Ο Νετανιάχου προέβλεψε ότι θα κερδίσει τις εκλογές στο Ισραήλ, αλλά η άνοδος του Μπαλάντ θα μπορούσε να σταματήσει τη νίκη της Δεξιάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το μπλοκ του Μπίμπι αναμένεται να κερδίσει 62 έδρες • Μέρετς, Μπαλάντ ανεβαίνουν και στις δύο πλευρές του κατωφλίου • Αν ο Μπαλάντ περάσει, το μπλοκ Λικούντ πέφτει.

Φωτογραφία: Ο επικεφαλής του Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνεται στους υποστηρικτές του τη νύχτα των ισραηλινών εκλογών, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιερουσαλήμ, 2 Νοεμβρίου 2022 (OLIVIER FITOUSSI/FLASH90).

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, σύμφωνα με τα exit poll της Τρίτης το βράδυ.

Λέγεται ότι το αραβικό κόμμα Balad ήταν κοντά στο να περάσει το κατώφλι. Εάν συμβεί αυτό, το μπλοκ του Νετανιάχου θα πέσει στις 60 έδρες, μία λιγότερες από για να έχει ο συνασπισμός πλειοψηφία. Το Λικούντ έστειλε επείγουσα επιστολή στον αστυνομικό επίτροπο το βράδυ της Τρίτης ζητώντας να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για νοθεία στον αραβικό τομέα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μπλοκ του Νετανιάχου, το οποίο περιλαμβάνει το Λικούντ, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα (RZP), τον Ενωμένο Τορά Ιουδαϊσμό (UTJ) και το Shas, πέρασε το όριο των 61 εδρών και θα μπορέσει να σχηματίσει τον επόμενο συνασπισμό.

Τι λένε τα exit polls;
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου αναμένεται να λάβει 31 έδρες σύμφωνα με το Channel 12 και 32 έδρες σύμφωνα με το Channel 13, ενώ το κόμμα Yesh Atid του Λαπίντ αναμένεται να λάβει 23 έδρες σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις.

Αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου 2022 όπως καταγράφηκαν στις 5:00 π.μ. στις 2 Νοεμβρίου (JERUSALEM POST)

Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα – με επικεφαλής τους Itamar Ben-Gvir και Bezalel Smotrich – σημείωσε δραματική άνοδο σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια με τα κανάλια να αναφέρουν ότι θα πάρει μεταξύ 13-14 εδρών.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ αναμένεται να λάβει 11 έδρες, ενώ ο Γιισραέλ Μπεϊτενού κερδίζει πέντε έως έξι έδρες.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα του Ισραήλ είδαν μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων τους με τον Shas να παίρνει 10 έδρες και στις δύο κάλπες και τον United Torah Judaism (UTJ) να κερδίζει επτά έδρες

Εν τω μεταξύ, η Αριστερά του Ισραήλ κατάφερε να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από το νερό με πέντε έδρες να πηγαίνουν στο Εργατικό Κόμμα και τέσσερις στο Meretz.

Τέλος, ενώ υπήρχε ανησυχία για την προσέλευση των αράβων ψηφοφόρων, η Hadash-Ta’al αναμένεται να λάβει τέσσερις ή πέντε έδρες και ο Ra’am αναμένεται να λάβει πέντε έδρες. Σύμφωνα με όλα τα κανάλια, το μπλοκ Νετανιάχου έχει 62 έδρες ενώ το μπλοκ των υποστηρικτών του Λαπίντ 54-53 έδρες.

Τα exit polls είχαν διακοπεί σε προηγούμενες εκλογές σε περιοχές με μικρό αριθμό εδρών και τα επίσημα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθούν μόνο τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, μέχρι την Τετάρτη η χώρα θα πρέπει να γνωρίζει με, σχεδόν, βεβαιότητα ποια θα είναι τα αποτελέσματα.

Η νίκη θα επαναφέρει τον Νετανιάχου στην εξουσία αφού υπηρέτησε ως πρωθυπουργός μεταξύ 1996-1999 και 2009-2021. Είναι ήδη ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ και έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής έδειξαν ισοπαλία μεταξύ του στρατοπέδου υπέρ του Νετανιάχου και του στρατοπέδου κατά του Νετανιάχου, αλλά από τότε ο Νετανιάχου κατάφερε να προχωρήσει.

Οι επόμενοι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας θα είναι πιθανότατα από το Λικούντ. Ωστόσο, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας θα μπορούσε να δοθεί στον ακροδεξιό MK Itamar Ben Gvir, ο οποίος ζήτησε τη θέση σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2022 όπως καταγράφηκαν στις 6:15 π.μ. στις 2 Νοεμβρίου (JERUSALEM POST)

Ο Νετανιάχου εκφώνησε την προφανή νικητήρια ομιλία του νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ισχυριζόμενος ότι το ισραηλινό κοινό αποφάσισε και του έδωσε τη νίκη, σύμφωνα με τα ισραηλινά exit polls.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που έδωσαν στον ίδιο και στο μπλοκ του «μαζική ψήφο εμπιστοσύνης.»

Ο πρώτος νόμος που θα ψηφίσει μια κυβέρνηση του Λικούντ θα είναι να επιτρέψει στην Κνεσέτ να ακυρώσει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δήλωσε αργότερα το πρωί της Τετάρτης ο Μίκι Ζοχάρ στο Κανάλι 12 του Likud. Το Λικούντ κράτησε αποστάσεις από τα σχόλια του Ζοχάρ.

The Jerusalem Post

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα