Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΝ, μεταξύ του απερχόμενου Αρχηγού Ναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και του παραλαμβάνοντος Αρχηγού Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ.
Στην τελετή παρεστησαν επίσης:
– Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
-Οι Βουλευτές Διονύσιος Χατζηδάκης, Στέφανος Γκίκας, Νότης Μηταράκης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.
– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.
Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Ακόμη, ο Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Υποστράτηγος Χρήστος Μανούρας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και ο Υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Ραγκαβάς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΠΣ.
Τέλος, στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Π/Θ Θάνος Ντόκος, Επίτιμοι Αρχηγοί, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Ακόλουθοι Άμυνας και αντιπρόσωποι διπλωματικών αρχών, στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενώσεων Αποστράτων.
Κατά την επίδοση αναμνηστικού δώρου στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΝ, ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ναύαρχο Δρυμούση για την υπηρεσία του στην πατρίδα. Όχι μόνον ως Αρχηγού, αλλά για αυτή τη μακρά σειρά δεκαετιών που υπηρέτησε και υπηρέτησε ευδοκίμως.
Τιμήθηκε από την πατρίδα με το ανώτατο αξίωμα του Ναυτικού, την αρχηγία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αυτός με τη σειρά του ετίμησε το αξίωμα το οποίο κατείχε με τη σοβαρότητά του, την εργατικότητά του και την προσήνειά του.
Εκφράζω λοιπόν την Κυβέρνηση με βεβαιότητα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, του συνόλου του πολιτικού συστήματος Ναύαρχε και της ελληνικής κοινωνίας, διατυπώνοντάς σας θερμές ευχαριστίες.
Θα ήθελα κυρίες και κύριοι να πω και κάτι ακόμη. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μια αυξανόμενη αποστολή. Η αποστολή του σήμερα που συζητάμε, το 2024, δεν είναι η ίδια αποστολή που είχε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2019.
Και θα μου επιτρέψετε να έχω την υπερηφάνεια ότι εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, και με την υπογραφή μου, αύξησα τον εθνικό θαλάσσιο χώρο για τον οποίον το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει την ευθύνη. Και αύξησα τον χώρο της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων για την οποία πάλι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει λόγο.
Κατά συνέπεια, συνυπογράφω απολύτως την ανάγκη το 2030 να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα ισχυρό, σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο να μπορεί να υπερασπίσει αυτά τα οποία το Σύνταγμα επιβάλλει και τα οποία θυσίες δεκαετιών πριν από εμάς δημιούργησαν.
Κύριε Αρχηγέ, θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς και στην οικογένειά σας υγεία, ευτυχία, να είστε καλά και να βλέπετε μαζί με όλους μας το Πολεμικό μας Ναυτικό να μεγαλώνει, να ισχυροποιείται, να κραταιούται. Να είστε πάντα καλά».
Στην Ημερήσια Διαταγή του ο απελθών Α/ΓΕΝ, Ναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, αναφέρθηκε στην αποστολή του ΠΝ “ενός Ναυτικού που καλείται να υπερασπίσει, διαφυλάξει και εξασφαλίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας σε θαλάσσιο χώρο που είναι τριπλάσιος σχεδόν του ηπειρωτικού, έχοντας παγκοσμίως την δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Νορβηγία ακτογραμμή, διαθέτοντας πάνω από τριάντα χιλιάδες νησιά, καλύπτοντας τα πελάγη του Ιονίου, Κρητικού, Αιγαίου και την θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός ο θαλάσσιος χώρος απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού όπως πηγάζει αφενός από το θεσμικό κείμενο της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων, αφετέρου από την ανάγκη αντιμετώπισης της αναθεωρητικής απειλής καθώς και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας σε συμμαχίες και οργανισμούς.”
Γιά να συνεχίσει: “Ισχυρό ΠΝ απαιτεί ποσοτικά μεγάλο αριθμό ναυτικών μονάδων, δικτυοκεντρικό σύστημα διοικήσεως και ελέγχου καθώς και σύγχρονα μέσα, οπλικά συστήματα και δυνατότητες όπως απαιτούν οι σύγχρονες ναυτικές επιχειρήσεις καθώς και ποιοτική υπεροχή προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή που συνεχώς αναβαθμίζεται, εξοπλίζεται ποσοτικά και ποιοτικά με νεότευκτες μονάδες, οπλικά συστήματα ειδικά και επιπλέον αυτονομείται από εξωτερικούς κατασκευαστές όσον αφορά την ανάπτυξη, κατασκευή και υποστήριξη των μονάδων και συστημάτων της. Έτερες φωνές που προκρίνουν λύσεις για συρρίκνωση ή μικρό και ευέλικτο Ναυτικό αφενός δεν γνώση των επιχειρησιακών και επιστημονικών μέσων και εργαλείων κατάρτισης της Δομής Δυνάμεων αφετέρου αγνοούν ότι ιστορικά η επιβίωση των Ελλήνων στηρίχθηκε στη θάλασσα και στο ισχυρό Ναυτικό του. Ιστορικά όσες φορές η Ελλάδα δεν είχε ισχυρό ναυτικό μπήκε σε περιπέτειες”.
“Η σημαντική καθυστέρηση -συνέχισε- υλοποίησης της ανανέωσης και εξοπλισμού του Στόλου μας την προηγούμενη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε καθοριστική διότι με την αύξηση της ήδη μεγάλης ηλικίας των κύριων μονάδων κρούσεως και ιδιαίτερα των Φ/Γ τ. S, των Υ/Β τ. 209, των μη εκσυγχρονισμένων ΤΠΚ τ. COMBATANT III, των Παράκτιων Περιπολικών αυξήθηκαν οι απαιτήσεις συντήρησης ενώ δεν υποστηρίζονταν από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Η αντικατάσταση των εν λόγω μονάδων απαιτεί διάθεση τεράστιων οικονομικών πόρων που είναι δύσκολο να διατεθούν στο άμεσο μέλλον. Οι τρεις νέες Φ/Γ Belhara και οι 4 αναβαθμισμένες MEKO με την ένταξή τους στο Στόλο μας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν την απειλή, και συνεπώς συντάχθηκε πρόταση βραχυπρόθεσμης ανανέωσης του Στόλου, η οποία παρουσιάσθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας έχοντας ως κέντρο βάρους αφενός την αντικατάσταση των Φ/Γ τ. S με νέας κατασκευής Φ/Γ πολλαπλού ρόλου αεράμυνας, με μεγάλη ισχύ πυρός σε όλες τις μορφές πολέμου, οι οποίες απαιτείται να κατασκευασθούν στην Ελλάδα, ώστε η εν συνεχεία υποστήριξή τους να είναι δυνατή και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα καθώς αφετέρου την πρόσκτηση μετά επιθεώρηση από το ΠΝ κατάλληλων μικρότερων μεταχειρισμένων ναυτικών μονάδων.
Για το εν λόγω πρόγραμμα δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις από την πολιτική ηγεσία και αναλήφθηκαν άμεσα ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η εφικτότητα, να τεθούν χρονοδιαγράμματα και να υπολογισθούν τα απαιτούμενα κόστη πρόσκτησης των εν λόγω ναυτικών μονάδων προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις για την υλοποίηση εν λόγω προγραμμάτων σύμφωνα πάντα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Όσον αφορά την υποστήριξη των υπαρχόντων πλοίων και των συστημάτων τους απετέλεσε την κύρια καθημερινή ενασχόληση ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων του υπάρχοντος λειτουργικού προϋπολογισμού να συντηρηθούν, εξευρεθούν αμοιβά και επιπλέον να προσκτηθούν και νέα ηλεκτρονικά συστήματα και μονάδες προκειμένου να αποκατασταθούν χρονίζουσες βλάβες λόγω παλαιότητάς τους και μη υποστήριξης από τις κατασκευάστριες εταιρείες”.
Εντύπωση προκαλεί, τέλος, ότι ο απελθών Α/ΓΕΝ επέλεξε να μιλήσει και το προσωπικό του ΠΝ, έναντι του οποίου ακολούθησε στάση αντιπαράθεσης σε όλη τη διάρκεια της 12 μηνης θητείας του στην κορυφή του ΠΝ.
“Για το προσωπικό του ΠΝ -είπε- κατόπιν πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για αύξηση του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να προσληφθούν 430 Επαγγελματίες Οπλίτες και να διπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των εισαγομένων στην ΣΝΔ και ΣΜΥΝ. Αντιθέτως απετέλεσε δυσάρεστο και στενάχωρο γεγονός η συνέχιση των παραιτήσεων στελεχών του ΠΝ ιδιαιτέρως των χαμηλοβάθμων στελεχών που δεν είχαν κατοχυρώσει καν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα συντάχθηκε μελέτη και υπεβλήθησαν αρμοδίως προτάσεις για λήψη σειράς μέτρων που απαιτείται να εξετασθούν από την νέα ηγεσία των ΕΔ.
Το κίνητρο παροχής του επιδόματος επιχειρησιακής απασχόλησης που ξεκίνησε επί προηγούμενης ηγεσίας του ΓΕΝ και ολοκληρώθηκε η παροχή του στα στελέχη εντός του 2023, κατανεμήθηκε με καθαρά κριτήρια ημερών απασχόλησης σε επιχειρήσεις μακράν της μόνιμης βάσης των πλοίων όπως εξάλλου ισχύει και με την ημερήσια αποζημίωση εν πλω δηλαδή όποιος ταξίδευσε περισσότερες ημέρες έλαβε και μεγαλύτερη αποζημίωση”
Ας μού επιτραπεί, από τον Ναύαρχο Ι. Δρυμούση, να σημειώσω ότι η ανθρωποκεντρική διάσταση στην ΗΔ του, εις ό,τι αφορά το θέμα των παραιτήσεων στελεχών του ΠΝ, στη λήξη βεβαίως της θητείας του ως Α/ΓΕΝ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την όλη στάση του στους 12 μήνες ως επικεφαλής του ΠΝ, όταν αρνείτο καν να αναγνωρίσει την κατάσταση, ξορκίζοντας το πρόβλημα προς το Προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου, προς το οποίο δεν έλειψαν ενδεχομένως και «αγριάδες» από πλευράς του, με τη δικαιολογημένη ενδεχομένως εκτίμηση ότι επιδιώκει τώρα να το αναδεικνύει, ώστε να υποδύεται τον εύκολο τιμητή στην επόμενη ηγεσία του ΠΝ και καθενός που θα ήθελε να τον ακολουθήσει. Οι παραιτήσεις στελεχών του ΠΝ έχουν όντως εργαλειοποιηθεί τα μέγιστα από την προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική έκφραση της ΠΟΜΕΝΣ, η οποία, με την επικούρηση ιστοτόπου γνωστού γιά την επικόλλησή του στο Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φθάνοντας στο σημείο να μιλήσουν –την ημέρα της τελετής παράδοσης/παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΝ- γιά «18 παραιτήσεις στην Φ/Γ ΥΔΡΑ», οι οποίες είναι οι εξής 17 συνολικώς και από αυτές μόνον 6 στο συγκεκριμένο πλοίο του ΠΓ, όπως απάντησε το ΓΕΝ. Ακόμη εντύπωση-αρνητική και μόνον-ήλθαν να προκαλέσουν στους παραστάντες στη σημερινή τελετή οι υπαινιγμοί του Ναυάρχου Δρυμούση γιά «φωνές που προκρίνουν λύσεις για συρρίκνωση ή μικρό και ευέλικτο Ναυτικό», με σκοπό να διασκεδασθούν καταστάσεις επί των ημερών της απελθούσης ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ εις βάρος του ΓΕΝ και του Αρχηγείου Στόλου, με τον ίδιο τότε στη θέση του Υ/ΓΕΕΘΑ και να «φορτωθούν» στον αποστρατευθέντα τον Ιανουάριο του 2023 Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παν.Λυμπέρη ΠΝ.Τέλος, εις ό,τι αφορά το επίδομα στόλου εις το οποίο ανεφέρθη, είναι μεν γεγονός ότι κατεβλήθη, πλην όμως πετσοκομμένο, διότι τελικώς δόθηκε σε περισσότερους, όπως εις τις Ειδικές Δυνάμεις, ψευδεπίγραφο τελικώς του τίτλου του. Γεγονός είναι ότι η ηρεμία και η αλλαγή ρότας, με ανάταση ηθικού και νέας πορείας γιά το ΠΝ αποτελούν μονόδρομο-στοίχημα γιά τη νέα ηγεσία, όπως ετόνισε εμφατικά και ο νέος Α/ΓΕΝ. Όσοι,με οποιοδήποτε τρόπο, συνέβαλαν εις τα προηγούμενα αρνητικά δεδομένα και ήσαν παρόντες στην τελετή εις τη ΣΝΔ, θα αντελήφθησαν πόσο έχουν βρεθεί πλέον εκτός κλίματος έστω…Και γιά λόγους δικαιοσύνης, δεν μπορεί να παραβλέπεται, ότι υπάρχουν αυτοί που ex contrario φθάνουν να πιστεύουν ότι ο Αντιναύαρχος Κατάρας, από την προτέρα του θέση ως Αρχηγός Στόλου “κράτησε” το ΠΝ στη δοκιμασία που πέρασε.
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Από πλευράς του, ο αναλαβών Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημ. Κατάρας ΠΝ ετόνισε:
“Στόχοι μου είναι ο συντονισμός και η κατεύθυνση της οργάνωσης, της υποστήριξης, της εκπαίδευσης, της δράσης, ο σχεδιασμός και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, και η ενίσχυση των προσπαθειών σας για εξάντληση κάθε περιθωρίου για βελτίωση, προκειμένου να επιτευχθούν: α. Η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαθεσιμότητας, ικανότητας και απόδοσης του Στόλου, μέσω της απαιτούμενης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, στοχευμένων επισκευαστικών δράσεων και εξορθολογισμού των αποστολών.
β. Η εκπαίδευση, επιμόρφωση, βέλτιστη αξιοποίηση και ουσιαστική μέριμνα για το προσωπικό, τον διαχρονικά και αποδεδειγμένα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος. Με βάση αυτό, θα επιδιώξω με όλες μου τις δυνάμεις την διασφάλιση εργασιακής σταθερότητας, ηθικής, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.
γ. Η έγκαιρη και βέλτιστη παραλαβή, ενεργοποίηση και επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων μονάδων και ιπταμένων μέσων, καθώς και η βελτιστοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής.
δ. Η πλέον οικονομοτεχνική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.
ε. Η διακλαδικότητα και η προαγωγή του επιπέδου διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων, και
στ. Η ανταπόκριση στο επίπεδο προσδοκίας της ελληνικής κοινωνίας και η άμεση και πλήρης συνδρομή, όπου και όποτε απαιτηθεί”
Γιά να συμπληρώσει, τονίζοντας:
“Κοινός παρονομαστής στα ανωτέρω, θα είναι η εξασφάλιση του καλύτερου και ασφαλέστερου δυνατού περιβάλλοντος εργασίας, και ο σεβασμός του ανθρώπινου παράγοντα.
Χτίζοντας στο εξαιρετικό έργο που έχει μέχρι τώρα επιτελεστεί από τους καταξιωμένους προκατόχους μου, με συνέπεια, υπευθυνότητα και σεβασμό, και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας, θα επιδιώξουμε στοχευμένες βελτιώσεις και δράσεις, προσαρμοζόμενοι στις σύγχρονες προκλήσεις, έτσι ώστε να πλεύσουμε με σιγουριά και αισιοδοξία στο απαιτητικό μέλλον. Με ρεαλισμό και φαντασία, προσήλωση στις παραδόσεις αλλά και καινοτομίες, οι προσπάθειες μας θα πρέπει να αποσκοπούν ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να εκπληρώνει την ιστορική του αποστολή να κυριαρχεί στις θάλασσες, ανταποκρινόμενο κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, σε κάθε προγραμματισμένη ή έκτακτη υπηρεσιακή απαίτηση, συνεπιχειρώντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά με προσωπικό και μονάδες των ΕΔ, συμμαχικών χωρών, σε εθνικό ή διεθνές πλαίσιο, και σε όλο το χώρο εθνικού ενδιαφέροντος.
Αναμένω προσήλωση, επαγγελματισμό, υψηλό ήθος, προθυμία, ασφάλεια και υπευθυνότητα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Απαιτώ ορμητικότητα, πρωτοτυπία, ανησυχία, και πρωτοβουλία για συνεχή βελτίωση και πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων, προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης και απειλής. Πεποίθηση μας παραμένει, ότι περισσότερος ιδρώτας στην ειρήνη, εξασφαλίζει λιγότερα δάκρυα και αίμα στο πόλεμο.
Γιά να συμπληρώσει καταλήγοντας “Εις τάξιν απάρσεως, ακολουθήσατε κινήσεις πρωτόπλου”, κατά το πρότυπο του ηγέτη που καλεί τους υπ’ αυτόν να συστρατευθούν με πίστη και αφοσίωση στην εκπλήρωση της αποστολής, δίνοντας πρώτος το πρόσταγμα, όπως προβλέπεται, άλλωστε, από το σηματολόγιο του ΠΝ…
|
Οι τιμητικές βολές γιά τον παραδίδοντα και παραλαμβάνοντα Α/ΓΕΝ |
Για να διαβάσετε την πλήρη ΗΔ του παραδίδοντος Αρχηγού ΓΕΝ πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε την πλήρη ΗΔ του παραλαμβάνοντος Αρχηγού ΓΕΝ πατήστε
εδώ