Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι το μέλλον αυτής της περιοχής δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του.

Ο Σούκρι συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα του, στο Κάιρο.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση, ο Σούκρι δήλωσε ότι συζήτησε με την Γερμανίδα ομόλογό του το θέμα του τρόπου αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Αναφερόμενος στα σχέδια για το μέλλον της Γάζας, ο Σούκρι είπε,

«Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην κατάπαυση του πυρός. Το μέλλον της Γάζας δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς κατάπαυση του πυρός. Για να έχει νόημα αυτή η ομιλία, πρέπει πρώτα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανίκανη η διεθνής κοινότητα

Ο ΥΠΕΞ Αιγύπτου κατήγγειλε τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας στη στόχευση του Ισραήλ σε παιδιά και δημοσιογράφους στη Γάζα και είπε:

«Ενώ  λένε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ακόμη και για ένα παιδί, 10 χιλιάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Περισσότερα είναι κάτω από τα ερείπια. Η διεθνής κοινότητα είναι ανίκανη να ζητήσει επειγόντως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

«Έχουμε συνηθίσει η διεθνής κοινότητα να σηκώνεται όρθια αν αγγίξει έναν δημοσιογράφο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει καμία κριτική για το τι συμβαίνει στη Γάζα» κατήγγειλε ο Σούκρι.

 Κατήγγειλε το Ισραήλ για την απαγόρευση των δημοσιογράφων

Ο Σούκρι επέκρινε επίσης το μπλοκάρισμα δημοσιογράφων και αξιωματούχων στην είσοδο στη Γάζα και είπε:

«Γιατί υπάρχει τέτοια απαγόρευση; Εμποδίζονται σκόπιμα οι αξιωματούχοι και ο Τύπος να δουν την τραγική κατάσταση στη Γάζα;»,  είπε.

Καλώντας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Σούκρι τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στην περιοχή και να αποτραπεί η αναγκαστική μετανάστευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σέμεχ Σούκρι σημείωσε ότι η συνέχιση της ισραηλινής κατοχής είναι ο κύριος λόγος για την αστάθεια στην περιοχή.

Asharq al Wasat

Ο ΥΠΕΞ Αιγύπτου καταγγέλλει το Ισραήλ για στόχευση παιδιών και δημοσιογράφων στη Γάζα