Πάιατ: Πάντα πιθανό ένα επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την ανησυχία του ότι πάντα είναι πιθανό ένα επεισόδιο όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έδειξαν «πολύ γρήγορα αντανακλαστικά». Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι άλλαξε ταχέως τη γεωπολιτική της περιοχής. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα»,
είπε ο κ. Πάιατ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανάδειξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν και έκανε λόγο για πολύ θερμή συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την 25η Μαρτίου. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο», τόνισε ο κ. Πάιατ, ενώ συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Πάιατ διέκρινε και τις δύο χρονικές στιγμές που έχουν σημαδέψει τη σχεδόν πενταετή θητεία του στην Αθήνα. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα το 2016, αλλά και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.
Παρέμβαση Ελπιδοφόρου

Την ίδια στιγμή, να αναθεωρήσει η Τουρκία την απόφασή της για την Αγία Σοφία ζήτησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ τον Δελφών, όπου συνομίλησε με τον διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά. «Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές», υπογράμμισε και αναρωτήθηκε αν «η Τουρκία επιστρέφει στο οθωμανικό της παρελθόν, στην προ-δημοκρατική Τουρκία». Ο κ. Ελπιδοφόρος αποκάλυψε ότι τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Οσον αφορά την τρέχουσα συγκυρία και τα ζητήματα που ανέδειξε η πανδημία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης, καθώς, όπως ανέφερε, «ο ορθός λόγος και η επιστήμη είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Αυτό που τον ξεχωρίζει από την υπόλοιπη δημιουργία».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα