Ο πρόσφυγας από το Ιράκ που μεταφράζει Πλάτωνα, Σωκράτη και Επίκουρο μιλά στο ethnos.gr

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
18.04.2019 23:08

Τίμος Φακαλής

Πάντα υπήρχαν πρόσφυγες, αυτό που αλλάζει είναι ότι διαφέρουν οι λόγοι που σήμερα αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη είπε μεταξύ άλλων ο Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ

Η αγάπη του για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Επίκουρο και τους άλλους αρχαίους φιλοσόφους, οδήγησε έναν 40χρονο δικηγόρο, τον Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ να μετακομίσει μόνιμα πριν ένα χρόνο από την κουρδική πόλη του βόρειου Ιράκ, Σουλεϊμανίγια  στην Ελλάδα  για να σπουδάσει και να μελετήσει τους αρχαίους φιλοσόφους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν, εγκαταλείποντας μια σίγουρη καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς ως δικηγόρος όπου είχε ξεκινήσει.

Όνειρό του να μεταφράσει για πρώτη φορά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στην περσική και σε διαλέκτους της κουρδικής γλώσσας και αργότερα να γράψει και δικά του κείμενα φιλοσοφίας. Για περισσότερα από δέκα χρόνια ο Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ εργάζονταν ως νομικός σε διεθνείς οργανισμούς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (Asuda).

Παράλληλα, εκπροσωπούσε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και κατασκευών ανοίγοντας το δρόμο για Έλληνες επενδυτές να τοποθετηθούν στα βάθη της Ασίας. Έπαιρνε μέρος για λογαριασμό ελληνικών εταιριών σε διαγωνισμούς στο Ιράκ, μετέφραζε έγγραφα, αναζητούσε σπίτια για Έλληνες εργαζόμενους μεσολαβούσε για να βγάλουν βίζα και προσπαθούσε να λύσει ό,τι προβλήματα αντιμετώπιζαν, τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς. Κίνητρό του η αγάπη για την αρχαία Ελλάδα.

«Ο Σωκράτης είναι επίκαιρος όσο ποτέ»

Εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας στο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ. Γραφειοκρατικά προβλήματα ωστόσο φρέναραν προσωρινά τα σχέδιά του καθώς δεν έγινε φέτος δεκτός στο πρόγραμμα. Δεν το ‘βαλε όμως κάτω και περιμένει να δώσει εξετάσεις, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο νέο σύστημα εισαγωγής και να μπορέσει να φοιτήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Φίλε θα κουβεντιάσουμε μόνο στα ελληνικά. Καταλαβαίνω. Απλά θα μιλάω αργά» ήταν ο μόνος ο όρος για να μιλήσουμε. Μία μέρα αργότερα κλείστηκε το ραντεβού στο αγαπημένο του σημείο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους.

«Μερικές φορές οι καθηγητές δεν καταλαβαίνουν την ψυχή και την λαχτάρα του ξένου ανθρώπου. Ακόμη και αν δεν γίνω δεκτός στο μεταπτυχιακό, η χώρα αυτή είναι στην ψυχή μου. Το master είναι ένα απλό χαρτί. Γιατί η φιλοσοφία πρώτα απ’ όλα είναι στην ψυχή μου. Είναι μέσα μου. Είναι  στο μυαλό μου. Μου δίνει δύναμη» είπε στο ethnos.gr ο Χιλάλ Ιμπαρήμ Καντίρ και πρόσθεσε: Για μένα είναι πολύ σημαντικό να σπουδάσω στη γη και στα χώματα που οι αρχαίοι φιλόσοφοι μεγαλούργησαν. Και να μάθω από πρώτο χέρι τί πίστευαν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι. Έτσι θα τους αποδώσω καλύτερα».

Η σχέση του με την ελληνική φιλοσοφία ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Στο γυμνάσιο παρακολουθούσε μαθήματα φιλοσοφίας και αργότερα διάβαζε πιο εντατικά στο πανεπιστήμιο. «Κάθε φορά που διαβάζουμε μία πρόταση από τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο  για τη ζωή μας και το μέλλον. Γι αυτό η ελληνική φιλοσοφία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή μας» είπε στο ethnos.gr ο Χιλάλ Ιμππραήμ Καντίρ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η αρχαία ελληνική φιλοσοφία παραμένει επίκαιρη ασκώντας ακόμη και σήμερα τεράστια επιρροή στη δυτική φιλοσοφική παράδοση. Αναφερόμενος στο Σωκράτη τόνισε είχε βάλει στο επίκεντρο την ηθική, κάτι το οποίο φθίνει σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες καθώς υπερτερεί το χρήμα.

«Πρέπει να ξαναφιλοσοφήσουμε τη ζωή»

Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση αλλά και την έκρηξη του προσφυγικού ζητήματος εκτιμά ότι πρέπει να ξαναφιλοσοφήσουμε την ζωή και να ξαναδούμε την ανθρώπινη υπόσταση. «Είναι προτιμότερο αντί να πολεμούμε για τις θρησκείες να πολεμούμε για την φιλοσοφία, προτάσσοντας την. Πάντα υπήρχαν πρόσφυγες, αυτό που αλλάζει είναι ότι διαφέρουν οι λόγοι που σήμερα αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή πολιτική αλλά και οι αποφάσεις της στερούνται πολλές φορές φιλοσοφίας» είπε στο ethnos.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο η επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων βρίσκεται στην αρχαία φιλοσοφία. Γι αυτό και όπως λέει πρέπει  να την μελετήσουμε προσεκτικά.

Η ζωή στη Θεσσαλονίκη

Καθημερινά διαβάζει από νωρίς το πρωί  έξι ώρες ελληνική γλώσσα και 4 ώρες φιλοσοφία. Θυμώνει και πολλές φορές αγανακτεί με την… ελληνική γραφειοκρατία, λατρεύει την ελληνική φιλοξενία και κουζίνα και δεν αλλάζει με τίποτα τον ήλιο και τη θάλασσα. Απολαμβάνει την νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης και χαίρεται να συζητά με Έλληνες φίλους.

«Οι Έλληνες είναι πολύ δυνατοί άνθρωποι και έχουν υπομονή. Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης είναι πολλά αλλά οι Έλληνες έχουν δύναμη και θα την ξεπεράσουν. Και μπορεί να είναι οικονομικά αδύναμοι είναι όμως πλούσιοι σε ιδέες. Η Ελλάδα έχει και μυαλό και μέλλον. Και θα αποκτήσει σύντομα ξανά τη δύναμη της» κατέληξε.

Ο πρόσφυγας από το Ιράκ που μεταφράζει Πλάτωνα, Σωκράτη και Επίκουρο μιλά στο ethnos.gr
Ο πρόσφυγας από το Ιράκ που μεταφράζει Πλάτωνα, Σωκράτη και Επίκουρο μιλά στο ethnos.gr

https://www.ethnos.gr/ellada/33815_o-prosfygas-apo-irak-poy-metafrazei-platona-sokrati-kai-epikoyro-mila-sto-ethnosgr?fbclid=IwAR14YBgwnPoERtFKMej3Fs1ioy9zAIqrmxbOKOqjT2JgZ-MlURS_CGk9UOg

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν ειναι Ιρακινος ,αλλα Κουρδος ,η, Αρμενης-τα χαρακτηριστικα του προσωπου του κατι τετοιο δειχνουν- και δεν ηρθε ως προσφυγας απο το ΙΡΑΚ,- οπως μας τον περιγραφει ο ”φιλοπροσφυγας” κ.δημοσιογραφος- ο δικηγορος με διεθνη καριερα κ. Καντιρ ,αλλα ΜΕΤΕΚΟΜΙΣΕ απο την πολη του, στην Θεσ/νικη , για να κανει μεταπτυχιακες σπουδες στην Φιλοσοφια , οπως πολλοι αλλοι ΑφροΑσιατες ερχονταν, ερχονται και θα ερχονται στην Ελλαδα για προπτυχιακες , μεταπτυχιακες και διδακτορικες σπουδες.
  Φερτε και αλλους τετοιους ”προσφυγες”και δεν θα βρεθει Ελλην ακροδεξιος, φασιστας και ρατσιστης- τους ”βαφτιζουν” οι αθεοι ουμανιστες – να πει κουβεντα, διοτι ως μετεχοντες της Ελληνικης παιδειας θα ειναι οικουμενικοι Ελληνες.
  Οι αλλοι μεταναστοπροσφυγες αλλοιωνουν και θα αλλοιωσουν την καθημεριονοτητα μας, τις Ελληνορθοδοξες παραδοσεις μας και τον πολιτισμο μας , κατι που φοβουνται ολοι οι Ευρωπαιοι και κυριως οι Κεντρικοευρωπαιοι.
  Τι θα κανουν ας πουμε την Μ.Εβδομαδα και το 3ημερο του Πασχα οι μουσουλμανοι κατα μεγαλη πλειοψηφια μεταναστοπροσφυγες μας;;;.
  Μακαρι να ειχαν διαθεση να αφομοιωθουν στα δικα μας ηθη και εθιμα και να ”αλλαξοπιστησουν” , ιδιαιτερα τα παιδια τους .
  Οι Αραβες γιατι ειναι χριστιανοι Κοπτες ;;;.

  • Ευχαριστω για την επιβεβαιωση οτι ο κ. Καντιρ ειναι Κουρδος απο το Ιρακ και μαλλον δεν ηρθε στην Ελλαδα ως προσφυγας , αλλα για σπουδες και μαλλον ειναι οικονομικα ανεξαρτητος.
   Ομως απο τον δημοσιογραφο του ΕΘΝΟΥΣ κ. Τίμο Φακαλή κατεγραφη ως προσφυγας , ισως για να τον θαυμασουμε και τον λυπηθουμε, λες και δεν υπαρχουν Ελληνες σε ολα τα πλατη και τα μηκη της Γης, που περνούν δυσκολιες στην αρχη ,αλλα σχεδον παντοτε προκοβουν.
   Ειναι διαπιστωμενο σχεδον για την πλειοψηφια των προσφυγων απο Συρια και Ιρακ οτι ηλθαν στην Ελλαδα πολλοι απο την μεσαια και ανωτερη ταξη , με οικονομικη ανεση , που μας την δειχνουν με τα ωραια κινητα τηλεφωνα και τις ”μιζες” που πληρωνουν για να προωθηθουν στην Κεντροβορεια Ευρωπη.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα