Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΣΕ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Του Παντελή Σαββίδη
Παρακολουθώντας τις διαδηλώσεις στο Ιράν και την Κίνα και συγκρίνοντάς τες με τις ανάλογες στη Δύση, π.χ. Ολλανδία, εκείνο που συμπεραίνει κανείς είναι, απλώς, η ένταση της καταστολής. Στο Ιράν και στην Κίνα σκοτώνουν, στην Ολλανδία φόβησαν τον κόσμο με πραγματικά πυρά στον αέρα. Δεν είναι λίγο αλλά δεν κάνει και τη διαφορά.
Υπάρχει και κάτι ακόμη: Στο Ιράν και την Κίνα, για να περιοριστούμε σε αυτές τις αναφορές, η επιλογή των ψηφοφόρων στις εκλογές γίνεται μεταξύ ομοειδών υποψηφίων των καθεστώτων μετά απο σύγκρουσή τους στο εσωτερικό των κομμάτων ή των καθεστώτων που κυβερνούν.
Στη Δύση υπάρχει μια, κατ επίφασιν, δυνατότητα ελευθερίας στην υποβολή υποψηφιότητας αλλά επι της ουσίας το σύστημα είναι το ίδιο ολοκληρωτικό. Θα θεωρηθείς γραφικός αν υποβάλεις υποψηφιότητα χωρίς να διασφαλίσεις ότι κάποιο απο τα συστημικά ΜΜΕ θα σε προσκαλεί να λες τις απόψεις σου ή αν δεν έχεις χρήματα να διασφαλίσεις τις απολύτως αναγκαίες κινήσεις του φορέα που δημιούργησες. Και τα χρήματα αυτά δεν είναι λίγα. Κάποιος πρέπει να στα δώσει. Και η εξάρτηση απο αυτόν τον κάποιο θα είναι απόλυτη. Αυτήν την εξάρτηση κάποια στιγμή θα την εξαργυρώσεις. Για ποια ελευθερία μιλάμε;
Αυτή είναι η μια πλευρά του νέου ολοκληρωτισμού.
Η άλλη, η οποία στη δύση αναζητά επίφαση δημοκρατικότητας αλλά στην ουσία είναι το ίδιο ολοκληρωτική με της ανατολής, είναι ο πόλεμος τον οποίο διεξάγεις για να σώσεις την ελευθερία του δυτικού κόσμου ενώ στην ουσία ο πόλεμος αυτός είναι ο καταλύτης για την αναδόμηση του παγκόσμιου γεωπολιτικού συστήματος. Στην ανατολή δεν χρειάζονται τέτοια προσχήματα. Κάνουν τον πόλεμο και δεν λένε στον κόσμο γιατί ή του λένε πως κινδυνεύει. Απο ποιόν; Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει αλλά το σύστημα το γνωρίζει. Στην ουσία κινδυνεύει το σύστημα και όχι ο κόσμος. Και αυτό κάνει τη διαφορα μεταξύ ανατολής και δύσης. Είναι σημαντική;
Πάμε τώρα στην οικονομία. Η παγκοσμιοποίηση που εφαρμόστηκε ως σήμερα δεν αποδίδει πια. Πρέπει να υπάρξει κάτι νέο για να γίνεται η συσσώρευση κέρδους και κεφαλαίου. Αυτό το νέο είναι η κλιματική αλλαγή. Όχι πως δεν αλλάζει το κλίμα. Αλλάζει. Αλλά όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, λαμβάνονται για να περιοριστεί ο ένας βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε παράγοντες πέρα απο την ανθρώπινη παρέμβαση. Και σε αυτούς ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπεισέλθει.
Είναι τόσο σημαντικός αυτός ο ένας βαθμός; Ναι, μας λένε οι επιστήμονες. Αλλα επειδή οι πραγματικοί επιστήμονες επικαλούνται πάντα την σχετικότητα των ερευνών τους ας είμαστε επιφυλακτικοί.
Εν ονόματι, λοιπόν, της κλιματικής αλλαγής αλλάζει η διατροφή (αντί για κρέας θα τρώμε μηχανικά παραγώμενο, διότι ο αερισμός των αγελάδων διευρύνει την τρύπα του όζοντος), και θα πρέπει να αγοράσουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να κινηθεί η αυτοκινητοβιομηχανία. Όσοι κρατούσαν τα αυτοκίνητά τους πάνω απο δέκα χρόνια θα πρέπει να τα αλλάζουν με ρυθμούς που θα προσδιορισθούν απο τη νέα οικονομία.
Οι ΗΠΑ με το νόμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμοιύ αρίζουν έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη (με την Κίνα τον έχουν αρχίσει απο καιρό αλλά κανέναν δεν ενοχλεί) και γενικώς αναδομείται το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. και τροφοδοσίας.
Καταλυτικό ρόλο σε όλη αυτήν την μετάβαση έπεξε και η πανδημία του κορονοϊού για την οποία η επιστημονική κοινότητα απο τη μια χαίρεται για την ταχύτητα της αντίδρασής της για την παραγωγή εμβολίων απο την άλλη άφησε ένα μεγάλο κενό στην κοινή γνώμη για το αν έχει αντιληφθεί περί τίνος, ουσιαστικά, πρόκειται.
Διότι όταν χρειάζεται κάθε έξι μήνες να κάνεις εμβόλιο για να αντιμετωπίσεις τον ιό, κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο του κόβιντ.
Όλα αυτά εξελίσσονται μακράν της διεθνούς κοινής γνώμης η οποία όταν αντιδρά μέσω κοινωνικών δικτύων, προς το παρόν, βλέπει να βγαίνει ένα μήνυμα που να της λέει τα αντίθετα απο αυτά που έχει αναρτήσει.
Σε λίγο, όταν το παγκόσμιο σύστημα τα βρεί μεταξύ του για την νέα παγκόσμια ισορροπία, δεν θα βγαίνει μήνυμα διορθωτικό. Οτιδήποτε δεν είναι αρεστό στο παγκόσμιο σύστημα,, απλώς, δεν θα βλέπει τη δημοσιότητα.
Όλα αυτά συντελούνται με την παθητικότητα της κοινωνίας αν όχι με την αποδοχή της αν κρίνουμε απο την στάση της στο θέμα των παρακολουθήσεων.
Μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει χαθεί, ο κόσμος ψάχνει τον Μεγάλο Αδελφό για να αγκυστρωθεί. Η απώλεια της ελευθερίας του δεν τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει η επιβίωση έστω και σε ένα δυστοπικό περιβάλλον.
Αυτά είναι μερικά απο τα στοιχεία του νέου ολοκληρωτισμού.
Απολαύστε τον καινούριο νέο κόσμο.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΡΩΤΑ ας αποκλείσουμε ότι υπάρχει δίλημμα επιλογής ”τυράννων” ολοκληρωτισμών . Φυσικά και επιλέγουμε τον φιλελεύθερο πολυκομματικό ”ολοκληρωτισμό” ,μετά την εμπειρία των μονοκομματικών Φασισμού-ναζισμού , Κομμουνισμού ,Ισλαμισμού και όποιου άλλου.
  ΟΜΩΣ ας μη βαυκαλιζόμαστε ότι ο φιλελεύθερος πολυκομματισμός θα τιθασεύσει και θα χορτάσει τα δέκα δισεκατομμύρια ανθρώπων του 21ου αιώνος.
  Στην ανωνυμία των ”μαζών” δεν μπορείς να επιβληθείς δημοκρατικά και με δίκαιη δίκη .όπως θέλουν και αφήνονται να δρουν οι εκτός τόπου και χρόνου δικαιωματιστές , μαζί με τους ουτοπιστές φαν οικολόγους και ”βίγκαν” ,που γίνονται οι πρόδρομοι του νέου τρόπου διακυβερνήσεως και διατροφής ,που αμφότερα θα επιβληθούν με τα παντοδύναμα μονοκομματικά- Διαδίκτυο και το εκσυγχονισμένο κινητό τηλέφωνο-.
  ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ -ΕΚΟΝΤΕΣ, ΑΚΟΝΤΕΣ -ΚΑΙ ΤΟΥΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ , ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΜΟΙΡΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΖΟΥΝ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΉΛΙΑ.
  ΑΡΚΕΤΑ ”ΔΟΥΛΕΨΑΝ” ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥΣ..

 2. Αγαπημένος Aldus Huxley. Πράγματι ζούμε την αυγή ενός νέου κόσμου, ευτυχώς πάντως που όταν τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, εμείς δεν θα βρισόμαστε εδώ γύρω.

  Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μάλλον από τη μόλυνση όλος ο πληθυσμός θα ζει υπογείως και οι Elon Musk του μέλλοντος θα είναι όσοι μπορούν να παρεμβαίνουν στο κλίμα με την τεχνολογία. Geo-engineering?

  Κάποια στιγμή επίσης, θα έχουμε μωράκια στα μπουκαλάκια με γονέα-1 και γονέα-2 και specs που θα επιλέγεις σε κάποιο site του ενός guru τύπου Albert Bourla/Bill Gates του μέλλοντος. Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν βάλει ήδη στο τριπάκι με τους 2 μπαμπάδες κάθε τρεις και λίγο στην TV, ώστε να συνηθίζουμε σιγά-σιγά με την ιδέα.

 3. “Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν βάλει ήδη στο τριπάκι με τους 2 μπαμπάδες κάθε τρεις και λίγο στην TV, ώστε να συνηθίζουμε σιγά-σιγά με την ιδέα”

  Μεγάλη αλήθεια αυτό. Η κλασσική οικογένεια, πατέρας-μητέρα-παιδιά, αποτελεί τον θεμέλιο λίθος τής κοινωνίας. Θέλεις να διαλύσεις μία κοινωνία; Κατάργησε την οικογένεια. Αυτό έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα από την επάρατο εποχή τού αλήστου μνήμης Παπανδρέου, με την απαγόρευση να παίρνει η γυναίκα το όνομα τού συζύγου μετά τον γάμο. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά κει την Αμερική, απ’ όσο γνωρίζω, η γυναίκα παίρνει το επίθετο τού συζύγου, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, που έχουν να κάνουν με το επάγγελμα, συνήθως. Άρα η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην διάλυση τής “πυρηνικής οικογενείας” (καμμία σχέση με πυρηνικά όπλα, είναι δική μου μεταφορά τού κοινωνιολογικού όρου nuclear family). Δεν υπάρχει οικογένεια Κωνσταντίνου Παπαδοπούλου πια. Τώρα γράφουν ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και η κ. Κατερίνα Δημοπούλου και άντε εσύ να ξέρεις/καταλάβεις ότι αυτοί οι δύο είναι ζευγάρι.

  Αφού έγινε αυτό το πρώτο βήμα, τώρα πάμε να μιμηθούμε την “πολιτισμένη” Δύση και να καταργήσομε τελείως όχι πια την “πυρηνική”, αλλά την φυσιολογική οικογένεια, ούτως ώστε να ισοπεδωθούν όλα προς παραγωγή χειραγωγησίμου όντος, το οποίο θα είναι το Ελόι(*) στα χέρια τής ΝΤΠ, που θα παίζει τον ρόλο των Μόρλοκ(*).

  (*) Τούς όρους δανείστηκα από το γνωστό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας τού H. G. Wells “Η μηχανή τού χρόνου”.΄

  Εκεί μάς οδηγούν και για τού λόγου το αληθές:

  Μάθημα άφυλης κοινωνίας έκανε η ΠτΔ σε παιδιά δημοτικού

  Μάθημα αποδοχής στα νήπια για τρανς άτομα!

  Καλό κουράγιο!

 4. Τό ὑπέροχο ποίημα τοῦ Χαλίλ Γκιμπράν θυμίζει τίς βάσεις τῆς ζωῆς

  Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου
  είναι οι γιοι και οι κόρες
  της λαχτάρας της Ζωής για Ζωή.
  Δημιουργούνται μέσα από εσένα,
  αλλά όχι από εσένα.
  Και αν και βρίσκονται μαζί σου, δεν σου ανήκουν.

  Γονεῖς 1 καί 2 ; καί 3 καί 4, καί 5 καί 6, καί 7 καί 8 κλπ. Νομίζουν ὃτι σβήνει τό παρελθόν μέ τό παρόν, δέν καταλαβαίνουν ὅτι οἱ πράξεις ἔχουν συνέχεια καί συνέπειες. Καί ὅτι ἡ ὀμορφιά θά σώσει τόν κόσμο. Χρειάζεται σεβασμός στή ζωή, στόν πλανήτη, στήν ὀμορφιά. Πρέπει νά κάνουμε μιά ἀναγέννηση τῶν ἀρχῶν τῆς ζωῆς. Τό πνεῦμα τῶν Χριστουγέννων πού μᾶς εἰσήγαγε κάποτε στήν ἐνατένιση τοῦ θαύματος τῆς ζωῆς καί ὑπῆρχε μιά ἀτμόσφαιρα ἑορταστικῆς κατάνυξης, ἔχει ἐκφυλιστεῖ στά χιλιάδες ἐκτυφλωτικά λαμπιόνια στούς κεντρικούς δρόμους, χωρίς καμμία ἐσωτερική ανταπόκριση. Ἄλλοτε ὑπῆρχε ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ, τώρα οἱ ὀλοκληρωτισμοί δέν ἔχουν τέτοιες ὑποψίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα