Πατριαρχείο Μόσχας και Φανάρι σε τροχιά ‘σύγκρουσης’: «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών!»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το τέλος της πανδημίας περιμένει το Πατριαρχείο Μόσχας για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το Φανάρι. Αφού έμμεσα αποκαλεί τον κ. Βαρθολομαίο σχισματικό θα επιδιώξει μια συνάντηση με τις τοπικές Εκκλησίες για να λύσουν τα όποια προβλήματα.

Τις προθέσεις της Μόσχας αποκάλυψε με δηλώσεις του ο υπεύθυνος των Εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Όπως είπε “ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, συνδέθηκε με τους σχισματικούς, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών”.

Επέμεινε δε ότι ο Βαρθολομαίος “στοχεύει να εμβαθύνει το σχίσμα και σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, είναι σημαντικό να έχουμε μια συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών”.

Ο κ. Ιλαρίων σχεδιάζει μια νέα συνάντηση των επικεφαλής των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών σε “μορφή Αμμάν” είναι απαραίτητη και θα είναι δυνατή μετά την χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Να θυμίσουμε ότι στο Αμάν με πρωτοβουλία στο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου στην οποία δεν συμμετείχαν η Μόσχα, η Αντιόχεια, η Σερβία και οι Εκκλησίες της Πολωνίας, της Τσεχίας και τις Σλοβακίας. Η συνάντηση πέρυσι είχε προκαλέσει την οργή του Φαναρίου.

Παρά την ένταση όμως ο κ.Θεόφιλος και εφέτος σχεδιάζει ανάλογη συνάντηση παρά τις αντιρρήσεις των περισσότερων ορθόοδξων Εκκλησιών.

Σχολιάζοντας την νέα έκκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς τους Προκαθημένους των Τοπικών Εκκλησιών να συνεχίσουν τον διάλογο για την επίλυση κοινών προβλημάτων, όπως πριν από ένα χρόνο στο Αμμάν, ο Ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί .

«Προφανώς, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μειωθούν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.
«Τέλος πάντων, μια τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητη, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τους εκπροσώπους των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών να συναντηθούν για να συζητήσουν τα υπάρχοντα προβλήματα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μηχανισμός που λειτούργησε μέχρι πρόσφατα, όταν ξεκίνησαν τέτοιες συναντήσεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, “δεν λειτουργεί πλέον, επειδή ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, συνδέθηκε με τους σχισματικούς, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. Και επομένως, ακόμη και αν συγκαλέσει τέτοιες συναντήσεις, τότε, ίσως, μερικές Εκκλησίες θα πάνε σε αυτές, αλλά πάρα πολλές θα το αποφύγουν με διάφορα προσχήματα.”

Ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι ο επικεφαλής του Φαναρίου παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή της συνύπαρξης των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

«Έγινε διάσπαση, κάτι το οποίο εμβαθύνεται και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εργάζεται για να εμβαθύνει περαιτέρω αυτό το διαχωρισμό. Στην υπό εξέταση κατάσταση, είναι σημαντικό να συναντηθούν οι Ορθόδοξοι προκαθήμενοι. Ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», ανέφερε.

https://europost.gr/patriarcheio-moschas-fanari-se-trochia-sygkroysis-o-patriarchis-konstantinoypolis-entachthike/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα