Δεν θέλουμε να δούμε ξανά περιόδους όπως η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το 2020, είπε ο Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist
«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα ότι η ενέργεια πρέπει να είναι οδηγός συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά περιόδους όπως η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το 2020. Και νομίζω ότι σήμερα η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί δραστικά από τότε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη για την Ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το κοινό.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας με αλυσίδες εφοδιασμού που βρίσκονται υπό κινεζικό έλεγχο. Η διαφοροποίηση των πηγών είναι πολύ σημαντική και η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παίξει ρόλο εδώ μέσα από τους κρίσιμους ορυκτούς πόρους της και τη μεγάλη βιομηχανική της ικανότητα».
Λίγο πριν, κατά την ομιλία του, είχε επισημάνει ότι «οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας» και πως «το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Αναφέρθηκε δε στη δυναμική που διακρίνει στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή αλλά και στα ανανεώσιμα. Επίσης, στο φυσικό αέριο, ως τομέα ο οποίος «έχει μεταμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης προσφέροντας γεωπολιτικές ευκαιρίες».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζέφρι Πάιατ μιλώντας το περασμένο μήνα στο στο City Hub Events στην Αλεξανδρούπολη είχε αναφερθεί στις τρεις κινήσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
Το Βήμα
Είναι αυτός που προετοίμασε ως πρέσβης τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μέχρι σήμερα 400.000 νεκροί, αυτά ξέχασε να τα πει στον Economist.
Μακριά από τον Πάιατ επαγγελματίας ανθέλληνας.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν αισθήματα (“ανθ”- κάτι κλπ.). Ο Πάιατ είναι Αμερικανός πρέσβης και κάνει αυτό που τού υπαγορεύει το State Dpt., ή αυτό που θεωρεί καλό για την χώρα του. Κάποτε πρέπει να σταματήσομε να είμαστε αφελείς.
Αυτό που πρέπει να μάς απασχολεί είναι όχι τα πρόσωπα, αλλά το κράτος, οι ΗΠΑ εν προκειμένω, που στηρίζει την Τουρκία ουσιαστικά, εν τη προσπαθεία της διατηρήσεως ενιαίου νατοϊκού χώρου στην Μεσόγειο.