ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”- “ΜΙΛΙΕΤ”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Υπάρχει μια δημοσιογραφική κίνηση που αξίζει να προσεχθεί.
Δύο εφημερίδες, η «Καθημερινή» και η «Μιλιέτ» αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε η επικοινωνία μεταξύ τους να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση μιας νέας κρίσης.

Το πως θα γίνει αυτό παραμένει να μας διευκρινισθεί. Επειδή οι δύο εφημερίδες ανέλαβαν μια πρωτοβουλία με πολιτικά χαρακτηριστικά-παράλληλα, ίσως, με τα ενημερωτικά- η κίνησή τους επιδέχεται κριτικής.

Ως πρώτο βήμα, οι διευθυντές των δύο εφημερίδων, ο Αλέξης Παπαχελάς της «Καθημερινής» και ο Οζάι Σεντίρ της «Milliyet», έγραψαν από ένα άρθρο. και τα δύο μαζί δημοσιεύονται σήμερα στις δύο εφημερίδες.

Με αφορμή και τη συνεργασία των δύο εφημερίδων και το περιεχόμενο των άρθρων τους θα εστιάσουμε σε ορισμένα θέματα.

1.-Οτιδήποτε χαλαρώνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, είναι άξιο προσοχής και επιδοκιμασίας. Η συνεργασία των δύο εφημερίδων δεν πρόκειται να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ή θα έχει θετικά ή, στη χειρότερη περίπτωση, ουδέτερα. Είναι επαφή σε κοινωνικό-και όχι κρατικό- επίπεδο και οι επαφές μεταξύ των λαών και των κοινωνικών θεσμών τους διευκολύνουν τις σχέσεις τους. Η κίνηση επιδοκιμάζεται. Εκτός και αν έχει υποκινηθεί απο τις δύο κυβερνήσεις. Τότε δεν θα μιλάγαμε για δημοσιογραφία.

2.-Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν. Στις αρχές του 1990 η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης είχε δημιουργήσει μια Βαλκανική Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων με την βοήθεια και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων και με οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε περιορισμένα αποτελέσματα. Υπήρξαν κάποια αλλά περιορισμένα. Θα μου πείτε τι θέλετε, να λύσουν τα εθνικά προβλήματα οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι; Όχι αλλά προσπαθώ να δω την εμβέλεια της ενέργειας των δύο εφημερίδων.

3.-Ανάλογη προσπάθεια έγινε και με το Σχέδιο Ανάν. Με την βοήθεια των ΗΠΑ έγιναν αρκετές συναντήσεις Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων. Και εδώ τα αποτελέσματα περιορισμένα. Το διακύβευμα εδώ ήταν να πεισθούν οι δημοσιογράφοι να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν και για ορισμένους ευτυχώς που η προσπάθεια απέτυχε.

4.-Τι μπορεί να προσδοκούν οι διευθυντές των δύο εφημερίδων;

Ο Παπαχελάς είναι πιο σαφής από τον ομόλογό του στο άρθρο του. Γράφει: “Συμφωνήσαμε µε τον Οζάι Σεντίρ να γράψουµε αυτά τα άρθρα και να αποκαταστήσουμε έναν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος σε μια μελλοντική ελληνοτουρκική κρίση”.
Πως ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ δύο εφημερίδων θα αποδειχθεί χρήσιμος σε περίπτωση κρίσης; Τι δυνατότητες έχουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που εργάζονται να καθορίσουν την εξέλιξη των κρίσεων; Αρκεί η συνεργασία δύο εφημερίδων για να δράσει αποτρεπτικά σε μια εκτροπή η κοινή γνώμη των δύο χωρών;

Στόχος, γράφει στην αρχή του δημοσιεύματος η «Καθημερινή» είναι να διαλυθεί η αμοιβαία καχυποψία.

Η καχυποψία από τουρκικής πλευράς είναι ένα συναίσθημα που προκαλείται από το τουρκικό κράτος. Όταν το τουρκικό κράτος θελήσει ενεργοποιεί τα αρνητικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινής γνώμης. Όταν δεν θέλει τα υποστέλλει. Μπορεί μια συνεργασία εφημερίδων να επηρεάσει το τουρκικό- ή ακόμη και το ελληνικό- κράτος;

5.-Ο τούρκος δημοσιογράφος Οζντάι Σεντίρ ξεκινά το άρθρο του με μια εμπειρική περιγραφή. Του άρεσε το σαγανάκι κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα και το παρήγγελνε όπου και να πήγαινε. Μέχρι που προσφάτως, στην Αθήνα (Το Ντουμπάι των Βαλκανίων) το ζήτησε σε ένα εστιατόριο στην Αθήνα το 2023 κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ και οι ξιπασμένοι Αθηναίοι του πρότειναν μοτσαρέλα. Ζήτησε στο τέλος και ελληνικό καφέ- όπως γράφει- και του πρότειναν εσπρέσο.

Κατάλαβε την αθηναϊκή ξιπασιά και σημειώνει:

Σε έναν κόσμο όπου η Βαρκελώνη και η Ρώμη διατηρούν τον πολιτισμό τους, χρειάζεται να αλλάξει τόσο πολύ η Αθήνα;

Ας σημειώσουμε πως η Τουρκία σε επίπεδο υποδομών και άλλων πολλών δημοσίων χαρακτηριστικών (δεν μιλώ για το πολιτικό σύστημα) έχει αφήσει παρασάγγας πίσω την Ελλάδα.

6.-Γράφει ο τούρκος δημοσιογράφος: «Αν μπορούμε να μάθουμε να μοιραζόμαστε αντί να χωρίζουμε, θα επωφεληθούμε και οι δύο από αυτό… Τα ψάρια που περιφέρονται στο Αιγαίο δεν γνωρίζουν από θαλάσσια δικαιοδοσία».

Να μοιρασθούμε ναι, Τι όμως, Όσα ανήκουν στην Ελλάδα; Αφού η τουρκική πλευρά είναι τόσο διατεθειμένη στη μοιρασιά γιατί η ακτοφυλακή διώχνει τους Έλληνες ψαράδες από περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας; Α, η δικαιοδοσία, την οποία προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να εξαιρεθεί. Να τα βρούμε με το μάτι.

«Οσο εμείς θα κερδίζουμε, συνεχίζει ο Οζντάι Σεντίρ θα χάνουν οι χώρες που εμπορεύονται όπλα, οι ευκαιριακές πρωτεύουσες που προσπαθούν να εδραιωθούν στη γεωγραφία μας και όσοι χτίζουν την προσωπική τους καριέρα στην πολιτική με την εχθρότητα».

Σωστό. Θα κερδίζουμε τι; Και πως; Ο τούρκος πρόεδρος στην ουσία ζητά ελληνική παράδοση.

Προσέξτε αυτό το όσο εμείς θα συνεργαζόμαστε…κλπ» του Σεντίρ το οποίο ο Παπαχελάς  το διατυπώνει με την ελληνική εκδοχή: «να επικοινωνούµε περισσότερο απευθείας µεταξύ µας και να καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον».

Είναι η θέση του Ερντογάν για να αποκλείσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από τη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι κατ ανάγκην κακή πρόταση. Αλλά, είναι αυτό το πρόβλημα; Το πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι δεν επικοινωνούμε; Όταν η άλλη πλευρά θέτει θέμα κυριαρχίας νησιών εκείνο που της λείπει είναι η επικοινωνία;

Συμφωνήσαμε µε τον Οζάι Σεντίρ- γράφει ο Παπαχελάς- να γράψουµε αυτά τα άρθρα και να αποκαταστήσουμε έναν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος σε μια μελλοντική ελληνοτουρκική κρίση.

Μακάρι. Αλλά δεν καταλάβαμε το πως.

Η συνεργασία είναι θετική αν στην προσπάθεια «αλληλογνωριμίας» ΔΕΝ αποκρύπτονται δυσάρεστες ειδήσεις και ΔΕΝ παραποιούνται οι ερμηνείες τους.

Θα μου πείτε είναι θέμα των εφημερίδων και θα υποστούν τις συνέπειες. Νομίζω πως όχι μόνο. Ο Παπαχελάς επικαλείται πως πρέπει να αποφύγουν τα fake news που δημιουργούν παρεξηγήσεις. Σωστά. Αλλά να μην τα αντικαταστήσουν με εκείνες τις περίεργες λειάνσεις που, πάλι, fake news καταντούν.

Ας ευχηθούμε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως τα φαντάστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι. Αν και στην Τουρκία τίποτε δεν ξεφεύγει από το άγρυπνο μάτι του ερντογανικού καθεστώτος.

Αλλά και στην Αθήνα δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στις κυβερνητικές επιθυμίες.

Καλή Επιτυχία.

 

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας γράψω πρώτα ότι από τον περσινό Ιούνιο άκουσα και διάβασα ότι η τουρκική εφημερίδα ΜΙΛΙΕΤ (εθνικότης , ράτσα ”άτιμο μιλιέτ οι Τούρκοι λένε στη Θράκη ”) θα αναστείλει την έντυπη έκδοσή της -τώρα γράφουν και στο τέλος Ιανουαρίου 2024 – και θα συνεχίσει σε ψηφιακή μορφή.
    Αν αυτό συμβεί θα έχουμε συνεργασία Καθημερινής και Μιλιέτ σε ψηφιακή μορφή -έτσι και αλλιώς η κυκλοφορία των εφημερίδων μειώνεται-και θα τις διαβάζουν μόνο οι ξενόγλωσσοι κάτοχοι έξυπνων κινητών και γνώστες της ψηφιακής τεχνολογίας, που έτσι και αλλιώς τις διάβαζαν .
    Οι υπόλοιποι Έλληνες και Τούρκοι αφού δεν θα τις διαβάζουν -πέραν του ότι ”δεν αγαπιούνται μεταξύ τους” -δεν θα επηρεάζονται και από τα ”φιλειρηνικά” και φιλοκυβερνητικά μηνύματα που θα θέλουν να περάσουν .
    Είπαμε και το πιστεύουν όλοι σχεδόν οι Έλληνες ότι το ελληνοτουρκικό μίσος είναι προαιώνιο -και ας λέει και γράφει το ΚΚΕ (και όχι μόνο) ότι τίποτε δεν έχουν να χωρίσουν οι λαοί-και θα αρχίσει να εκλείπει όταν η Τουρκία ,- που μας νίκησε ατιμωτικά το 1922 σε Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη-, δεχθεί οριστικά τα σύνορα της Συνθήκης της Λωζάνης , ξεχάσει ό,τι πέτυχε στα Ίμια, την Μαδρίτη και το Ελσίνκι , καλέσει τους Ρωμιούς της ΠΟΛΗΣ -και όσους άλλους-να επανεγκατασταθούν εκεί και να προκόψουν ,ανοίξει την Σχολή της Χάλκης και τιμήσει τον Πατριάρχη ως Οικουμενικό της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης για να σταματήσει να ορέγεται τον παλαίφατο αυτό τίτλο η Γ’ Ρώμη ,η Μόσχα.
    Ως τότε θα υπάρχουν πολλές τέτοιες συνεργασίες -ο τέως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης έδινε πολλά γιαυτήν την συνεργασία την περασμένη 10ετία -, ο τουρισμός θα πολλαπλασιαστεί -λεφτά υπάρχουν, ιδιαίτερα στα παράλια προς το Αιγαίο της Τουρκίας και σίγουρα θα μειωθούν οι εντάσεις για πολεμική σύγκρουση, που θα είναι καταστρεπτική και για τις δύο χώρες,
    ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ”ΣΧΙΣΟΥΝ” ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1832 ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ .
    ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΑΙΡΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΕΝΩΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ τον Άγιο Ποτέ.
    ΥΓ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΩ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ;;;.
    Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης

  2. Το δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκία θα έλεγα ότι τον επιχειρεί με κατά πολύ αντικειμενικότερο τρόπο η παρούσα ιστοσελίδα.
    Δεν έχουμε ανάγκη από έναν δεύτερο.

    Υ. Γ. η εκτίμηση του τούρκου αρθρογράφου σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο τον οποίο θα είχε μια “συνεργασία” στις δουλειές αυτών που πουλάνε όπλα είναι όλα τα λεφτά. Σίγουρα θα του έχει διαφύγει το γεγονός ότι η τουρκία συμμετέχει σε όλα σχεδόν τα μέτωπα είτε με μισθοφόρους, είτε με drones ενώ έχει επενδύσει ήδη πάρα πολλά στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας της.

  3. Και εγώ που παραγγέλνω ελληνικό καφέ στα…καφέ (διότι τα καφφενεία ειναι προς εξαφάνιση) με βλεπουν παράξενα και ο σερβιτόρος και οι άλλοι θαμώνες (τρίτης ηλικίας) οι οποιοι απολαμβανουν το καπουτσίνο λάτε τους. Χρειάζομαι μερικα σεμινάρια αποβαλκανοποίησης. Αλήθεια σε τι γλωσσα παρήγγειλε ο Σεντίρ το σαγανάκι και το καφέ; Ελπίζω οχι στα βαλκανοελληνικά διότι θα του απαντούσαν (στη μητέρα ολων των γλωσσών, την Αγγλική) οτι ειναι ανεπιθυμητος. Μενουμε Ευρώπη και Μιλάμε Αγγλικα (όπως λέγαμε παλιά Ελευθερία ή Θάνατος).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα