους δημοσιογράφους Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρο Θεοδωρακίδη, Χρήστο Καραγιαννόπουλο και Γιάννη Κεσσόπουλο, η οποία καταγράφει άγνωστες πτυχές και στιγμές της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης. Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σύντομα κείμενα που έγραψαν αποκλειστικά για κάθε ένα καρέ σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Η έκδοση συμπληρώνεται με σύντομο ιστορικό σημείωμα και χρονολογικό πίνακα από την Ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ. έως το 2006, του αείμνηστου Απόστολου Βακαλόπουλου, και συμπληρώνεται από το 2007 μέχρι σήμερα από τη συντακτική ομάδα των εκδόσεών.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα