Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε πολλά μέλη του προσωπικού της με την υποψία συμμετοχής σε επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι προσωρινά αναστέλλουν τη χρηματοδότησή τους στον οργανισμό, ανέφερε το Reuters.

«Οι ισραηλινές αρχές παρείχαν στην UNRWA πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη ανάμειξη πολλών υπαλλήλων της στις φρικιαστικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Φίλιπ Λαζαρίνι, επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ.

«Για να διατηρήσω την ικανότητα της UNRWA να παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια, αποφάσισα να τερματίσω αμέσως τις συμβάσεις των εν λόγω αξιωματούχων και να ξεκινήσω έρευνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια χωρίς καμία καθυστέρηση», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «αναστέλλει προσωρινά την πρόσθετη χρηματοδότηση για την UNRWA μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτοί οι ισχυρισμοί και έως ότου τα Ηνωμένα Έθνη αναλάβουν δράση».

Ο Λαζαρίνι δεν αποκάλυψε τον αριθμό των αξιωματούχων της UNRWA που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις, ούτε ποια ακριβώς ήταν η συνενοχή τους. Ωστόσο, ο Μίλερ ανέφερε ότι ήταν 12 άτομα.

The Guardian

«Οποιοσδήποτε υπάλληλος της UNRWA εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες» θα λογοδοτήσει ακόμη και μέσω ποινικής δίωξης, τόνισε ο Λαζαρίνι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι απογοητευμένος από τους ισχυρισμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Στέφαν Ντουζάρικ.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τον Λαζαρίνι να διεξαγάγει έρευνα και να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε αξιωματούχος της UNRWA διαπιστωθεί ότι συμμετείχε ή ενθάρρυνε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα απολυθεί αμέσως και θα παραδοθεί για πιθανή δίωξη.

«Θα υπάρξει μια επείγουσα, ενδελεχής και ανεξάρτητη έρευνα της UNVRA», πρόσθεσε ο Ντουζάρικ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ «θα αξιολογήσει τις περαιτέρω ενέργειές της και θα αντλήσει διδάγματα με βάση τα αποτελέσματα της πλήρους και συνολικής έρευνας».

Ποια είναι η UNRWA

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 μετά τον Πρώτο Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο. Ο οργανισμός παρέχει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο ανθρωπιστική υποστήριξη στους τομείς της εκπαίδευσης, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πολλά άλλα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και καταφύγιο σε άτομα που τράπηκαν σε φυγή από τις αεροπορικές επιδρομές και την χερσαία επίθεση του Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στην οποία το Τελ Αβίβ είπε ότι σκοτώθηκαν 1.200 και αιχμαλωτίστηκαν ως όμηροι 253.

«Αυτοί οι συγκλονιστικοί ισχυρισμοί έχουν γίνει σε μια εποχή που πάνω από 2.000.000 άνθρωποι στη Γάζα εξαρτώνται από τη σωτήρια βοήθεια που παρέχει η υπηρεσία καθημερινά από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Λαζαρίνι.

Η ισραηλινή επίθεση έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας και σκότωσε περισσότερους από 26.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι μεγαλύτεροι χορηγοί της UNRWA είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ε.Ε. Έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι βρίσκονται στο όριο της δυνατότητάς τους να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας.

Ο ΟΗΕ ερευνά αξιωματούχους του με την υποψία ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ!