Ο Νίκος Μακρυνάκης (“Μυρσίνη”) εκθέτει στη Θεσσαλονίκη: γλυκιά, προσωρινή, επιστροφή.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στον Πολυχώρο “albatros” επι της Ιασωνίδου 4. 

Η Μυρσίνη είναι η Ιθάκη του Νίκου Μακρυνάκη. Αφού περιπλανήθηκε στην Ελλάδα και τον κόσμο επέστρεψε στο Βασίλειό του όπου εμπνέεται και δημιουργεί.

Οι Θεσσαλονικείς θα θυμούνται απο το 2001, τη ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του κρητικού που άνοιξε το εστιατόριο “Μυρσίνη” και αργότερα το “Καφενείο” απέναντι από τη στρατιωτική λέσχη και έφερε σε επαφή τις κρητικές γεύσεις και την κρητική μουσική με το κοινό της πόλης. Αλλά και την κρητική φιλοσοφία.

Τώρα, φέρνει στη Θεσσαλονίκη και μέρος της σύγχρονης κρητικής τέχνης. Εκτός απο εξαιρετικός ιδιοκτήτης εστιατορίου που στην εποχή του καθόρισε τις βραδυνές εξόδους, ο Νίκος Μακρυνάκης είναι και εξαίρετος αγγειοπλάστης.

Έλειψε, αρκετά, τα τελευταία χρόνια απο τη Θεσσαλονίκη αλλά τις τελευταίες ημέρες, και μέχρι τις 20 Μαρτίου, εκθέτει τα έργα του στον Πολυχώρο “albatros” Ιασωνίδου 4 με Αρριανού.  Βρίσκεται εκεί απο τις 11 το πρωί ως το βράδυ. Και, μάλιστα, η σελίδα του “albatros” στο fb υπόσχεται και εκπλήξεις με ρακί και κρητική μουσική.

Μονίμως γεμάτη η “Μυρσίνη” προκαλούσε τον θαυμασμό των πελατών της. Η αισθητική του χώρου σε συνδυασμό με την αυθεντικότητα των κρητικών προϊόντων και την Κρητική φιλοσοφία της ταύλας “έστελναν ” τον επισκέπτη στην Κρήτη.
Όλα έδειχναν πως το αφεντικό δεν ήταν ένας απλός ιδιοκτήτης. Ήταν άνθρωπος με καλλιτεχνικές ευαισθησίες τις οποίες, τώρα, ώριμος, αποκαλύπτει μετά την Οδύσσειά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις πολλές, μεγάλες και δύσκολες εμπειρίες του που δυναμώνουν τις καλλιτεχνικές φύσεις και τις εκτονώνουν δημιουργικά.

Μυρσίνη είναι το χωριό του καλλιτέχνη και σ αυτήν επέστρεψε.

 

Ο Νίκος Α. Μακρυνάκης γεννήθηκε, λοιπόν, το 1961 στην Μυρσίνη Σητείας, στην Κρήτη.
Το 1984 ξεκίνησε την επαφή του με τον πηλό στην σχολή κεραμικής στο Μαρούσι, με δασκάλους δύο από τους πλέον σημαντικούς κεραμίστες της σύγχρονης κεραμικής στην Ελλάδα, το Ανδρέα Μάρκαρη στον τροχό και τον Ρούλη Παπαδόπουλο στα υαλώματα.
Το 1985 ξεκινά το πρώτο του εργαστήρι στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια και το 1986 παρουσιάζει την πρώτη του δουλειά στην αίθουσα του συλλόγου Σητειακών ‘’Πραισός’’, στην Αθήνα.
Το 1988, βρίσκεται στην Χαϊδελβέργη όπου δουλεύει σε εργαστήριο κεραμικής και συγχρόνως βοηθάει στην αναβάθμιση της λειτουργίας και των δράσεων του κυλικείου της Ελληνικής κοινότητας της πόλης, το 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα και μετακομίζει το εργαστήρι του στην Μυρσίνη.
Το 2001 δέχεται πρόσκληση από το Reinhardt University της Ατλάντα, όπου για δυο μήνες παραδίδει σεμινάρια κεραμικής-raku.
Επιστρέφοντας στην Κρήτη αποφασίζει να αλλάξει πορεία και στα τέλη του 2001 μετοικίζει στην Θεσσαλονίκη, όπου  και επιχειρεί, εισάγοντας στην πόλη την κρητική διατροφική κουλτούρα και συμμετέχει ενεργά και υποστηρικτικά στην σύμπραξη Κρητών-Θεσσαλονικιών μουσικών και γενικώς καλλιτεχνών.
Το 2016 μετοικίζει στο Βερολίνο, για να επιστρέψει  στην Μυρσίνη το 2019 και να να ξαναπιάσει τον πηλό μετά από 20 χρόνια.


Έχει κάνει 5 ατομικές εκθέσεις, Αθήνα 1986, Ηράκλειο 1987, Σητεία 1987-1997, Άγιο Νικόλαο 1997, ενώ διατηρούσε σχολή κεραμικής στην Σητεία την διετία 1998-1999
Ειδικεύεται στο raku που τοποθετείται μεταξύ μιας τεχνικής και μιας τελετουργίας προερχόμενης από την τελετή του τσαγιού  στην Ιαπωνία, άμεσα δεμένης με τον Zen Βουδισμό.
Αρχίζει πολύ πριν από την τεχνική, είναι ένας τρόπος ζωής, να δέχεσαι το ελεγχόμενο και το ανεξέλεγκτο, είναι κοντά στην φύση, μια σχοινοβασία με διαρκή αναζήτηση ισορροπίας για μια αρμονία μεταξύ της δική σου ελευθερίας και της ύλης.
Το καλύτερο αποτέλεσμα, βεβαίως, σε αυτήν την αναζήτησή του  είναι η απόκτηση δυο αγοριών με την Ισιδώρα, του Ανδρόνικου και του Δημοσθένη.

Αξίζει τον κόπο να περάσουμε και να δούμε την έκθεση. Και όσοι τον γνώριζαν να τον δουν, να θυμηθούν ωραία χρόνια πριν την κρίση και να φέρουν στο νού τους γλυκιές αναμνήσεις.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα