Παρασκευή 5 Ιουλίου το πρωί η Γη έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ηλιο, πάνω από 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά : Τι είναι το Αφήλιο, πώς καθορίζει τις εποχές;

- Advertisement -

H  Γη έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο, το λεγόμενο Αφήλιο: Νωρίς το πρωί βρισκόταν πάνω από 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, έναντι κατά μέσο όρο περίπου απόστασης 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

«Το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι ακριβώς όταν η Γη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από το άστρο της αποδεικνύει δραματικά ότι οι εποχές δεν εξαρτώνται από αυτή την απόσταση, όπως απίστευτα πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν», υπογραμμίζει ο Gianluca Masi, αστροφυσικός και επιστημονικός διευθυντής του Virtual Telescope.

«Εξαρτάται, μάλλον, από το γεγονός ότι ο άξονας της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο που φιλοξενεί την τροχιά της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται τον χειμώνα – λέει ο Masi– όταν στις αρχές Ιανουαρίου βρισκόμαστε στην ελάχιστη απόσταση».

Η ημερομηνία κατά την οποία ο πλανήτης μας βρίσκεται στο Αφέλιο είναι πολύ μεταβλητή: Πέρσι, για παράδειγμα, έπεσε στις 6 Ιουλίου, ενώ το 2022 έπεσε στις 4 Ιουλίου.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία της Σελήνης. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η Γη που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, αλλά το σύστημα Γης-Σελήνης, το οποίο έχει ένα κέντρο βάρους μετατοπισμένο από το κέντρο του πλανήτη.

Όταν η Σελήνη είναι γεμάτη, και επομένως στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, ο πλανήτης μας πλησιάζει περίπου 4.700 χιλιόμετρα. Αντίθετα, όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη (στη φάση της νέας Σελήνης), η τελευταία είναι λίγο πιο μακριά.

Επομένως, ο δορυφόρος μας, ανάλογα με τη θέση του, επηρεάζει την απόσταση μεταξύ του πλανήτη μας και του αστεριού μας κατά μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση ή μεταφορά της Αφελίας και της Περιήλιας (τα σημεία ελάχιστης απόστασης)

Με πληροφορίες από ansa.it

https://hellasjournal.com/2024/07/paraskevi-7-iouliou-to-proi-i-gi-eftase-sto-pio-apomakrismeno-simio-apo-ton-ilio-pano-apo-152-ekatommiria-chiliometra-makria-ti-ine-to-afilio-pos-kathorizi-tis-epoches/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα