Παραιτήθηκε η Νούλαντ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Victoria Nuland, τρίτη υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ και επικριτής του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνταξιοδοτείται

ΑΡΧΕΙΟ – Η υφυπουργός Δημοσίων Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Victoria J. Nuland μιλάει κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, 27 Ιανουαρίου 2022.

Η Νούλαντ, η τρίτη υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ και συχνός στόχος κριτικής για τις επιθετικές απόψεις της για τη Ρωσία και τις ενέργειές της στην Ουκρανία, θα εγκαταλείψει τη θέση της αυτόν τον μήνα, δήλωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. (AP Photo/Susan Walsh, Pool, File)
ΑΡΧΕΙΟ – Η υφυπουργός Δημοσίων Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Victoria J. Nuland μιλάει κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, 27 Ιανουαρίου 2022. Η Νούλαντ, η τρίτη υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ και συχνός στόχος κριτικής για τις επιθετικές απόψεις της για τη Ρωσία και οι ενέργειές της στην Ουκρανία, θα εγκαταλείψει τη θέση της αυτόν τον μήνα, δήλωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. (AP Photo/Susan Walsh, Pool, File)

ΤΟΥ ΜΑΤΘΙΟΥ ΛΗ
Ενημερώθηκε στις 4:27 μ.μ. EET, 5 Μαρτίου 2024
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (AP) — Η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ και συχνός στόχος επικρίσεων για τις επιθετικές απόψεις της για τη Ρωσία και τις ενέργειές της στην Ουκρανία, θα αποχωρήσει από τη θέση της αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Nuland, μια  διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά συνταξιοδοτήθηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, επέστρεψε ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ήταν υποψήφια για να διαδεχθεί τη Γουέντι Σέρμαν ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και είχε διατελέσει εν ενεργεία αναπληρώτρια από τη συνταξιοδότηση της Σέρμαν πριν από επτά μήνες, αλλά έχασε τη μάχη όταν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον Κερτ Κάμπελ για τη δεύτερη θέση. Ο Κάμπελ ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα.

Η Νούλαντ είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα την ταραχώδη δεκαετία του 1990 και βρισκόταν στην χώρα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν.

Στη συνέχεια έγινε πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προτού διοριστεί ως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την πρώην υπουργό Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ως εκπρόσωπος του υπουργείου και αργότερα ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, η Νούλαντ προκάλεσε την οργή πολλών Ρώσων ηγετών για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει θυμηθεί πολλές φορές ότι όταν η Νούλαντ άφησε τη δουλειά της εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της θητείας του για να γίνει η κορυφαία διπλωμάτης για την Ευρώπη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον συνεχάρη που «ξεφορτώθηκε αυτή τη γυναίκα». Ο Κέρι είπε ότι απάντησε στον Λαβρόφ ότι δεν την ξεφορτώθηκε, «την προώθησα».

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken επαίνεσε τη Nuland για τις τρεισήμισι δεκαετίες δημόσιας υπηρεσίας της και την ευχαρίστησε για τον ρόλο της στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο υπό έξι προέδρους και 10 υπουργούς Εξωτερικών.

«Την διπλωματική ηγεσία της Toria στην Ουκρανία θα μελετούν οι διπλωμάτες και οι φοιτητές εξωτερικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Blinken σε μια δήλωση.

«Οι προσπάθειές της ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πλήρους κλίμακας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού για να εξασφαλίσει τη στρατηγική του αποτυχία και να βοηθήσει την Ουκρανία να εργαστεί προς την ημέρα που θα μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια της – δημοκρατικά, οικονομικά. και στρατιωτικά».

Η Νούλαντ θα αντικατασταθεί προσωρινά ως υφυπουργός από έναν άλλο διπλωμάτη καριέρας, τον Τζον Μπας, πρώην πρεσβευτή στο Αφγανιστάν που επέβλεπε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα. Αυτή τη στιγμή είναι υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη διαχείριση.

AP

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα