Ο πρώτος, ο μακροβιότερος και οι 71.330 που έστειλαν τον Φειδία Ευρωβουλή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η επόμενη των εκλογών… Ημέρα ανασυγκρότησης, μελέτης αποτελεσμάτων αλλά και ετοιμασίας αποσκευών για τους έξι Ευρωβουλευτές που θα αναχωρήσουν για Βρυξέλλες.

Η εκλογική αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου 2024, που αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας, έφερε αναταράξεις στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου καθώς επιφύλασσε πολλές και μεγάλες εκπλήξεις.

Τρεις εκ των εκλεχθέντων ανανέωσαν τις θητείες τους ενώ οι άλλοι τρεις θα βρεθούν για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρά τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπισε τους προηγούμενους μήνες κατάφερε να διατηρήσει τις δύο έδρες. Από την άλλη το ΑΚΕΛ επί της ουσίας δεν πήρε μία έδρα αλλά… έχασε τη μία εκ των δύο από αυτές που κατείχε. Διατήρηση έδρας είχε και το ΔΗΚΟ ενώ μεγάλοι κερδισμένοι ήταν το ΕΛΑΜ και ο Φειδίας Παναγιώτου που πήραν από μία έδρα.

Ο πρώτος αλλά και… ο μακροβιότερος

Μπορεί ο Λουκάς Φουρλάς να επιβεβαίωσε την επιλογή των μελών του ΔΗΣΥ, καθώς όχι απλά επανεκλέγει στη θέση του αλλά κατάφερε να συλλέξει και τις περισσότερες ψήφους απ’ όλους τους ανθυποψηφίους του, ωστόσο άλλος είναι αυτός που δικαιολογημένα θα πρέπει να θεωρείται η ήρεμη δύναμη.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδης ο οποίος πλέον αποτελεί τον μακροβιότερο Κύπριο πολιτικό στα ευρωπαϊκά έδρανα. Ωστόσο το κόμμα του θα πρέπει να προβληματιστεί καθώς το ποσοστό που εξασφάλισε είναι μονοψήφιο.

Εξάλλου ευχαριστημένοι φάνηκαν να είναι οι Κύπριοι ψηφοφόροι και από το έργο που επιτέλεσε στην προηγούμενη του θητεία και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου. Αν και το κόμμα της αριστεράς, το οποίο και εκπροσωπεί, αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο χαμένο των εκλογών καθώς έχασε μία ενώ έλαβε και το μικρότερο ποσοστό που κατείχε μέχρι τώρα. Ως εκ τούτου για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ πάει στην Ευρωβουλή με έναν μόλις εκπρόσωπο.

Η αλλαγή σκυτάλης, τα χαμόγελα στην ακροδεξιά και η μεγάλη έκπληξη

Από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού έρχεται και ένας εκ των νέων Ευρωβουλευτών. Πρόκειται για τον πρώην Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος παίρνει τη θέση της Ελένης Σταύρου η οποία δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Σε κομματικό επίπεδο τα περισσότερα χαμόγελα έρχονται από το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα που ήταν και το μοναδικό που είδε άνοδο στα ποσοστά του. Ως εκ τούτου η ακροδεξιά στην Κύπρο κατάφερε για πρώτη φορά να εξασφαλίσει έδρα και με εκπρόσωπο τον Γεάδη Γεάδη θα έχει πλέον φωνή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για το τέλος κρατήσαμε τη μεγάλη έκπληξη και τον άνθρωπο που έδωσε το δυνατότερο «χαστούκι» στα πολιτικά κόμματα. Ο 24χρονος YouTuber Φειδίας Παναγιώτου, αν και κατήλθε ως ανεξάρτητος, δηλώνοντας εξ αρχής την άγνοια του για τα πολιτικά δρώμενα, κατάφερε να γράψει τη δικιά του ιστορία παίρνοντας το «εισιτήριο» για τις Βρυξέλλες.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση του είναι το γεγονός ότι κατάφερε να εξασφαλίσει 71.330 ψήφους. Αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι ο δεύτερος στη λίστα, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου, με έξι υποψηφίους κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 7.833 ψήφους περισσότερους του.

Πάντως από τη στιγμή που τα αποτελέσματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν όλοι μιλούσαν και προσπαθούσαν να αναλύσουν το φαινόμενα Φειδίας που προκάλεσε έκπληξη αλλά κυρίως ζημιά στα πολιτικά κόμματα.

Σε ποιες ομάδες θα ενταχθούν

Μετά την ανακήρυξη τους οι έξι Ευρωβουλευτές θα ετοιμαστούν για αναχώρηση προς Βέλγιο για να αναλάβουν και επίσημα καθήκοντα.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες– δεν οργανώνονται με βάση την εθνικότητά τους αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση. Σήμερα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές που πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών. Απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες.

Οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα ενταχθούν στην Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), η οποία κατάφερε να παραμείνει πρώτη και σε αυτές τις Ευρωεκλογές.

Ο Κώστα Μαυρίδης του ΔΗΚΟ στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ο Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ στην Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL και ο Γεάδης Γεάδη του ΕΛΑΜ στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ).

Όσον αφορά τον Φειδία Παναγιώτου που είναι ανεξάρτητος έχει την επιλογή να ενταχθεί στους μη εγγεγραμμένους βουλευτές, που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα. Ωστόσο ο ίδιος ότι θα ψάξει να εντοπίσει κι άλλους μικρούς/ανεξάρτητους ώστε να κάνουν νέα ομάδα.

cyprustimes.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν τον έστειλαν ευρωβουλή μόνο και μόνο γιατί είναι YouTuber τότε είναι ηλίθιοι. Αν όμως τον έστειλαν γιατί είπαν στο πολιτικό σύστημα, ΑΕΙ παράτα με, μου χεις κανει τη ζωή ποδήλατο, αυτός είναι καλύτερος τότε είναι έξυπνοι.
    Είναι και 24 χρόνων και επι της ουσίας αμόρφωτος. Πιο μεγάλο φτύσιμο υπάρχει;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα