Έρευνα έχει ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) εναντίον 5 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων για φερόμενα «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία.

The Guardian

Σύμφωνα με την βρετανική «The Guardian», η δολοφονία ενός υπόπτου του ISIS από στρατιώτες της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS) σε επιχείρηση στη Συρία πριν από δύο χρόνια τέθηκε στο προσκήνιο. Υποστηρίζεται ότι οι στρατιώτες βιαιοπράγησαν υπερβολικά εναντίον του υπόπτου.

Από την άλλη πλευρά, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ηνωμένου Βασιλείου BBC έγραψε ότι οι στρατιώτες δεν συνελήφθησαν, αλλά ξεκίνησε έρευνα.

Ισχυριζόμενοι ότι ο κάθε ύποπτος αποτελεί νόμιμη απειλή, το προσωπικό της SAS υποστηρίζει ότι το περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι η SAS υποστηρίζει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ενάντια στο DAESH για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την έρευνα. Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν το θέμα, αλλά έλαβαν κάθε κατηγορία στα σοβαρά.

Η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να διερευνηθούν σοβαρά.

Στη χώρα όπου οι Βρετανοί στρατιώτες σπάνια δικάζονται και καταδικάζονται για «εγκλήματα πολέμου», όλα τα βλέμματα στράφηκαν ξανά στην SAS στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία 80 ανθρώπων στο Αφγανιστάν.

Όπως και στην έρευνα για το Αφγανιστάν, η ταυτότητα του προσωπικού δεν αναμένεται να αποκαλυφθεί στην έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

Διεξάγοντας επικίνδυνες αποστολές με απόλυτη μυστικότητα, η SAS εκτελεί αυτές τις αποστολές σε περιοχές όπου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επίσημη στρατιωτική παρουσία.

Πέντε Βρετανοί στρατιωτικοί κατηγορούνται για «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία