Πέθανε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την τελευταία του πνοή άφησε  στα 92 του χρόνια ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.

Ο ομότιμος καθηγητής που συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη και το μεγάλο σεισμό του 1978 έφυγε σήμερα το πρωί της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2022.

Ο Βασίλης Παπαζάχος, γεννήθηκε το 1930 στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961). Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964) όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού.

Διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1956) και επιμελητής στο ίδιο Ινστιτούτο (1961). Εκλέχτηκε παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (1982-1987) και διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών – ΙΤΣΑΚ (1983-1999).

Δίδαξε επί σειρά δεκαετιών 14 μαθήματα Γεωφυσικής, συνέγραψε 9 βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών. Συγκρότησε τρεις ερευνητικές ομάδες (1964, 1977, 1980) από σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων που κατέλαβαν υψηλές πανεπιστημιακές θέσεις ή στελέχωσαν ερευνητικούς ή άλλους φορείς.

Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στο επιστημονικό του έργο υπάρχουν πάνω από 1000 αναφορές άλλων επιστημόνων σε διεθνείς δημοσιεύσεις. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου Ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965), του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981) και του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).

Συνέβαλε στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Δημοσίευσε σειρά άρθρων πάνω σε γενικότερα θέματα έρευνας και παιδείας, συμμετείχε ενεργά σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση (μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης κ.λ.π.).

Πέθανε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ”Χωριάτης” και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος από το Σμόκοβο-Καρδίτσας -υπάρχουν ιαματικά λουτρά εκεί- ”τα βρήκαν πολύ καλά” μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης στις 20 Ιουνίου 1978 με τον ”χωριάτη, όπως τον έλεγαν οι Αθηναίοι” τον από την Πρώτη -Σερρών πρωθυπουργό αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή (μπορεί να βρεθούν στον απάνω κόσμο και να θυμηθούν την τότε άριστη συνεργασία τους) .
    Τώρα πως ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος δήλωσε αργότερα ότι ήταν κομμουνιστής (σοβιετόφιλος όπως όλοι τότε οι ομόφρονές του) και το 1956 -όταν εφαρμόζονταν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων- διορίστηκε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και από το 1961-1964 -μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ ,-στις οποίες δεν ”πλησίαζε καν ” κανένας κομμουνιστής- είναι ένα ερώτημα ,που θέλει μια απάντηση για να μη γίνεται κατάχρηση ορισμένων πολιτικών τοποθετήσεων και πολιτική εκμετάλλευσή τους;;;.
    Στη συλλογική μνήμη των Θεσσαλονικέων καταγράφηκε ως ο εξαίρετος ειδικός για τους σεισμούς με επάρκεια γνώσεων ,αλλά και μοναδική πειθώ προς αυτούς από το 1978 ως την αφυπηρτέτησή του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 1998 , οι οποίοι Θεσσαλονικείς επιπλέον τον μακαρίζουν γιατί άφησε στο δικό του πόστο για τους σεισμούς τον γιο του Κωνσταντίνο ,επίσης εξαίρετο επιστήμονα σεισμολογίας και καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου . Θεσσαλονίκης.
    Ελπίζεται να μη ταφεί – όπου ταφεί-με πολιτική κηδεία.
    Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να μη τον ξεχνούν και οι συγγενείς του και οι
    Θεσσαλονικείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα