• Η μετατροπή πολλών κακουργημάτων σε πλημμελήματα αναμένεται να οδηγήσει περίπου 4.500 κακουργηματικές διώξεις στο αρχείο. Χιλιάδες διώξεις για κλοπές, υπεξαιρέσεις, απάτες και απιστία κατά του Δημοσίου θα εξαφανιστούν.

• Κανένας κλέφτης ή απατεώνας δεν θα διώκεται πια αν ο παθών δεν υποβάλει έγκληση. Ο αστυνομικός π.χ. που θα βλέπει κάποιους να κλέβουν ένα κατάστημα ή ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι που απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες του δεν θα μπορεί να παρέμβει και να τους συλλάβει αφού θα λείπει η έγκληση του παθόντος. Αν επίσης ένας δήμαρχος κλέβει τον δήμο του, αυτός πρέπει να υποβάλει καταγγελία κατά του εαυτού του για να διωχθεί! Γιατί ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι το αδίκημα της απιστίας κατά του Δημοσίου διώκεται μόνο κατ’ έγκληση.

• Για ανθρωποκτονίες από αμέλεια με πολλά θύματα η ανώτερη ποινή φυλάκισης των δέκα ετών μειώνεται σε μόλις πέντε. Οταν κάποιοι κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ για να διαπράξουν εμπρησμούς ή ακόμα και δολοφονίες (κατάστημα Μαρφίν), αυτοί θα διώκονται για πλημμέλημα και πιθανότατα θα καταδικάζονται σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή σε τίποτα, αφού το κράτος δεν διαθέτει σχετικές δομές. Οσοι έχουν καταδικαστεί για κατασκευή τέτοιων βομβών θα αφεθούν ελεύθεροι.

• Η σύσταση συμμορίας από κακούργημα γίνεται πλημμέλημα και είτε θα πάψουν οι διώξεις, είτε θα βγουν από τη φυλακή όσοι είναι ακόμη εκεί. Οσα αδικήματα, που προσδιορίζονται από ειδικούς νόμους, τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη μετατρέπονται σε πλημμελήματα και προφανώς υποκύπτουν σε παραγραφή. Πρόκειται για τα αδικήματα βαριάς φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής που τελέστηκαν με χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Αν εξαιρέσει κανείς τη μείωση κάποιων υπερβολικά υψηλών ποινών και τον περιορισμό της φάμπρικας της αναστολής έκτισης των ποινών που καλώς θεσπίζονται, εύλογα ο κ. Φλωρίδης «εκπλήσσεται για τη συνωμοσία σιωπής για όλα αυτά που ετοιμάζονται», αν όντως αποδίδει με ακρίβεια το τι μας επιφυλάσσει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Θα προλάβει η πρώτη φορά Αριστερά να μας εντάξει και σε έναν παράδεισο προστατευμένης πια ανομίας; Αν ψηφιστεί βιαστικά αυτός ο νέος Ποινικός Κώδικας, θα είναι πια πολύ αργά για διορθώσεις.

in.gr