Ο Πρίγκιπας του χαμένου Ράιχ και η ακροδεξιά τρομοκρατία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πλήθος ρεπορτάζ και σχολίων για το φερόμενο σχεδιαζόμενο πραξικόπημα των Πολιτών του Ράιχ. Επίσης, η αστυνομική βία στην Ελλάδα και η δίκη για το Μάτι.

    O Kάιζερ Γουλιέλμος Ι με τον καγκελάριο του Ράιχ Ότο φον Μπίσμαρκ, 1871

Οι εξελίξεις στη Γερμανία μετά την εξάρθρωση της φερόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» είναι καταιγιστικές και οι αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ συνεχείς. Σε σχόλιό της η γερμανική ραδιοφωνία DLF παρατηρεί: «Οι αστυνομικές έφοδοι δείχνουν ότι οι αρχές ήταν πολύ προσεκτικές, αλλά και ότι η ακροδεξιά απειλή είναι μεγάλη. Οι κατηγορίες που συνόψισε ο Γενικός Εισαγγελέας είναι σοβαρές: σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και προετοιμασία πραξικοπήματος. Η ιδεολογία των Πολιτών του Ράιχ τροφοδοτείται από τη συνολική απόρριψη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της (…)  Οι συλλήψεις καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εν κινήσει, αναζητά όπλα και καταστρώνει σχέδια. Το χειρότερο με τη συγκεκριμένη ομάδα είναι οι καλές προσβάσεις που είχε σε κεντρικούς θεσμούς, από την Μπούντεσταγκ μέχρι την Μπούντεσβερ».

Πρίγκιπας χωρίς πριγκιπάτο

Ο πρίγκιπας συλλαμβάνεταιΟ πρίγκιπας οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα

Στο προφίλ του Ερρίκου ΧΙΙΙ, Πρίγκιπα του Ρόις, εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και μεταξύ άλλων σημειώνει: «”Ερρίκος XIII” – το όνομα παραπέμπει σε ηγεμόνα ή τουλάχιστον σε αρχηγό δυναστείας. Ο Πρίγκιπας του Ρόις, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη ως ύποπτος για τρομοκρατία, απέχει πολύ από αυτό. Στην πραγματικότητα ο Οίκος των Ρόις ήταν μια απο τις οικογένειες που ηγήθηκαν ενός πριγκιπάτου του Γερμανικού Ράιχ μέχρι το τέλος της μοναρχίας το 1918. Αλλά δεν είναι ο μόνος καταχωρημένος Πρίγκιπας στο μητρώο ευγενών ‘Gotha’, που φέρει το όνομα αυτό συνοδευόμενο από έναν αριθμό. Κάθε νόμιμος άρρεν απόγονος του συγκεκριμένου Οίκου φέρει το όνομα Ερρίκος εδώ και 800 χρόνια». Ενδιαφέρον έχουν και όσα γράφει η FAZ για την κοσμοθεωρία και την οικονομική κατάσταση του Ερρίκου ΧΙΙΙ: «Τα τελευταία χρόνια είχε ασπαστεί τον εσωτερισμό. Σε εκδήλωση το 2020 στη Βιέννη δήλωνε ότι θέλει να φέρει την αγάπη και την ειρήνη στον κόσμο (…) Ανησυχούσε επίσης πολύ για την απαλλοτρίωση της οικογενειακής περιουσίας του στη Θουριγγία (…) Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η οικονομική κατάσταση του Ρόις ήταν οριακή. Φέρεται να είχε προβλήματα με την πληρωμή λογαριασμών στα ακίνητά του και να είχε λάβει διάφορα δάνεια».

Αστυνομική βία στην Ελλάδα: Από τον Γρηγορόπουλο στον Φραγκούλη

Θεσσαλονίκη Βίαια επεισόδια μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, 5.12.2022

Στις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια στην Ελλάδα μετά τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στην TAZ. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι διαδηλώσεις «έρχονται σε μια πολύ κακή στιγμή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ο οποίος «υπόσχεται να επιβάλλει με συνέπεια μια πολιτική ‘νόμου και τάξης’ στους δρόμους και στις πλατείες» με κομβικό ρόλο να διαδραματίζει η ομάδα ΔΙΑΣ. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «αυξάνεται η δυσαρέσκεια στη χώρα για τους καουμπόηδες των μηχανών που φαίνονται να δρουν ανεμπόδιστα.  Η βία παράγει βία. Αυτό ισχύει απόλυτα για την αστυνομική βία. Ένας φαύλος κύκλος».
Μάλιστα το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι «οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με το θέμα της αστυνομικής βίας» παραπέμποντας στον τραγικό θάνατο του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις αυξήσεις που υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τους εργαζομένους σε Αστυνομία και Λιμενικό, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πελοπόννησο. «Το αργότερο την άνοιξη αναμένονται εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεντρωμένοι στην εκδήλωση της ΝΔ ξέσπασαν σε βροντερά χειροκροτήματα, ενώ 650 χλμ βορειότερα πάλευε με τον θάνατο ο Κώστας Φραγκούλης. Στα αυτιά συγγενών και φίλων του, τα λόγια του Μητσοτάκη ηχούσαν σαν κοροϊδία.»

Η κόλαση στο Μάτι -Τι πήγε στραβά;

ΜάτιΕικόνες βιβλικής καταστροφής στο Μάτι, Ιούλιος 2018

Στη δίκη στο Μάτι αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα στην Augsburger Allgemeine αποτυπώνοντας μαρτυρίες από την  τραγική εκείνη φωτιά  που άφησε πίσω της 99 νεκρούς στις 23 Ιουλίου 2018. Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ αναφέρει: «21 κατηγορούμενοι  λογοδοτούν για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες. Ανάμεσά τους ανώτατοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της πολιτικής άμυνας, τοπικοί πολιτικοί και ένας 70χρονος που φέρεται να προκάλεσε από αμέλεια την πυρκαγιά. Μαρτυρίες αποκαλύπτουν εικόνες χάους και σύγχυσης». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Θεοφάνης Χατζησταματίου, ή ειδικούς, όπως ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, εάν οι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα η φωτιά δεν έφτανε στο Μάτι και δεν θα υπήρχαν νεκροί. «Υπήρχε αρκετός χρόνος για να εκκενωθεί το Μάτι. Η αστυνομία αντ’ αυτού δεν ειδοποίησε τους κατοίκους, η πυροσβεστική δεν έστειλε πυροσβεστικά αεροπλάνα» αναφέρει ο Συνολάκης. Το ρεπορτάζ στη συνέχεια περιγράφει καρέ-καρέ τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του Αλέξη Τσίπρα το μοιραίο βράδυ, που είχαν προκαλέσει σάλο. Κλείνοντας παρατηρεί: «’Τίποτα να μην συγκαλυφθεί’ είχε υποσχεθεί τότε ο Τσίπρας. Αλλά μόλις τώρα, τεσσεράμισι χρόνια μετά, λογοδοτούν στη δικαιοσύνη κάποιοι εκ των υπαιτίων».

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα