Παίζει τα ρέστα του με τις παροχές προσδοκώντας “μικρή ήττα”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με την κατάθεση των δύο τροπολογιών-παροχών χθες βράδυ στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις τριπλές κάλπες (ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές). Οι 120 δόσεις, η μείωση του ΦΠΑ και η λεγόμενη 13η σύνταξη (στην πραγματικότητα είναι ένα ετήσιο επίδομα κι όχι 13η σύνταξη) είναι στην πραγματικότητα τα όπλα, με τα οποία το κυβερνών κόμμα κάνει την ύστατη προσπάθεια να μειώσει την απόσταση που το χωρίζει από τη ΝΔ, σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Στην χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Άλφα”, ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος, μιλώντας για ντέρμπι, αλλά και για νίκη του κόμματός του. Δώδεκα μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, βέβαια, δεν θα μπορούσε να δηλώσει κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο Μαξίμου έχουν επενδύσει στο σενάριο της “μικρής ήττας”. Ελπίζουν ότι εάν στις ευρωεκλογές η διαφορά είναι μικρότερη των τεσσάρων μονάδων, θα ενσκύψει γκρίνια στη ΝΔ, ενώ αντίθετα θα δημιουργηθεί εκλογική δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο επειδή θα διαψευσθούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση πάνω από έξι μονάδες.

Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν ακόμα μετρήσει πόσο θα επηρεάσει το πακέτο των κυβερνητικών παροχών τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά κατά γενική ομολογία θα τον επηρεάσουν. Ένας ολόκληρος κόσμος, που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, τις περιμένει με μεγάλη προσδοκία. Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες ενδείξεις, η ψαλίδα μπορεί να κλείσει, αλλά όχι στον βαθμό που προσδοκά ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του.

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ –σύμφωνα με πληροφορίες– δεν υποτιμά την εκλογική επίπτωση που μπορεί να έχει το πακέτο των παροχών. Μπορεί να τις καταγγέλλει ως προεκλογικές, όπως και είναι, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τις ψηφίσει. Κάνει, όμως, ό,τι μπορεί για να τις αποδομήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 για να υποστηρίξει ότι αντί για 13η σύνταξη οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν την 12η.

Η «αντιλαϊκή» ατζέντα Μητσοτάκη

Όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ, η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογία για μείωσή του από 24% σε 13% για όλα τα είδη της εστίασης. Ο Γιάννης Βρούτσης είπε χαρακτηριστικά: «Αυτόν τον ΦΠΑ της εστίασης τον είχαμε πάρει και τον είχαμε πάει εμείς στο 13%, κύριε Τσακαλώτο. Τον πήρατε εσείς και τον πήγατε στο 24%. Και με αυτό το 24%, που τώρα μετά επαίνων λέτε ότι μειώνετε, κάνετε ημιτελή δουλειά. Κάνετε μία δουλειά, στην οποία, ουσιαστικά, το 55% αυτών που επηρεάζουν τον ΦΠΑ της εστίασης μένει απ’ έξω. Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο, θα αναμετρηθείτε με την τροπολογία που θα καταθέσει η ΝΔ και θα είναι η πραγματική μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης, όπως το είχαμε κάνει πράξη το 2014 κι όπως το λέμε στο οικονομικό μας πρόγραμμα».

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται, βέβαια, να σηκώσει το γάντι που θα της πετάξει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ήδη το πακέτο των παροχών έχει υπερβεί τα δημοσιονομικά περιθώρια. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που έχει προκαλέσει και επιφυλάξεις στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο, κυρίως εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Στο Μαξίμου, όμως, είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, έχοντας συνείδηση ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την επίθεσή του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «έχει μία βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός. Χθες το τερμάτισε. Είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη θέση: ότι κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας να 

για την συνέχεια slpress.gr/politiki/paizei-ta-resta-toy-me-tis-paroches-prosdokontas-mikri-itta/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα