Πατριαρχείο Μόσχας και Φανάρι σε τροχιά ‘σύγκρουσης’: «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών!»

16/3/21 | 0 | 0 | 166 εμφανίσεις

Το τέλος της πανδημίας περιμένει το Πατριαρχείο Μόσχας για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το Φανάρι. Αφού έμμεσα αποκαλεί τον κ. Βαρθολομαίο σχισματικό θα επιδιώξει μια συνάντηση με τις τοπικές Εκκλησίες για να λύσουν τα όποια προβλήματα.

Τις προθέσεις της Μόσχας αποκάλυψε με δηλώσεις του ο υπεύθυνος των Εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Όπως είπε “ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, συνδέθηκε με τους σχισματικούς, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών”.

Επέμεινε δε ότι ο Βαρθολομαίος “στοχεύει να εμβαθύνει το σχίσμα και σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, είναι σημαντικό να έχουμε μια συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών”.

Ο κ. Ιλαρίων σχεδιάζει μια νέα συνάντηση των επικεφαλής των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών σε “μορφή Αμμάν” είναι απαραίτητη και θα είναι δυνατή μετά την χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Να θυμίσουμε ότι στο Αμάν με πρωτοβουλία στο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου στην οποία δεν συμμετείχαν η Μόσχα, η Αντιόχεια, η Σερβία και οι Εκκλησίες της Πολωνίας, της Τσεχίας και τις Σλοβακίας. Η συνάντηση πέρυσι είχε προκαλέσει την οργή του Φαναρίου.

Παρά την ένταση όμως ο κ.Θεόφιλος και εφέτος σχεδιάζει ανάλογη συνάντηση παρά τις αντιρρήσεις των περισσότερων ορθόοδξων Εκκλησιών.

Σχολιάζοντας την νέα έκκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς τους Προκαθημένους των Τοπικών Εκκλησιών να συνεχίσουν τον διάλογο για την επίλυση κοινών προβλημάτων, όπως πριν από ένα χρόνο στο Αμμάν, ο Ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί .

«Προφανώς, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μειωθούν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.
«Τέλος πάντων, μια τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητη, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τους εκπροσώπους των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών να συναντηθούν για να συζητήσουν τα υπάρχοντα προβλήματα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μηχανισμός που λειτούργησε μέχρι πρόσφατα, όταν ξεκίνησαν τέτοιες συναντήσεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, “δεν λειτουργεί πλέον, επειδή ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, συνδέθηκε με τους σχισματικούς, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. Και επομένως, ακόμη και αν συγκαλέσει τέτοιες συναντήσεις, τότε, ίσως, μερικές Εκκλησίες θα πάνε σε αυτές, αλλά πάρα πολλές θα το αποφύγουν με διάφορα προσχήματα.”

Ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι ο επικεφαλής του Φαναρίου παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή της συνύπαρξης των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

«Έγινε διάσπαση, κάτι το οποίο εμβαθύνεται και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εργάζεται για να εμβαθύνει περαιτέρω αυτό το διαχωρισμό. Στην υπό εξέταση κατάσταση, είναι σημαντικό να συναντηθούν οι Ορθόδοξοι προκαθήμενοι. Ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», ανέφερε.

https://europost.gr/patriarcheio-moschas-fanari-se-trochia-sygkroysis-o-patriarchis-konstantinoypolis-entachthike/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας