Ο Τσίπρας στην Kάλυμνο με τον Κουβέλη, έκοψαν κορδέλες 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, μια συνειδητή επιλογή εγκατάλειψης των περιοχών εκτός των αστικών κέντρων και, φυσικά, των νησιών».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ειδικά για τα νησιά, το μοναδικό πάγιο ενδιαφέρον της κεντρικής κυβέρνησης αφορούσε τον τουρισμό για τα νησιά και μόνο».

«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, να εγκαταλείψουμε αυτή την πολύ κακή παράδοση και να στηρίξουμε έμπρακτα τα νησιά μας» τόνισε. Όπως είπε, αυτό θα γίνει, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές υγείας και παιδείας και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο. «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, όχι στην πρωτεύουσα», είπε χαρακτηριστικά.

Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής, είπε, είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Είναι ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων και καυσίμων.

Συγκεκριμένα, «τρέχει» ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κάλυμνος, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Από 1/1/2019, επίσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκατ. ως και το 2021.

Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη αυτού του μέτρου, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, από 1/7/2018 μέχρι τώρα (3/12/18) γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια.

Επίσης, ανέφερε ότι αναφορικά με τις επιχειρήσεις του νησιού, στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωρισθεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς δηλαδή), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή, χάρη στο μέτρο, 150.620 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει.

Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. Αν κανείς κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της στην Κάλυμνο, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «καλές θάλασσες» και τους διαβεβαίωσε ότι θα πάρουν τις ικανές γνώσεις για να μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν. Τόνισε δε ότι στην Ακαδημία «θα πάρουν τις καλύτερες γνώσεις και τα εφόδια για το μέλλον τους».

Μιλώντας ειδικότερα για την Ακαδημία, είπε ότι χρειάστηκε να ψηφιστεί από τη Βουλή η ίδρυση και η στελέχωσή της.

Επίσης, είπε, έχουν ήδη προβλεφθεί 12 συνολικά θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Στην ακαδημία αναμένεται να φοιτήσουν 80 φοιτητές/τριες, για το έτος 2018-2019.Σήμερα είναι 55 και θα προστεθούν άλλοι που θα μετεγγραφούν.

Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουν 2 τμήματα πλοιάρχων, αντί για το ένα που είχε αρχικά προβλεφθεί, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για τη λειτουργία της Σχολής, κατά το πρώτο έτος, έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσομοιωτής γέφυρας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της προμήθειας του εξοπλισμού, για τα επόμενα έτη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Και τέλος, για τη στέγαση της Ακαδημίας, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καλυμνίων «αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, το “Βουβάλειο Παρθεναγωγείο”, ενώ το 1ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού θα μεταστεγαστεί στο νέο, σύγχρονο και ανακατασκευασμένο “Καρπάθειο”», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι τόσο ότι υλοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα, αλλά ότι το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν πίστευε ότι από φέτος θα αρχίσουν να σπουδάζουν εδώ οι σπουδαστές που σε 4 χρόνια από σήμερα θα έχουν αποφοιτήσει και θα είναι πλοίαρχοι».

«Ήταν δίκαιο και σήμερα γίνεται πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος, και υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κάλυμνο».

«Είναι μια μέρα χαράς για τον τόπο σας. Εμείς κάναμε το χρέος μας, όμως ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο να περπατήσουμε μαζί (…) για να ξανακάνουμε την πατρίδα σημαντική στην περιοχή μας και στον κόσμο», τόνισε.

«Περάσαμε μεγάλες φουρτούνες τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι οι στόχοι μας μπορούν να είναι ακόμα πιο ψηλά, «γιατί μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά».

Βγήκαμε από την κρίση «με σχέδιο, με όραμα, με σκληρή δουλειά, πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα» σημείωσε, τονίζοντας πως ό,τι πετύχαμε δεν ήταν νομοτελειακό, γιατί κάποιοι είχαν ξεγράψει την Ελλάδα, να είναι για δεκαετίες μέσα στα μνημόνια και στη σκληρή επιτροπεία, όπως είπε, αλλά «καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Τώρα έρχεται η ώρα να δούμε στα μάτια αυτόν τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός.

Στην Κάλυμνο ο Αλέξης Τσίπρας/Φωτογραφία: Twitter

Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα