Μάρτιος 9, 2024. Ελλάδα.

Βεγγάζη.

Ο Υποστράτηγος Σαντάμ Χαλίφα, Αρχηγός Χερσαίων Επιχειρήσεων για τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στις στρατιωτικές επιστήμες από την Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία Προηγμένων Στρατηγικών Σπουδών της Αιγύπτου «Νάσερ» σε επίσημη τελετή την Πέμπτη.

Το πτυχίο απονεμήθηκε με διάταγμα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, Ανώτατου Διοικητή των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος προηγμένων στρατιωτικών σπουδών από τον Χαλίφα υπογραμμίζει τους στενούς αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου. Οι διδακτορικές του σπουδές πιθανώς επικεντρώθηκαν στην αντιτρομοκρατική στρατηγική, στις επιχειρήσεις ασφάλειας των συνόρων και στην προστασία των εθνικών υποδομών.

Η τελετή αποφοίτησης υπογράμμισε τη συμβολική σημασία ενός διεθνώς αναγνωρισμένου Λίβυου στρατιωτικού ηγέτη να λάβει μια τέτοια ακαδημαϊκή διάκριση από την Αίγυπτο, μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη.

Σαντάμ Χαλίφαφωτό: Libya update

Αναλυτές σημειώνουν ότι καταδεικνύει την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση επαγγελματικών ιδρυμάτων ασφάλειας στο γειτονικό έθνος της Βόρειας Αφρικής.

Στις χερσαίες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού, ο Χαλίφα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση εξτρεμιστών μαχητών και τη διακοπή των δικτύων εμπορίας ανθρώπων και λαθρεμπορίας σε όλη τη Λιβύη τα τελευταία χρόνια. Συνέβαλε επίσης καθοριστικά στη διασφάλιση των ζωτικών κοιτασμάτων πετρελαίου και των τερματικών εξαγωγών του μέλους του ΟΠΕΚ εν μέσω της συνεχιζόμενης αστάθειας της χώρας.

Οι έντονες δραστηριότητές του τον έχουν αναδείξει ως εξέχουσα προσωπικότητα που ενδεχομένως να λάβει μέρος μελλοντικά στην πολιτική της χώρας, σύμφωνα με λιβυκά δημοσιεύματα.

The Hellenic Information Team