Παντελής Οικονόμου: ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Οικονόμου
Λέγεται πως όταν περιφρονούμε τα μαθήματα της ιστορίας, αυτή μας εκδικείται. Ποιό είναι λοιπόν το λάθος που διέπραξαν οι ισχυροί πρωταγωνιστές της πολεμικής διένεξης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσία; Διότι αναμφισβήτητα, καμία πλευρά δεν ελέγχει σήμερα την εξέλιξη της σύρραξης, ούτε γνωρίζει το τέλος της. Στην ιστορία των βίαιων αντιπαραθέσεων των τελευταίων ογδόντα ετών υπάρχουν αρκετά παραδείγματα γεωπολιτικών κρίσεων με εμπλοκή πυρηνικών δυνάμεων. Δύο κατηγορίες γεγονότων μπορούν να οδηγήσουν, με διαφορετική πορεία η κάθε μια, στο ίδιο συμπέρασμα. Στην καταλυτική ισχύ των πυρηνικών όπλων. Στο ότι η απειλή χρήσης τους λειτουργεί αποφασιστικά υπέρ του κατόχου τους και επίσης, όταν η πυρηνική απειλή απουσιάζει ο κάτοχος πυρηνικών όπλων συχνά ηττάται.
Στη πρώτη περίπτωση το παράδειγμα δημιούργησαν οι δύο ατομικές βόμβες των ΗΠΑ που ρίχθηκαν στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ΠΠ. Υστερα από έξη ημέρες η Ιαπωνία παραδόθηκε. Στη συνέχεια, στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ ευρισκόμενο σε μειονεκτική θέση απείλησε με χρήση πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να το βοηθήσουν. Η έκβαση της σύγκρουσης αντιστράφηκε και σύντομα ο πόλεμος τερματίστηκε. Στην «κρίση της Κούβας», όταν οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν ότι η Ρωσία εγκαθιστούσε πυραύλους στη γειτονιά τους απείλησαν με πυρηνική επίθεση. Μέσα σε δεκατρείς ημέρες τερματίστηκε μια μεγάλη πυρηνική κρίση. Και τέλος το 2019, σε μια κορύφωση της διαμάχης των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Καν απείλησε στον ΟΗΕ με πυρηνική πρωτοβουλία της χώρας του. Σύντομα, οι δύο πλευρές τερμάτισαν την άκρως επικίνδυνη διένεξή τους.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει σειρά από στρατηγικές ήττες πυρηνικών δυνάμεων όταν δεν είχαν κάνει απειλητική χρήση της πυρηνικής τους ικανότητας: Η Αγγλία έχασε στην Αίγυπτο (Σουέζ), η Γαλλία στην Αλγερία, οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν, η Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν και τέλος η τελευταία κατέρρευσε ενώ καθόταν πάνω στο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου.
Τι φταίει λοιπόν που στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει σήμερα ένα άκρως επικίνδυνο αδιέξοδο; Δεν ήταν χρήσιμες οι διδαχές της ιστορίας; ‘Η μήπως διαβάστηκαν λανθασμένα και όπως βόλευε σε έναν κάτοχο πυρηνικών όπλων; Φρονώ πως συμβαίνει το δεύτερο. Δεν υπάρχει ακριβές ιστορικό προηγούμενο. Ποτέ μια πυρηνική δύναμη δεν διεκδίκησε το όποιο δίκιο της στο έδαφος ενός μη πυρηνικού αντιπάλου της με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον παντός εμπλεκομένου. Όλοι μέχρι σήμερα, όπως δείχνουν τα αναφερθέντα παραδείγματα, υπολόγιζαν τις ανεξέλεγκτες καταστροφικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων του αντιπάλου τους. Οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις μέχρι χθες αναθεμάτιζαν το «πρώτο πυρηνικό χτύπημα» (first strike) και εξυμνούσαν την ειρηνική ισχύ της πυρηνικής αποτροπής. Ένα μόλις μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ομόφωνα και οι πέντε ισχυροί διακήρυξαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι: «Ενας πυρηνικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή. Θα είναι καταστροφή για όλους. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».
Ο ένας όμως εξ αυτών, η Ρωσία, λίγο αργότερα τόλμησε το αντίθετο στην Ουκρανία. Διακήρυξε, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επαναλαμβάνει σαφέστατα, πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα, εάν θεωρήσει ότι κινδυνεύει υπαρξιακά. Αναδεικνύει έτσι τον επικίνδυνο παραλογισμό της πυρηνικής αποτροπής. Και την υποκρισία των εξαγγελιών όλων τους, θα συμπλήρωνα. Διότι θα πρέπει να επισημάνουμε πως και οι πέντε υπερδυνάμεις δεν αποκλείουν στους σχεδιασμούς εθνικής ασφάλειας των χωρών τους το «πρώτο πυρηνικό χτύπημα, εάν η χώρα τους κινδυνεύσει υπαρξιακά». Δηλαδή, εξαίρεση στις επίσημες εξαγγελίες τους που φυσικά σκοπεύει στην «ικανοποίηση» της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Πολύ φοβάμαι ότι η ιστορία μας οδηγεί κυνικά στο συμπέρασμα πως για να τερματιστεί με ανθρώπινη πρωτοβουλία ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να απαντήσουν στη ρωσική πυρηνική πρόκληση επίσης με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Όπως ακριβώς έκανε ο Κένεντι στην κρίση της Κούβας, και ο Καν στην κρίση του Κασμίρ. Δηλαδή να ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου παίζοντας κορώνα-γράμματα την τύχη της ανθρωπότητας.
Μεθαύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί, όπως κάθε χρόνο, η ώρα του «ρολογιού της συντέλειας του κόσμου» (doomsday clock). Σίγουρα δεν είναι προφήτης αυτός που σήμερα ισχυριστεί ότι οι δείκτες του ρολογιού θα έχουν προχωρήσει κι άλλο προς τα μεσάνυχτα. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι ειδικοί, μεταξύ των οποίων και δεκατρείς νομπελίστες, έχουν τοποθετήσει τον λεπτοδείκτη στα 100 δευτερόλεπτα πριν τις 12:00. Κοντύτερα στον Αρμαγεδδώνα παρά ποτέ. Ίδωμεν …
——-
Ο δρ Παντελής Οικονόμου είναι πρώην επιθεωρητής μη διάδοσης πυρηνικών όπλων του ΙΑΕΑ, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγγραφέας του «Παγκόσμια Πυρηνική Απειλή» (εκδ. Ι. Σιδέρη, 2019)
Καθημερινή
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η εγκατάσταση των πυραύλων της ΕΣΣΔ στη Κούβα έγινε αφού πρώτα οι Αμερικανοί είχαν τοποθετήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Τουρκία. Η κρίση έληξε με αμοιβαία απόσυρση των
    πυραύλων…

  2. Συνταρακτική αποκάλυψη Wikileaks: Τα μυστικά τηλεγραφήματα για τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας – Επί 30 χρόνια σχεδίαζαν οι ΗΠΑ την… «Ουκρανία»

    Πολλές φορές έχω επισημάνει ότι μπορεί να γράφομε/σχολιάζομε με βάση αυτό που βλέπομε κι αυτό δεν είναι παρά η κορυφή τού παγόβουνου. Ποιος πραγματικά ξέρει τι γίνεται στα παρασκήνια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα