H Γη έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο, το λεγόμενο Αφήλιο: Νωρίς το πρωί βρισκόταν πάνω από 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, έναντι κατά μέσο όρο περίπου απόστασης 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
«Το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι ακριβώς όταν η Γη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από το άστρο της αποδεικνύει δραματικά ότι οι εποχές δεν εξαρτώνται από αυτή την απόσταση, όπως απίστευτα πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν», υπογραμμίζει ο Gianluca Masi, αστροφυσικός και επιστημονικός διευθυντής του Virtual Telescope.
«Εξαρτάται, μάλλον, από το γεγονός ότι ο άξονας της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο που φιλοξενεί την τροχιά της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται τον χειμώνα – λέει ο Masi– όταν στις αρχές Ιανουαρίου βρισκόμαστε στην ελάχιστη απόσταση».
Η ημερομηνία κατά την οποία ο πλανήτης μας βρίσκεται στο Αφέλιο είναι πολύ μεταβλητή: Πέρσι, για παράδειγμα, έπεσε στις 6 Ιουλίου, ενώ το 2022 έπεσε στις 4 Ιουλίου.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία της Σελήνης. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η Γη που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, αλλά το σύστημα Γης-Σελήνης, το οποίο έχει ένα κέντρο βάρους μετατοπισμένο από το κέντρο του πλανήτη.
Όταν η Σελήνη είναι γεμάτη, και επομένως στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, ο πλανήτης μας πλησιάζει περίπου 4.700 χιλιόμετρα. Αντίθετα, όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη (στη φάση της νέας Σελήνης), η τελευταία είναι λίγο πιο μακριά.
Επομένως, ο δορυφόρος μας, ανάλογα με τη θέση του, επηρεάζει την απόσταση μεταξύ του πλανήτη μας και του αστεριού μας κατά μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση ή μεταφορά της Αφελίας και της Περιήλιας (τα σημεία ελάχιστης απόστασης)
Με πληροφορίες από ansa.it
https://hellasjournal.com/2024/07/paraskevi-7-iouliou-to-proi-i-gi-eftase-sto-pio-apomakrismeno-simio-apo-ton-ilio-pano-apo-152-ekatommiria-chiliometra-makria-ti-ine-to-afilio-pos-kathorizi-tis-epoches/