Νίκος Ιγγλέσης: Ο EAST MED ΤΟ NON PAPER ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΟΛΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

                                                                                                        Του Νίκου Ιγγλέση

Ένα non paper (άτυπο έγγραφο) που έστειλε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στο Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και αναφέρεται στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, προκάλεσε σύγχυση και μεγάλη αναταραχή σε δημοσιογράφους και κάθε είδους αναλυτές στην Αθήνα και τη Λευκωσία, που επιχείρησαν να το ερμηνεύσουν.

Γράφτηκε και ειπώθηκε ότι: «οι Αμερικανοί τελειώνουν τον East Med», «οριστικό τέλος στον αγωγό», «τέλος στο εθνικό αφήγημα», «τέλος εποχής», «θρίαμβος της τουρκικής πολιτικής», «ολόκληρη μυθολογία κατέρρευσε», «οι Αμερικανοί ενταφιάζουν τον East Med εις βάρος των εθνικών συμφερόντων», «μπήκε τέλος στη νέα μεγάλη ιδέα» κ.α. Λίγη ψυχραιμία παιδιά δε θα σας βλάψει.

Στο άτυπο έγγραφο που προέρχεται από τη γραφειοκρατία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, λόγω υψηλού κόστους, καθώς και ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή (προφανώς υπονοεί τις αντιδράσεις της Τουρκίας). Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ είχε στηρίξει τον αγωγό με δηλώσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο και όχι με non paper.

Μόνο που οι Αμερικανοί δεν εμπλέκονται πρακτικά με το συγκεκριμένο σχέδιο. Η κατασκευή του αγωγού East Med έχει αποφασιστεί με Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ που υπογράφτηκε στις 21-1-2020. Επίσης η ΕΕ, θεωρώντας το έργο στρατηγικής σημασίας, το έχει χαρακτηρίσει «κοινού ενδιαφέροντος» (Project of Common Interest) και έχει χρηματοδοτήσει τις μελέτες υλοποίησής του, οι οποίες πρακτικά έχουν ολοκληρωθεί. Αν αποφασιστεί η υλοποίηση του αγωγού, η χρηματοδότησή του θα γίνει από τις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευσή του, οι οποίες δε θα είναι κατ’ ανάγκην αμερικανικές.

Το non paper των Αμερικανών δεν αποσκοπεί στο να ενισχύσει τις τουρκικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο (όπως γράφτηκε κατά κόρον), αλλά, στο να ευνοήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ με το non paper αποσύρουν τη διπλωματική και μόνο στήριξή τους στον East Med, παράλληλα, στηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου (Euro-Asia & Euro-Africa Interconnectors). Αμφότερα αυτά τα δύο ηλεκτρικά καλώδια θα διέλθουν από την ίδια περιοχή με τον East Med. Περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί μέρος της υφαλοκρηπίδας της στην Α. Μεσόγειο, τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο East Med μπορεί να μην υλοποιηθεί αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στην απόσυρση τού  αμερικανικού ενδιαφέροντος. Εξ’ άλλου, δε ζούμε στις δεκαετίες του «ψυχρού πολέμου» ή στη δεκαετία του ’90 οπότε μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, ήταν αναγκασμένες να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων στο μπλοκ των οποίων ανήκαν. Τώρα ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο πολυπολικός και κάθε χώρα, μικρή ή μεσαία, μπορεί να διεκδικεί βαθμίδες εθνικής αυτονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κατασκευή του Nord Stream-2 στη Βαλτική, ούτε την παραχώρηση του λιμανιού τού Πειραιά στην COSCO (τώρα, σε κάθε ευκαιρία γκρινιάζουν), ούτε την εγκατάσταση των Κινέζων στη Χάιφα.

Στην προοπτική του East Med δεν αντιδρά μόνο η Τουρκία αλλά και η Ρωσία που δε θα ήθελε έναν επιπλέον αγωγό που θα μείωνε το μερίδιό της στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Τώρα οι Αμερικανοί δεν ενθαρρύνουν τον αγωγό γιατί η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς έχει καταστήσει ανταγωνιστικό το δικό τους σχιστολιθικό αέριο που μέχρι πρόσφατα ήταν ακριβότερο.

Στο εσωτερικό κάποιοι δημοσιογράφοι και αναλυτές είναι πανευτυχείς, άλλοι γιατί είναι ενδοτικοί και δε θέλουν να προκαλούμε τον «αγαθό γίγαντα», την Τουρκία. Άλλοι γιατί είναι φιλορώσοι. Άλλοι γιατί είναι αντίθετοι με το σιωνιστικό Ισραήλ. Κάποιος, μάλιστα, ευχαρίστησε την Αμερική για τη «σφαλιάρα» που μας έδωσε και έτσι θα απαλλαγούμε από αυτόν τον «τρισκατάρατο» αγωγό. Παιδιά ψυχραιμία, γράψτε και καμιά ανάλυση για το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας μας.

Ο East Med είναι ένα στρατηγικό γεωοικονομικό σχέδιο υψηλού κόστους, αλλά, για να πραγματοποιηθεί πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν ικανά κοιτάσματα φυσικού αερίου να τον γεμίσουν. Εξ’ αρχής βασιζόταν όχι μόνο στα πεδία της ισραηλινής και κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στο δυναμικό των πεδίων νοτιοανατολικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στον ελλαδικό χώρο θα καθιστούσε τον East Med οικονομικά αποδοτικό, που είναι το ζητούμενο.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στο αφήγημα της «ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» που επιβάλλει την «πράσινη μετάβαση». Αντί να ασχολείται με την εξεύρεση και εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων, ώστε η Ελλάδα να μην είναι μόνο διαμετακομιστικός κόμβος αλλά και παραγωγός φυσικού αερίου, ασχολείται με ανεμόμυλους (ανεμογεννήτριες κλπ). Με το λάβαρο της «πράσινης μετάβασης» που έχει υψώσει η κυβέρνηση, αποθαρρύνει ουσιαστικά τις ξένες εταιρείες που έχουν αναλάβει την εξερεύνηση των ελληνικών θαλασσίων οικοπέδων. Αν κάποιος θέλει να σκοτώσει τον East Med αυτός είναι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και το non paper των Αμερικανών θα αποτελέσει τη δικαιολογία της.

Βλέπε σχετικό άρθρο East Med ή Turk Stream; από 8-1-20 στο www.greekattack.gr

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το θέμα East med έχει δύο διαστάσεις: την τεχνοοικονομική και την πολιτικο-διπλωματική. Η Ελλάδα είχε ανεβάσει ψηλά την πολιτικο-διπλωματική διάσταση τονίζοντας τον παραμερισμό της Τουρκίας, τις συμμαχίες κλπ. , οπότε μετά την σφαλιάρα των ΗΠΑ τα μαζεύει και ρίχνει το βάρος πλέον στην τεχνοοικονομική διάσταση (μη βιώσιμος) για να μετριάσει τις απώλειες.
  Η αλήθεια λέει ότι η Ελλάδα ηττήθηκε πολιτικά και κέρδισε η Τουρκία να αποτρέψει τον αγωγό με την αμερικανική βοήθεια. Δηλ. οι ΗΠΑ επιλέγουν και Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο. Το είπε ξεκάθαρα ο Ζεμενίδης στις ανιχνεύσεις μόνο για 5+1 μιλάμε. ΟΥΤΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ! Η Ελλάδα λόγω ιφιγενοποίησης της εξωτερικής της πολιτικής δεν μπορεί να αντιληφθεί τι αποφασίζεται πίσω από την πλάτη της. Όπλα αγοράζει και πανηγυρίζει πως έχει προστάτες.
  Το άλλο θέμα που σχετίζεται με τον αγωγό είναι η πολιτική των ΗΠΑ. Ακύρωσαν τον αγωγό Μπουργάς – Αλεξανδρούπολη και τώρα ακυρώνουν τον east med. Αυτό εκτός τους πολιτικούς λόγους εξυπηρετεί τα οικονομικά τους συμφέροντα για LNG και όχι αγωγούς (η Ρωσία υπερισχύει).
  Η Γαλλία με τη Γερμανία συμφώνησαν να χαρακτηρίσουν πράσινη ενέργεια την πυρηνική και το φυσικό αέριο γιατί αυτό τους συμφέρει και οι ΗΠΑ ακύρωσαν τον East med διότι δεν είναι πράσινη ενέργεια λέει το ΦΑ!. Ότι θέλει η κάθε χώρα το βαφτίζει πράσινη ενέργεια για να υπερισχύσει των άλλων μορφών ενέργειας.
  Η Ελλάδα δεν ξέρει τι θέλει. Μπήκε στην τριμερή για τον East med και μετά ο ΥΠΕΞ δηλώνει δεν θα κάνουμε Μεξικό το Αιγαίο (δηλ. όχι στους υδρογονάνθρακες). Μπάχαλο στρατηγικής που το πληρώνει ο κόσμος με τις τσουχτερές τιμές σε ρεύμα, πετρέλαιο, και φυσικό αέριο.

 2. Παραθέτω τη σχετική έρευνα και ας διαλέξουμε τη λέξη.
  +——————————————————————–+
  Δ. Δημητράκου.
  Μέγα Λεξικόν ὅλης τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης.
  Εκδόσεις ΔΟΜΗ Α.Ε.
  Αθήναι
  1964
  +——————————————————————–+
  Τόμος Α
  σελ 123
  ===
  αἰόλος-η-ον εὐκίνητος, ὁρμητικός
  2) ὁ τὸ χρῶμα μεταβάλλων, ἀπαστράπτων.
  3) μτφ. εὐμετάβολος, ἄστατος
  4) δολιος, πανοῦργος.
  ===
  Τόμος ΣΤ
  σελ 3177-3178
  ===
  ἕωλος-ον [ πιθ. ἕως, ἡώς|κ. νεώτ. ὁ ἐκ τῆς
  προηγουμένης ἡμέρα ἀπομείνας, ὑπολειφθείς,
  χθεσινός, παλαιός, μπαγιάτικος, ἀντίθ. πρόσφατος,
  νωπός, φρέσκος, έπί τροφῶν.
  2) ἐπί πράξεων, παλαιός, ἀπηρχαιωμένος κ. συνεκδ. ανούσιος ἀηδής.
  3) μτγν. νομ. ἐπί ἐγγράφων ὑποχρεώσεων, ὁ ὡς ἐκ τῆς παρόδου
  χρονικῶν προθεσμιῶν, οἶον λόγῳ παραγραφῆς μή ἰσχύων.
  4) ἐπί χρημάτων, ὁ κείμενος ἄχρηστος, ἀχρησίμευτος, συσσωρευμένος.
  5) ἐπί προσ. ὁ παραμελῶν τι, ὁ ἀπό ἡμέρας είς ἡμέραν ἀναβάλλων
  την εκτέλεσιν ἔργου τινός, μελλητής, βραδύς, ὀκνηρός, ἄτολμος.
  6) ὁ κραιπαλῶν τήν ὑστεραίαν μέθης, ὁ υποφέρων ἐκ μέθης τῆς
  προτεραίας.
  ===
  +——————————————————————–+
  Θεολόγου Βοσταντζόγλου
  ΑΝΤΙΛΕΞΙΚΟΝ

  ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΝ
  ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ
  Αθήναι 1998
  Επανέκδοση 2008
  Εκδόσεις ΝΗΜΑ
  ISBN 978-960-88133-1-1
  +——————————————————————–+
  ===
  σελ. 81
  Λῆμμα 163 ΑΡΧΑΙΟΤΗΣ
  [ἐπί τροφίμων κ.τ.τ.] ἕωλος, κ. μπαγιάτικος, πολυκαιρίτικος,|κ.
  κονισαλέος, κ. κατασκονισμένος, [ἐπὶ φύλλων, φωτογραφιῶν, χάρτου]
  κιτρινισμένος.
  σελ 555
  Λῆμμα 1193 ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΙΣ
  Ἐπιθ. [ἐπὶ ᾠῶν] ἕωλος, κ. κλούβιος.
  ===
  +——————————————————————–+
  Γ. Μπαμπινιώτη
  Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας
  με Σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων
  Ερμηνευτικό Ορθογραφικό Ετυμολογικό
  Β’ ΕΚΔΟΣΗ
  Β’ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ 2005 ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ
  ISBN 960-86190-1-7
  +——————————————————————–+
  σελ. 91
  ===
  αίολος,-η,-ο (λόγ) αυτός που εύκολα μπορεί να ανατραπεί λογικά
  και κατά συνέπεια δεν είναι αξιόπιστος.
  ΣΥΝ. αστήρικτος, αθεμελίωτος
  ===
  σελ. 704
  ===
  έωλος, -ος, -ον (αρχαιπρ.) 1. (συνήθ. για τρόφιμα) που έχουν απομείνει
  από την προηγούμενη μέρα.
  ΣΥΝ. μπαγιάτικος, μουχλιασμένος ΑΝΤ. φρέσκος, νωπός.
  2. εσφαλμ. γραφή αντί τού αίολος (βλ.λ.)ΣΧΟΛΙΟ λ. αίολος.
  ===
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
  Το κείμενο του παραπάνω λεξικού υιοθετείται στο άρθρο:
  https://www.in.gr/2018/01/07/culture/glossakailogotexnia/ewlos-kai-aiolos/
  +——————————————————————–+
  Ακαδημία Αθηνών
  Χρηστικό Λεξικό
  της Νεοελληνικής Γλώσσας
  Εθνικό Τυπογραφείο
  Αθήνα
  2014
  ISBN 978-960-404-278-4
  +——————————————————————–+
  σελ. 65
  ===
  αίολος,η,ο (εσφαλμ.) βλ. έωλος
  ===
  σελ. 650
  ===
  έωλος, η/ος, ο [ἕωλος] έ-ω-λος επιθ.(απαιτ. λεξιλόγ.)(εσφαλμ.)
  αίολος: αβάσιμος, αστήρικτος:~ος:ισχυρισμός,~η:κατηγορία.~α:
  επιχειρήματα.
  ΣΥΝ. αθεμελίωτος (1), ανυπόστατος [<αρχ. ἔωλος'μπαγιάτικος, παλιομοδίτικος]
  ===
  +——————————————————————–+
  Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα