Πέτρος Λάζος-Όχι εάν θα πέσει, αλλά πότε…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η φωτογραφία του Recep Tayyip Erdogan με τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden, μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη την Κυριακή, ήταν μία έκπληξη. Όπως έκπληξη αποτέλεσε και η ίδια η συνάντηση!

Λίγες μόλις ώρες πριν, όλες οι πληροφορίες ήθελαν τη συνάντηση να πραγματοποιείται ένα ή δύο εικοσιτετράωρα αργότερα στη Γλασκόβη, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή. Η τουρκική πλευρά επέμενε όμως, να γίνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης του G20.

Κι όπως αποδείχτηκε, είχε σοβαρούς λόγους να επιμένει μιας και ο Τούρκος πρόεδρος δεν πήγε στη Σκωτία. Επειδή λέει, υπήρξε διαφωνία με τη Βρετανική πλευρά, για τον… αριθμό των αυτοκινήτων που μπορούσαν να συνοδεύουν τον Τούρκο ηγέτη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο!

Κάπως τα λέγανε αυτά τα παραμύθια, κάποτε! Και στην Τουρκία…

Η συνάντηση αυτή καθαυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν παρήγαγε τίποτε καλό για τη γείτονα. Και μόνο να σκεφτεί κανείς πως ο Ερντογάν, όταν βγήκε ισχυριζόταν πως δεν συζητήθηκαν καθόλου θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ξεκάθαρα ότι συζητήθηκαν τόσο η Ανατολική Μεσόγειος, όσο και η ανάγκη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταλαβαίνει πόσο καλά πήγε η συνάντηση για τα τουρκικά συμφέροντα.

Ακόμη και αυτή η “διπλωματική” και πολιτική απάντηση Μπάιντεν, περί ευθύνης του Κογκρέσου για την αγορά των νέων αεροσκαφών και των εκσυγχρονιστικών κιτ για τα F-16, πρακτικά αποτελεί απόρριψη του αιτήματος Ερντογάν. Μιας και είναι πασίγνωστο πως ο αμερικανικός νόμος (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA) προβλέπει ξεκάθαρα ότι χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων, δεν μπορεί να προμηθευτεί αμερικανικά όπλα.

Η εύλογη απορία είναι: “τι κέρδισε λοιπόν ο Ερντογάν, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Biden; Την οποία επιζητούσε εδώ και μήνες;”. Η απάντηση είναι το ίδιο εύλογη και εύκολη: τίποτε πέρα από την φωτογραφία!

Ναι! Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο πάλαι ποτέ κουμπάρος δέχτηκε όλες αυτές τις ηχηρές σφαλιάρες, αυτήν την ταπεινωτική διπλωματική ήττα μόνο και μόνο για να έχει την… τιμή να φωτογραφηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Διότι αυτή η φωτογραφία είναι η απόδειξη (κατ’ αυτόν τουλάχιστον) εκείνου που πασχίζει ν’ αποδείξει στο εσωτερικό της χώρας του, εδώ και μήνες: ότι η Δύση εξακολουθεί να θεωρεί τον Ερντογάν αξιόπιστο συνομιλητή, με μελλοντικές προοπτικές. Εδώ και κάμποσους μήνες βλέπετε, στην Τουρκία οργιάζει η φήμη ότι η Δύση θεωρεί τον Ταγίπ Ερντογάν “τελειωμένο” και δεν έχει καμία διάθεση να συνδιαλλαγεί μαζί του, πως απλά περιμένει να τον δει να χάνει την εξουσία για να συζητήσει με τον διάδοχό του!

Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό δεν ισχύει. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που υπονοεί η φήμη και οι αντίπαλοι του ΑΚΡ. Είναι όμως βέβαιο ότι η Δύση βλέπει ότι ο Ερντογάν χάνει συνεχώς ερείσματα στον λαό και πως δεν είναι μακριά η ημέρα που θα πρέπει ν’ αποφασίσει είτε να επιβάλλει κανονική δικτατορία, είτε ν’ αποσυρθεί.

Αμφότερα εξαιρετικά δύσκολα να υλοποιηθούν αλλά η πραγματικότητα είναι μία: Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, με τον πληθωρισμό να τρέχει επίσημα με 20% περίπου, ενώ το πραγματικό αλλά ανεπίσημο μέγεθος ξεπερνά το 40% και το ποσοστό φτώχειας ξεπερνά το 12% του πληθυσμού, το υψηλότερο εδώ και δεκαετίες. Οι μετρήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι θεωρούν υπεύθυνο για την κατάσταση της οικονομίας τον Ερντογάν (80% του εκλογικού σώματος, 60% των ψηφοφόρων του κόμματός του), ενώ είναι η πρώτη φορά σε 19 χρόνια που σύσσωμη η τουρκική επιχειρηματική κοινότητα διαμαρτύρεται δημόσια και έντονα για την πολιτική της “ανάπτυξης με κάθε θυσία και κάθε κόστος” που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Ερντογάν. Πολιτική η οποία δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας…

Το χειρότερο όμως είναι ότι η συγκεκριμένη στάση των επιχειρηματιών, επικροτείται και στηρίζεται και από το υπόλοιπο τουρκικό κατεστημένο, το περιβόητο “βαθύ” κράτος, το οποίο βλέπει στην κατακόρυφη πτώση Ερντογάν, μια διπλή ευκαιρία. Ευκαιρία αφενός εκδίκησης για όσα υπέστη τα τελευταία 20 χρόνια και αφετέρου ανάκτησης των ηνίων της εξουσίας. Ευκαιρία την οποία δύσκολα θα αφήσει να πάει χαμένη.

Αύριο Τετάρτη 3/11/2021, ο Erdogan θα γιορτάσει την 19η επέτειο από την πρώτη εκλογική του νίκη σε εθνικό επίπεδο, το 2002. Υπό αυτές τις δεδομένες συνθήκες, το μοναδικό ζητούμενο είναι εάν θα γιορτάσει και την 20η, ευρισκόμενος στην εξουσία. Και οι περισσότεροι παρατηρητές, ουδέτεροι και μη, το θεωρούν απίθανο…

[email protected]

https://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3592253/oxi-ean-tha-pesei-alla-pote

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα