ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ “ΟΧΙ” κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα “The Washington Post” και ρωτήθηκε για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις και τι θα κάνει με την παρουσία των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά.
Τέτοιες συνεντεύξεις δεν είναι τυχαίες. Ή την ζήτησε η ελληνική πλευρά για να μεταφέρει ο κ. Μητσοτάκης τη θέση του στις ΗΠΑ, μάλιστα, δημοσίως για λόγους που το επιτελείο του θα έκρινε, ή την ζήτησε η εφημερίδα ύστερα απο παρότρυνση της επίσημης αμερικανικής πλευράς. Γι αυτό η συνέντευξη αποκτά ενδιαφέρον.
Στις σχετικές ερωτήσεις- πιέσεις του δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως οι Κινέζοι ήρθαν στην Ελλάδα επι της προηγούμενης κυβέρνησης όταν κανείς δεν ενδιαφερόταν για επενδύσεις στη χώρα και η “Τρόϊκα” πίεζε αφόρητα για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
Όπως θυμούνται οι αναγνώστες, στην “Τρόϊκα” περιλαμβανόταν και το ΔΝΤ το οποίο ελέγχεται απο τους Αμερικανούς.
Αυτή είναι η εικόνα. Τα συμπεράσματα:
1.-Οι ίδιοι οι Αμερικανοί πίεσαν μέσω του ΔΝΤ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά όταν έκριναν ότι έπρεπε να γίνει, δεν ενδιαφέρθηκαν για την εξαγορά του και, τώρα, που τα πράγματα ηρέμησαν και ενδιαφέρονται για το ποιος το κατέχει ζητούν απο την ελληνική κυβέρνηση να εκδιώξει τους επενδυτές που ανταποκρίθηκαν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ύπαρξη της χώρας. Σε έναν κόσμο που κινείται με όρους μαφίας, θα ήταν αφέλεια να καταφύγουμε σε ηθικοπλαστικούς όρους για να χαρακτηρίσουμε ανήθικη μια εκδίωξη των κινέζων απο τον Πειραιά. Γι αυτό, το ζήτημα που θέτουμε είναι η αξιοπιστία του κράτους απέναντι στους επενδυτές. Είναι που είναι χαμηλή αυτή η αξιοπιστία καθώς ο όποιος επενδυτής συναντά προτεταμένη χείρα σε κάθε βήμα που κάνει, θα γίνει ακόμη χειρότερη. Και αυτό δεν συμφέρει τη χώρα. Άλλωστε οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν πολύ ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Με ποιο δικαίωμα ζητούν απο την Ελλάδα να τις διακόψει;
2.- Θα ήταν λάθος να διαταράξει η Ελλάδα τις σχέσεις της με την Κίνα επειδή έτσι θέλουν οι Αμερικανοί. Η σχέση με την Κίνα έχει μα στέρεη, φαντασιακή, ίσως, διότι η εικόνα ξεπερνά την πραγματικότητα, πολιτιστική βάση αφού ο κινεζικός λαός- και αυτό έχει σημασία- θεωρεί τους Έλληνες και τον εαυτό του ως τους δύο λαούς με αρχαίο πολιτισμό και ιστορία που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ανθρωπότητα. Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα και καμιά αμερικανική βούληση και πίεση δεν πρέπει να το αποδομήσει.
3.-Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά για όλη την ανθρωπότητα. Και για την Ελλάδα και την οικονομία της. Τα οφέλη απο τη συνεργασία μαζί της είναι πολλά και δεν μπορεί να παραβλεφθούν.
4.-Η Κίνα διαδραματίζει, και θα συνεχίσει να διαδραματίζει, έναν πολύ σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο. Η γεωπολιτική της επίδραση βρίσκεται, ακόμη, σε δυναμική εξέλιξη. Δεν γνωρίζουμε πως θα επηρεάσει τα πράγματα και στη γειτονιά μας. Ο κινεζικός παράγων ως παράμετρος στην γεωπολιτική εξίσωση της περιοχής δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Με τίποτε.
5.-Υπάρχουν δύο ζητήματα: τι γίνεται με τη συμμετοχή της χώρας σην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και στις σχέσεις που αναπτύσσουν οι δύο αυτοί διεθνείς οργανισμοί με την Κίνα;
Οι χώρες της Ε.Ε. και η ίδια η Ε.Ε. έχουν οι ίδιες σχέσεις με την Κίνα. Δεν βλέπω το λόγο να διαταράξει η Ελλάδα τις δικές της. Άλλωστε για ποια Ε.Ε. να διακινδυνεύσει η Αθήνα τις σχέσεις της με το Πεκίνο; Για τα γερμανοτουρκικά συμφέροντα της Μέρκελ και του Σάντσεθ; Ας αποκτήσουν και ας προσαρμοστούν οι ευρωπαϊκές χώρες σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και μετά ας ζητούν απο την Ελλάδα να πράξει το ίδιο. (Σημειωτέον, η συμμόρφωση της Ελλάδας στη μη υπάρχουσα, θεσμικά, ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική είναι μεγάλη).
6.-Σε σχέση με το ΝΑΤΟ η συμμετοχή της χώρας είναι πέραν κάθε αμφιβολίας απόλυτα συνεπής. Σε βαθμό που για την ηρεμία του ΝΑΤΟ και την διευκόλυνση των Αμερικανών η Ελλάδα έχει απεμπολήσει εθνικά συμφέροντα (Πρέσπες κα). Το ΝΑΤΟ προβλέπει πως και γιατί ενεργοποιείται. Άλλωστε η χώρα έχει γίνει στρατιωτικό ορμητήριο των Αμερικανών (κύριας δύναμης του ΝΑΤΟ) οπότε η συνεισφορά της στη συμμαχία είναι πέραν κάθε αμφιβολίας και εν τοις πράγμασι μεγάλη. Η Ελλάδα είναι, ακόμη, απο τις πολύ ελάχιστες χώρες που ικανοποιεί και την ΝΑΤΟϊκή απαίτηση για αμυντικές δαπάνες.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ έχει έμμεσα οφέλη. Κυρίως, σε σχέση με την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ δεν παρέχει ασφάλεια στην Ελλάδα απο την τουρκική απειλή. Ή, για μεγαλύτερη ακρίβεια, η ασφάλεια που παρέχει συμπυκνώνεται στη ρήση: “να μην διαλυθεί η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας”. Αυτό έχει λειτουργήσει σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Το όφελος απο τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εστιάζεται στο ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Συμμαχίας, πολλές απο τις αρμοδιότητες που έχει στην περιοχή θα ανατίθεντο στην Τουρκία. Ασφάλεια απο την Τουρκία το ΝΑΤΟ δεν παρέχει. Όταν παρεμβαίνει για την οικοδόμηση ΜΟΕ, το κάνει συνήθως επειδή η Τουρκία παραβιάζει υφιστάμενο δίκαιο και κανόνες και δεν είναι σίγουρο αν η ΝΑΤΟϊκή παρέμβαση εξυπηρετεί την Ελλάδα.
7.- Υπάρχει και η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία οι προβλέψεις της οποίας τηρούνται απο την Αθήνα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης πολιτική και αμυντική συνεργασία με την Κίνα δεν θα κάνει η Ελλάδα. Περιορίζεται στην οικονομική. Θα έλεγα πως υπάρχουν και πολιτιστικοί τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Άλλωστε και η Κίνα οικονομικές και πολιτιστικές συνεργασίες επιδιώκει. Δεν ζήτησε απο την Αθήνα να ενταχθεί στη δική της σφαίρα επιρροής ή να αγοράσει κινεζικα όπλα. Η Κίνα, στην φάση που διέρχεται, “παίζει” με την οικονομική επιρροή. 
8.-Οι Αμερικανοί με την παρουσία τους στην Ελλάδα παίρνουν περισσότερα απο όσα δίνουν. Σε πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο οι θέσεις τους στις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν έχουν αλλάξει. Σε στρατιωτικό, η παρουσία τους στην Ελλάδα παρέχει, δυνάμει, την αίσθηση μιας αποτροπής. Βοηθά, επίσης, στην εκπαίδευση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και στην βελτίωση των υποδομών που αξιοποιεί και ο ελληνικός στρατός. Ίσως, αν κρίνουν πως κάποια στιγμή τους συμφέρει, ο αμερικανικός στρατός αποκτήσει παρουσία σε νησιά που θα ήθελε η Ελλάδα για πολλούς και ευνόητους λόγους.
9.-Δεν είναι σίγουρο πως η προσέγγιση της Κίνας απο τις ΗΠΑ μπορεί να γίνει, μονοδιάστατα. Δηλαδή, να δει, αναγκαστικά, η Ουάσιγκτον το Πεκίνο ως εχθρό. Οι Αμερικανοί στην σύντομη ιστορία τους επεδίωκαν, πάντα, να εντοπίσουν έναν εχθρό και να αναπτυχθούν, αυτοί και οι σύμμαχοί τους με βάση αυτήν τη λογική. Δεν χρειάζεται η Αθήνα να προστρέχει σε τέτοιες αντιλήψεις. Ως δυτική χώρα με τους Αμερικανούς συνεργάζεται αλλά, όχι, τυφλά. Βρίσκεται στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής. Για να μπορέσει να ακροβατήσει πρέπει να κοιτά και Ανατολικά. Δεν πρέπει να γίνει “ο μικρός για όλες τις δουλειές”.
10.-Η παρουσία των Αμερικανών είναι χρήσιμη για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας. Χωρίς τους Αμερικανούς τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Χρειάζονται, επίσης, και στην περιοχή. Απο όπου φεύγουν το κενό καλύπτεται απο τοπικές αναθεωρητικές δυνάμεις που απειλούν γειτονικές τους χώρες όπως κάνει το τελευταίο διάστημα και η Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει πως χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να τους ακούν σε ό,τι λένε.
Πρέπει η χώρα να διατηρήσει άριστη σχέση μαζί τους, αλλά όχι όταν βλάπτεται το εθνικό της συμφέρον. Και αυτό που φαίνεται να ζητούν απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εθνικά βλαπτικό. Το ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας αυθύπαρκτης παρουσίας είναι απολύτως επιβεβλημένο. Το πως είναι αντικείμενο μιας άλλης ανάλυσης.
11.-Πολλοί θεωρούν τους Αμερικανούς φίλους μας. Η συμβολή τους στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου είναι τόσο αρνητική που ο χαρακτηρισμός ως φίλων είναι υποκριτικός, ή συμφεροντολογικός.
Αν θέλουν να είναι φίλοι του ελληνισμού ας βοηθήσουν να δοθεί μια λύση στο κυπριακό με την ένωση όλου του νησιού, με μια ενιαία κυβέρνηση στηριγμένη στις αρχές των δυτικών δημοκρατιών. Διαφορετικά, η Αμερική του 20ου αιώνα θα έχει διαπράξει έγκλημα κατά ενός ιστορικού λαού που άφησε το αποτύπωμά του στον πολιτισμό της ανθρωπότητας και συνεχίζει να υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία απο καθεστώτα με τα οποία οι Αμερικανοί συναγελάζονται. Όπως όλες οι τουρκικές εκφάνσεις. Συνεπώς, κ. Μητσοτάκη, η ελληνική απάντηση στους Αμερικανούς γι αυτό που σας ζητούν είναι, όχι. Θαρραλέα. Θα σκεφθείτε, και αν φέρουν τον Τσίπρα; Αυτός είναι ο φόβος κάθε πρωθυπουργού μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά αν σκεφθείτε έτσι, τότε η ιστορία θα σας ξεχάσει μόλις φύγετε απο την εξουσία.
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλή ”τροφή” για το Σαββατοκύριακο ,κύριε Σαββίδη, σας ευχαριστούμε .
  ΚΑΙ με αφετηρία τις τρεις τελευταίες φράσεις του άρθρου σας θα πρέπει όχι μόνο ο κ.Μητσοτάκης με την Νέα Δημοκρατία ,αλλά και εσείς και όλοι οι πατριώτες Έλληνες να ”ανησυχήσουν” για το ενδεχόμενο να επαναφέρουν -με εκλογές φυσικά- τον κ.Τσίπρα (μήπως τον κ.ΓΑΠ για να δώσει λύσεις, όπως το 2009 με τους Ρωσικούς αγωγούς) , σε Αιγαίο κα τώρα με τις Κινέζικες επενδύσεις στον Πειραιά και όχι μόνον,αφού ”παίζει” και η Κίνα με επιθετική φιλελεύθερη οικονομική πολιτική εκτός των συνόρων της.
  Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς ομόλογα των ΗΠΑ κατέχει η Κίνα ,αλλά είναι αξίας τρισεκατομμυρίων -λένε και γράφουν-.
  Πάντως για να είμαστε ρεαλιστές και να μετράμε την σκιά του εθνικού μας ύψους το μεσημέρι , δεν μας θέλουν οι όντως Μεγάλοι να μπλέκουμε στα πόδια τους σαυτήν την μοναδική γεωπολιτική θέση , που κατέχουμε.
  Το ζήσαμε έντονα -15 χρόνια πέρασαν -όταν πήγαμε με εκλεγμένο πρωθυπουργό με μεγάλο ποσοστό να διαπραγματευθούμε γεωπολιτικές εξασφαλίσεις μας με Ρωσία και Κίνα, παρ’ότι ούτε καν ψιθύρισε εκείνος ο πρωθυπουργός τα έωλα -ως έπεα πτερόεντα- συνθήματα ”η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” και ”έξω οι βάσεις του θανάτου”. Φυσικά μέτρησε και το ηχηρό ΟΧΙ του στο Βουκουρέστι το 2008 ,αλλά μαυτά και μαυτά βρέθηκε με εκλογές στην Αντιπολίτευση -παρέμεινε ποιος ξέρει γιατί και σιωπηλός-και επακολούθησαν όσα ζήσαμε ολόκληρη την δεύτερη 10ετία του 21ου αιώνος.
  Ευσχήμως είπε το όχι του ο κ.Μητσοτάκης στην συνέντευξή του αυτή. Το ΟΧΙ του Μεταξά ας το κρατήσουμε για τον πραγματικό πόλεμο , που δεν αποκλείεται να μας επιβληθεί.
  Ως τότε και λόγω συμμετοχής μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και λόγω της μόνιμης γκρίνιας των Ελλήνων ,με ευθύνη των ”προοδευτικών” κυβερνήσεων , που δεν προοιωνίζεται εθνική ομοψυχία προ του κινδύνου (το βλέπουμε και με την πανδημία) θα συνδιαλεγόμαστε με κρυφά χαρτιά και όσοι κυβερνήτες μας θέλουν να υποχωρήσουν ας ρωτούν πρώτα με εκλογές τους Έλληνες, όχι όπως με την Συμφωνία των Πρεσπών και προηγουμένως με την πτώχευσή μας, και φυσικά όχι να τους εξαπατούν με στημένα δημοψηφίσματα ,κάνοντας και το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, όπως το 2015.

 2. Αγαπητέ κ. Σαββίδη, αν είχαμε πολιτικούς να ορθώσουν το ανάστημά τους μπρος σε τέτοιου είδους αιτήματα, δε θα είχαμε φτάσει στο σημείο να είμαστε προτεκτοράτο. Δυστυχώς για εμάς,ο ραγιαδισμός και η υποτέλεια αποτελεί γνώρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών και της ελίτ του τόπου μας. Γι΄αυτό και οι Αμερικανοί, όπως και οι υπόλοιποι “φίλοι μας”, γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιους απευθύνονται.

 3. Γράψαμε ότι γίναμε προτεκτοράτο και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών μας -από πότε άραγε- είναι ραγιάδες και υποτελείς και ξεμπλέξαμε .
  Φυσικά κάποιες-λαμπρές έστω- εξαιρέσεις πολιτικών μας θα έπρεπε να αναφέρουμε ,αλλά και σε κάθε περίπτωση αυτές οι καταχωρίσεις μας μάλλον δεν ενημερώνουν ,ούτε προβληματίζουν τους νέους ,που δεν έζησαν όσα η Πατρίδα και εμείς ζήσαμε.

 4. Όχι κ. Σαββίδη.

  Δεν είναι απαραίτητο ότι την ζήτησε η εφημερίδα ύστερα απο παρότρυνση της επίσημης αμερικανικής πλευράς.

  Καθόλου.

  Ούτε το Κυπριακό θα λυθεί από τους Αμερικανούς. Στο νησί υπάρχει στρατός κατοχής άπειρα χρόνια. Έχουμε γνωρίσει US Presidents πρώην ηθοποιούς, σωστά άτομα (Obama) και βαψο-μαλλιάδες κλόουν (πρόσφατα).

  Άλλαξε κάτι;

  Ενδιάμεσα γράφετε για την Κίνα πολλά και διάφορα. Πιστεύω η Δύση (γενικά), δεν έχει ιδέα για την κουλτούρα αυτών των χωρών. Γενικά μιλάω.

  Πρώην συνάδελφος και φίλος μηχανικός, πριν καμιά δεκαετία έφυγε για μήνες για ένα project στην Ιαπωνία. Ξέχασε το πορτοφόλι όπως λέμε σε σταθμό τύπου Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα και το βρήκε την άλλη μέρα στο ίδιο σημείο. Ακόμα και τώρα δεν το πιστεύω. Πίναμε ένα βράδυ στη γιορτή της γυναίκας του και μου έλεγε για τη χειρουργικού τύπου καθαριότητα στη χώρα.

  Τεσπα… ξεφύγαμε πάλι, αλλά θα έλεγα ότι το κείμενο πάσχει από συνοχή, κ. Σαββίδη.

  (PS)
  Ευτυχώς που δε βάλατε Ισραήλ μέσα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση. Θα πεταχτεί ο τρελάρας τώρα με τους 42 Βενιζέλους ή μήπως ήταν 36, δε θυμάμαι.

 5. “ας βοηθήσουν να δοθεί μια λύση στο κυπριακό με την ένωση όλου του νησιού, με μια ενιαία κυβέρνηση”

  Για πιο λόγο μία και εννιαία κυβέρνηση; Επειδή έτσι θέλουν οι Ελληνοκύπριοι; Αν ήταν μειοψηφία, θα το ήθελαν; Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Δεν υπάρχουν “Κύπριοι” με την εθνική έννοια, δεν υπάρχει “Κυπριακό” έθνος. Ο όρος “Κύπριος” είναι τοπικός/γεωγραφικός, όχι εθνικός/εθνοτικός. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι, και κάποιες μικρές μειονότητες. Εθνοθρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες, θρησκευτικές μειονότητες όπως π.χ. οι Λατίνοι κ.α. Υπάρχει επίσης και μία ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα, οι Ρομά (κάποιοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι και κάποιοι χριστιανοί, ενταγμένοι στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα). Γιατί θα πρέπει ντε και καλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί; Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ως μειονότητα σε ένα κράτος κατά βάση Ελληνοκυπρίων.

 6. Και γιατί ,κύριε Έλληνα ,μουσουλμάνε Αλί ,δεν θέλετε μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Κύπρο ,όπως ξεκίνησε το1960 , αλλά θέλετε δύο κράτη ;;;.
  Μήπως για να έχει το Τουρκοκυπριακό κράτος σύνορα με την κοντινή του Τουρκία;;;.
  Δεν ήταν οι τουρκόφωνοι Κύπριοι Βρετανοί από το 1878, που η Οθωμανική Τουρκία πούλησε την Κύπρο στους Βρετανούς;;;.
  Δεν λειτουργούν ως σοβαρό μάλιστα κράτη οι Ομοσπονδιακές Ελβετία , Γερμανία και Βέλγιο ;;;.
  Θέλετε να είναι δείγμα κράτους το αποσχιστικό από το 1983 ‘κράτος” ,που ουδέποτε καταγράφηκε ως τέτοιο στα Ηνωμένα Έθνη;;;.
  Όλοι πια -και εσείς νομίζω- προβλέπουν ότι και η σημερινή Τουρκία με τα 17 εκατομμύρια Κούρδων -και όχι μόνο- θα εξελιχθεί -με την θέληση μάλιστα των μειονοτήτων της- σε Ομοσπονδιακό κράτος ,εκτός αν θέλει να ”τεμαχισθεί”.
  Η τηλεόραση ”γκρέμισε” την Σοβιετική Αυτοκρατορία, το διαδίκτυο θα διαλύσει όλες τις ”σκληρές” χώρες .
  Φαντάζεστε ένα 24ωρο στην Τουρκία ,χωρίς κινητά και Ιντερνέτ και με πειναλέους Τούρκους;;;.
  Δεν το εύχομαι -καρντάσια γιατί.

  • “Και γιατί ,κύριε Έλληνα ,μουσουλμάνε Αλί ,δεν θέλετε μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Κύπρο ,όπως ξεκίνησε το1960”

   Δενήταν ομοσπονδιακό το κράτος στην Κύπρο αλλά δικοινοτικό.

   “αλλά θέλετε δύο κράτη ;;;.”

   Δεν θέλω οι μουσουλμάνοι Τούρκοι να υπάγονται στην κυριαρχία αλλουνού.

   “Δεν ήταν οι τουρκόφωνοι Κύπριοι Βρετανοί από το 1878, που η Οθωμανική Τουρκία πούλησε την Κύπρο στους Βρετανούς;;;.”

   Όχι, δεν ήταν Βρετανοί. Ήταν Βρετανοί πολίτες. Άλλο το “Βρετανός” και άλλο το “Βρετανός πολίτης”.

   “Δεν λειτουργούν ως σοβαρό μάλιστα κράτη οι Ομοσπονδιακές Ελβετία , Γερμανία και Βέλγιο ;;;.”

   Λειτουργούν αλλά εδώ οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Επιπλέον, δεν υπάρχει περίπτωση οι Ελληνοκύπριοι να δουν τους Τουρκοκύπριους ως μια ισότιμη κοινότητα. Ακόμα και σήμερα τους θεωρούν ως μια απλή – και υποδιαίστερη – μειονότητα.

   “Όλοι πια -και εσείς νομίζω- προβλέπουν ότι και η σημερινή Τουρκία με τα 17 εκατομμύρια Κούρδων -και όχι μόνο- θα εξελιχθεί -με την θέληση μάλιστα των μειονοτήτων της- σε Ομοσπονδιακό κράτος ,εκτός αν θέλει να ”τεμαχισθεί”.”

   Το ότι ένα κράτος πρέπει να σέβεται τις μειονότητες του, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και ομοσπονδιακό. Επιπλέον η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα υπέρ των Κούρδων. Ιδού μερικά από αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση του AKP, πράγματα που μέχρι πριν 17 χρόνια δεν θα μπορούσαν ούτε να σκεφτούν οι Κούρδοι:

   • Ιδρύθηκε Κουρδικό Ινστιτούτο.
   • Δώθηκε η άδεια για να εκδοθούν εφημερίδες και περιοδικά στα κουρδικά, ενώ πριν δεν υπήρχαν.
   • Ιδρύθηκε Τμήμα Κουρδικής Γλώσσας στα πανεπιστήμια.
   • Δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες με βιβλία στα κουρδικά.
   • Καταργήθηκαν οι απαγορεύσεις που απαγόρευαν στους Κούρδους να γιορτάζουν τις παραδοσιακές τους γιορτές και τα έθιμα τους στα βουνά και επετράπησαν οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις τους που μέχρι τότε ήταν απαγορευμένες.
   • Δώθηκε το δικαίωμα να υπερασπίζεται κάποιος τον εαυτό του στο δικαστήριο στη μητρική του γλώσσα.
   • Καταργήθηκαν τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας.
   • Άνοιξαν ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπαίμπουν στα κουρδικά επί 24 ώρες.
   • Καταργήθηκαν τα δεκάδες σημεία ελέγχου που υπήρχαν στους δρόμους στις νοτιο-ανατολικές περιοχές της Τουρκίας.
   • Καταρργήθηκε η απαγόρευση που απαγόρευε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις στην κουρδική γλώσσα.
   • Δώθηκε η άδεια για τη χρήση των γραμμάτων Q, W, X που δεν υπήρχαν στα τουρκικά αλλά υπήρχαν στα κουρδικά.
   • Καταρργήθηκε ο “Όρκος Μας” που έλεγαν κάθε πρωί οι μαθητές στα σχολεία.
   • Επετράπη η χρήση των παλαιών κουρδικών ονομάτων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας και αναρτήθηκαν δίγλωσσες πινακίδες (ακόμα και τρίγλωσσες και τετράγλωσσες στα τουρκικά, τα κουρδικά, τα αραβικά και τα αραμαϊκά).
   • Στη ‘Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση’ (TBMM) ιδρύθηκαν επιτροπές από βουλευτές κουρδικής καταγωγής, σχετικές με τα κουρδικά θέματα.
   • Το τηλεοπτικό κανάλι TRT6 ονομάστηκε σε TRTKurdi και εκπαίμπει στα κουρδικά.
   • Δόθηκε το όνομα του Şerafettin Elçi στο αεροδρόνιο του Cizre (Τζίζρε).
   • Επετράπη για πρώτη φορά σε πολιτευτές του HDP να επισκεπτούν τον φυλακισμένο Αμπντουλλάχ Οτσαλάν στο νησί του İmralı. Απομακρύνθηκαν από τη φυλακή του νησιού οι βαρυπηνίτες.
   • Το ‘Πανεπιστήμιο του Χακκιάρι’ ονομάστηκε ‘Πανεπιστήμιο του Τσολεμέρικ’ (Çölemerik είναι το κουρδικό όνομα της πόλης Χακκιάρι).
   • Ιδρύθηκαν πανεπιστήμια, φτιάχτηκαν υποδομές – δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία, σχολεία κ.α. – σε περιοχές όπου κατοικούν Κούρδοι.
   • Η ‘κουρδική’ διάλεκτος ζαζάκι έγινε επιλεγόμενο μάθημα στα τουρκικά γυμνάσια και λύκεια (μαζί με τα αλβανικά, τα σερβοκροατικά όπως ομιλούνται στη Βοσνία, τα λαζικά, τα αραβικά, τη διάλεκτο των Τσερκέζων) κ.α.

   Πάνω από 50 βουλευτές του κόμματος AKP είναι Κούρδοι, ενώ εκλέχτηκαν πλέον και Αρμένιοι και Ασσύριοι χριστιανοί βουλευτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα