Περίεργες δηλώσεις από τον Βούλγαρο ΥΠΑΜ: «Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ούτε με την βόρεια ούτε με τη νότια Μακεδονία»

19/2/20 | 0 | 0 | 2,501 εμφανίσεις

«Η Βουλγαρία δεν πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με την “Βόρεια Μακεδονία”», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Ο υπουργός ανέφερε τα λόγια του επαναστάτη Βασίλ Λέφσκι, ο οποίος πολέμησε για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα.

«Είχε πει τα εξής ο Λέφσκι: “Και εμείς, οι Βούλγαροι, θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι στα εδάφη μας – στη Βουλγαρία, τη Θράκη και τη Μακεδονία”.

Και σήμερα, κάποιοι λένε, ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με τη Βόρεια Μακεδονία, με τη Νότια Μακεδονία. Ο Λέφσκι δεν έκανε συμβιβασμούς. Γιατί να τους κάνουμε εμείς; Λόγω των καταστάσεων;», δήλωσε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, μετά από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας Βασίλ Λέφσκι, στην οποία συμμετείχε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο για τους γείτονες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Σκόπια προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε δυνατό τρόπο, «παρά το γεγονός ότι η κοινή επιτροπή Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της για τα αμφισβητούμενα ζητήματα για τις δύο χώρες». Και, ειδικότερα, για την καταγωγή του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ. Έχει δε δηλώσει, επανειλημμένα, ότι οι γείτονες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αν «δεν αναγνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα».

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η οποία τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, έχει καλέσει τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τη «ρητορική του μίσους», αλλά και να μην θέτει ζήτημα περί μακεδονικών μειονοτήτων στη Βουλγαρία.

   «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα για τη Βουλγαρία, όμως η Σόφια δεν θα παρέχει βοήθεια σε αυτούς που προσδιορίζουν τους Βούλγαρους ως φασίστες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Βασίλ Λέφσκι (1837-1873) ήταν Βούλγαρος επαναστάτης και εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας. Τον ονόμασαν «Απόστολο της Ελευθερίας». Η μνήμη του Λέφσκι τιμάται στις 18 Φεβρουαρίου, τη μέρα της εκτέλεσής του με επίσημες εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.

https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/849522_perierges-diloseis-apo-ton-voylgaro-ypam-den-prokeitai-na-symvivastoyme-oyte

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    14/6/21 | (2 σχόλια)
    του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Φωτ.: EPA) Λίγο πριν πεθάνει ο σημαντικός γεωπολιτικός της εποχής μας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι έγραψε ένα ιστορικό κείμενο. Έθεσε το ερώτημα με ποιόν θα συμμαχήσουν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία κατά της Κίνας ή με την Κίνα κατά της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο